Ananas nie jest dość słodki? Posól go!

Mit to czy prawda? W internecie nie brakuje porad, by ananasa, który ma zbyt mało słodyczy, potraktować solą. Na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się być absurdalny, ale ma swoje naukowe uzasadnienie.

Jeśli ananas, którego kupiłeś, nie jest dość słodki, nie musisz się martwić
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica

Nie chodzi o żadną skomplikowaną reakcję chemiczną, a raczej o sprytny sposób na oszukanie naszego mózgu. – Znamy tylko pięć podstawowych smaków: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Jest jeszcze umami, król wszystkich smaków – wyjaśnia prof. Russel Keast z Deakin University w rozmowie z ABC Science. I jak tłumaczy wszystko dla naszego mózgu jest proste, dopóki nie trafimy na jedzenie o bardzo złożonym smaku. Do tego typu produktów należy właśnie ananas.

Jak przekonuje Deakin, kiedy posolimy ananasa, dochodzi do czegoś na kształt interakcji między trzema smakami – słodkim, gorzkim i słonym. Smaki słodki i gorzki mogą tłumić się nawzajem. Najłatwiej zaobserwować to na przykładzie porannej kawy. Słodzimy ją przecież przede wszystkim po to, żeby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. – Oba sygnały nadal trafiają do mózgu, który odbiera zarówno słodycz, jak i gorzki smak. Ale już na etapie przetwarzania oba sygnały się znoszą – tłumaczy Deakin.

Ale to jeszcze nie koniec układanki, bo w przypadku eksperymentu z ananasem, trzeba dodać jeszcze sól. Sól kuchenna to niemal czysty chlorek sodu – substancja, która jest świetnym inhibitorem goryczy, czyli redukuje gorzki smak potraw, do których jest dodawana. I co ciekawe ten proces nie przebiega w mózgu.

Zobacz też: Tak poznasz, że ananas jest słodki

– To jest coś, co dzieje się jeszcze na języku – tłumaczy Deakin. I tak sól redukuje gorycz, zanim sygnał trafi do mózgu. Mózg nie dostaje informacji o gorzkim smaku (albo dostaje jej mniej), więc nie jest w stanie zrównoważyć sygnału o słodkim smaku. Słodki pozostaje niczym nie stłumiony. I tak oto szczyptą soli poprawiamy smak ananasa. Przetestujecie?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu