Ananas nie jest dość słodki? Posól go!

Mit to czy prawda? W internecie nie brakuje porad, by ananasa, który ma zbyt mało słodyczy, potraktować solą. Na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się być absurdalny, ale ma swoje naukowe uzasadnienie.

Jeśli ananas, którego kupiłeś, nie jest dość słodki, nie musisz się martwić
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica
80

Nie chodzi o żadną skomplikowaną reakcję chemiczną, a raczej o sprytny sposób na oszukanie naszego mózgu. – Znamy tylko pięć podstawowych smaków: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Jest jeszcze umami, król wszystkich smaków – wyjaśnia prof. Russel Keast z Deakin University w rozmowie z ABC Science. I jak tłumaczy wszystko dla naszego mózgu jest proste, dopóki nie trafimy na jedzenie o bardzo złożonym smaku. Do tego typu produktów należy właśnie ananas.

Jak przekonuje Deakin, kiedy posolimy ananasa, dochodzi do czegoś na kształt interakcji między trzema smakami – słodkim, gorzkim i słonym. Smaki słodki i gorzki mogą tłumić się nawzajem. Najłatwiej zaobserwować to na przykładzie porannej kawy. Słodzimy ją przecież przede wszystkim po to, żeby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. – Oba sygnały nadal trafiają do mózgu, który odbiera zarówno słodycz, jak i gorzki smak. Ale już na etapie przetwarzania oba sygnały się znoszą – tłumaczy Deakin.

Ale to jeszcze nie koniec układanki, bo w przypadku eksperymentu z ananasem, trzeba dodać jeszcze sól. Sól kuchenna to niemal czysty chlorek sodu – substancja, która jest świetnym inhibitorem goryczy, czyli redukuje gorzki smak potraw, do których jest dodawana. I co ciekawe ten proces nie przebiega w mózgu.

Zobacz też: Tak poznasz, że ananas jest słodki

– To jest coś, co dzieje się jeszcze na języku – tłumaczy Deakin. I tak sól redukuje gorycz, zanim sygnał trafi do mózgu. Mózg nie dostaje informacji o gorzkim smaku (albo dostaje jej mniej), więc nie jest w stanie zrównoważyć sygnału o słodkim smaku. Słodki pozostaje niczym nie stłumiony. I tak oto szczyptą soli poprawiamy smak ananasa. Przetestujecie?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok