Ananas nie jest dość słodki? Posól go!

Mit to czy prawda? W internecie nie brakuje porad, by ananasa, który ma zbyt mało słodyczy, potraktować solą. Na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się być absurdalny, ale ma swoje naukowe uzasadnienie.

Jeśli ananas, którego kupiłeś, nie jest dość słodki, nie musisz się martwić
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica

Nie chodzi o żadną skomplikowaną reakcję chemiczną, a raczej o sprytny sposób na oszukanie naszego mózgu. – Znamy tylko pięć podstawowych smaków: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Jest jeszcze umami, król wszystkich smaków – wyjaśnia prof. Russel Keast z Deakin University w rozmowie z ABC Science. I jak tłumaczy wszystko dla naszego mózgu jest proste, dopóki nie trafimy na jedzenie o bardzo złożonym smaku. Do tego typu produktów należy właśnie ananas.

Jak przekonuje Deakin, kiedy posolimy ananasa, dochodzi do czegoś na kształt interakcji między trzema smakami – słodkim, gorzkim i słonym. Smaki słodki i gorzki mogą tłumić się nawzajem. Najłatwiej zaobserwować to na przykładzie porannej kawy. Słodzimy ją przecież przede wszystkim po to, żeby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. – Oba sygnały nadal trafiają do mózgu, który odbiera zarówno słodycz, jak i gorzki smak. Ale już na etapie przetwarzania oba sygnały się znoszą – tłumaczy Deakin.

Ale to jeszcze nie koniec układanki, bo w przypadku eksperymentu z ananasem, trzeba dodać jeszcze sól. Sól kuchenna to niemal czysty chlorek sodu – substancja, która jest świetnym inhibitorem goryczy, czyli redukuje gorzki smak potraw, do których jest dodawana. I co ciekawe ten proces nie przebiega w mózgu.

Zobacz też: Tak poznasz, że ananas jest słodki

– To jest coś, co dzieje się jeszcze na języku – tłumaczy Deakin. I tak sól redukuje gorycz, zanim sygnał trafi do mózgu. Mózg nie dostaje informacji o gorzkim smaku (albo dostaje jej mniej), więc nie jest w stanie zrównoważyć sygnału o słodkim smaku. Słodki pozostaje niczym nie stłumiony. I tak oto szczyptą soli poprawiamy smak ananasa. Przetestujecie?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany