Anna Lewandowska poleca dyniowe kopytka. Podajemy przepis na podobny obiad

Anna Lewandowska przyrządziła dyniowe kopytka. Zobacz, jakie właściwości ma to zdrowe warzywo i skorzystaj z naszego przepisu na podobny obiad.

Anna Lewandowska poleca dyniowe kopytka. Podajemy przepis na podobny obiad
Źródło zdjęć: © Getty Images

Anna Lewandowska poleca dyniowe kopytka

Trwa sezon na dynię. Nie każdy wie, że to warzywo ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Miąższ dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu, który pomaga obniżyć ryzyko zachowania na raka piersi, prostaty i płuc. Dynia jest także bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla naszego układu odpornościowego. To jesienne warzywo króluje w jadłospisie Anny Lewandowskiej, która udostępniła na swoim profilu na Instagramie zdjęcie dyniowych kopytek. Poniżej podaliśmy przepis na podobne danie.

Przepis na kopytka dyniowe

Składniki (dla 4-5 osób):

300 g dyniowego purée (upieczony, a następnie zmiksowany blenderem miąższ z dyni)
500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Sposób przygotowania:

  • Podsmażyć na patelni purée z dyni tak, aby wyparowało z niego jak najwięcej wody. Następnie ostudzić.
  • Do miseczki z ugotowanymi, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami dodać ostudzone purée, jajko oraz przesianą mąkę. Szybko zagnieść ciasto.
  • Odrywać kawałki ciasta, ułożyć na oprószonej mąką desce i formować w wałeczki. Następnie kroić pod skosem w kopytka o długości około 4 cm.
  • Zagotować w garnku wodę, posolić ją i wrzucać kopytka na wrzątek.
  • Gotować kopytka przez około 3 min (aż do momentu ich wypłynięcia). Następnie wyłowić łyżką cedzakową.

Smacznego!

Zobacz także: Rozgrzewający i pikantny krem z dyni

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast