Zrób to sam
O tym, że warto jeść ryż nie musimy nikogo przekonywać. Jednak czasem jego wybór i sposób gotowania sprawia nam trudność. Nic straconego. Wystarczy tylko kilka kulinarnych trików, aby nasz ryż był sypki, smaczny i pełen wartościowych składników odżywczych. Dziś więc w ramach cyklu "ABC gotowania" zdradzamy tajniki gotowania ryżu.
Ryż w woreczku czy na sypko?
Podczas zakupów wielu z nas stoi przed pytaniem, który ryż wybrać – w woreczku czy sypki? Chociaż pozornie może się wydawać, że gotowanie w woreczku jest szybsze, nie jest to prawda. Gotowanie ryżu na sypko zajmuje tyle samo czasu. W dodatku będzie tańsze i zdrowsze. Do produkcji woreczków wykorzystany jest m.in. Bisfenol A, rakotwórczy związek chemiczny, który może przeniknąć do jedzenia.
Jaki rodzaj ryżu wybrać?
Wbrew pozorom wybór ryżu nie jest prosty. W dużej mierze zależy od tego jaką potrawę chcemy przygotować. I tak np. długoziarnisty pasuje do sałatek i zup, jaśminowy do deserów, a basmati do dań kuchni chińskiej. Z kolei ryż arborio sprawdzi się do przygotowania risotto.
Przygotowanie do gotowania
Istotną kwestią jest wcześniejsze przygotowanie ryżu. Aby zapobiec jego sklejeniu, warto go wcześniej wypłukać. Dzięki temu usuniemy z ziaren nadmiar skrobi i zanieczyszczenia. Wystarczy, że bezpośrednio przed ugotowaniem wsypiemy ryż na sito i będziemy płukać go pod zimną wodą tak długo, aż stanie się przezroczysty.
Gotowanie
Ważną kwestią są również proporcje. Na jedną szklankę ryżu wlewamy do garnka dwie szklanki wody. Dodajemy do niej dwie łyżki oleju i łyżkę soli. Gdy woda zacznie się wrzeć, należy nałożyć pokrywę i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut (w zależności od odmiany). Po tym czasie wyłączamy gaz, ale nie odcedzamy od razu ryżu. Trzymamy go jeszcze pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Nie wylewaj wody
Częstym błędem, który popełniamy w kuchni jest wylewanie wody, w której gotowaliśmy ryż. Według zwolenników medycyny alternatywnej jej picie może dobrze wpływać na nasz metabolizm. Można ją także stosować zamiast kosmetyków np. jako odżywkę do włosów.