Anna Lewandowska poleca dyniowe kopytka. Podajemy przepis na podobny obiad
Anna Lewandowska przyrządziła dyniowe kopytka. Zobacz, jakie właściwości ma to zdrowe warzywo i skorzystaj z naszego przepisu na podobny obiad.
Anna Lewandowska poleca dyniowe kopytka
Trwa sezon na dynię. Nie każdy wie, że to warzywo ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Miąższ dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu, który pomaga obniżyć ryzyko zachowania na raka piersi, prostaty i płuc. Dynia jest także bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla naszego układu odpornościowego. To jesienne warzywo króluje w jadłospisie Anny Lewandowskiej, która udostępniła na swoim profilu na Instagramie zdjęcie dyniowych kopytek. Poniżej podaliśmy przepis na podobne danie.
Składniki (dla 4-5 osób):
300 g dyniowego purée (upieczony, a następnie zmiksowany blenderem miąższ z dyni)
500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Sposób przygotowania:
- Podsmażyć na patelni purée z dyni tak, aby wyparowało z niego jak najwięcej wody. Następnie ostudzić.
- Do miseczki z ugotowanymi, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami dodać ostudzone purée, jajko oraz przesianą mąkę. Szybko zagnieść ciasto.
- Odrywać kawałki ciasta, ułożyć na oprószonej mąką desce i formować w wałeczki. Następnie kroić pod skosem w kopytka o długości około 4 cm.
- Zagotować w garnku wodę, posolić ją i wrzucać kopytka na wrzątek.
- Gotować kopytka przez około 3 min (aż do momentu ich wypłynięcia). Następnie wyłowić łyżką cedzakową.
Smacznego!
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: Rozgrzewający i pikantny krem z dyni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl