Trwa ładowanie...

Ananas nie jest dość słodki? Posól go!

Mit to czy prawda? W internecie nie brakuje porad, by ananasa, który ma zbyt mało słodyczy, potraktować solą. Na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się być absurdalny, ale ma swoje naukowe uzasadnienie.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Ananas nie jest dość słodki? Posól go!Źródło: Shutterstock.com
d2brt7p
d2brt7p

Nie chodzi o żadną skomplikowaną reakcję chemiczną, a raczej o sprytny sposób na oszukanie naszego mózgu. – Znamy tylko pięć podstawowych smaków: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Jest jeszcze umami, król wszystkich smaków – wyjaśnia prof. Russel Keast z Deakin University w rozmowie z ABC Science. I jak tłumaczy wszystko dla naszego mózgu jest proste, dopóki nie trafimy na jedzenie o bardzo złożonym smaku. Do tego typu produktów należy właśnie ananas.

Jak przekonuje Deakin, kiedy posolimy ananasa, dochodzi do czegoś na kształt interakcji między trzema smakami – słodkim, gorzkim i słonym. Smaki słodki i gorzki mogą tłumić się nawzajem. Najłatwiej zaobserwować to na przykładzie porannej kawy. Słodzimy ją przecież przede wszystkim po to, żeby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. – Oba sygnały nadal trafiają do mózgu, który odbiera zarówno słodycz, jak i gorzki smak. Ale już na etapie przetwarzania oba sygnały się znoszą – tłumaczy Deakin.

Ale to jeszcze nie koniec układanki, bo w przypadku eksperymentu z ananasem, trzeba dodać jeszcze sól. Sól kuchenna to niemal czysty chlorek sodu – substancja, która jest świetnym inhibitorem goryczy, czyli redukuje gorzki smak potraw, do których jest dodawana. I co ciekawe ten proces nie przebiega w mózgu.

Zobacz też: Tak poznasz, że ananas jest słodki

– To jest coś, co dzieje się jeszcze na języku – tłumaczy Deakin. I tak sól redukuje gorycz, zanim sygnał trafi do mózgu. Mózg nie dostaje informacji o gorzkim smaku (albo dostaje jej mniej), więc nie jest w stanie zrównoważyć sygnału o słodkim smaku. Słodki pozostaje niczym nie stłumiony. I tak oto szczyptą soli poprawiamy smak ananasa. Przetestujecie?

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj