ABC gotowania. Zapomnij o sklejonym ryżu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

O tym, że warto jeść ryż nie musimy nikogo przekonywać. Jednak czasem jego wybór i sposób gotowania sprawia nam trudność. Nic straconego. Wystarczy tylko kilka kulinarnych trików, aby nasz ryż był sypki, smaczny i pełen wartościowych składników odżywczych. Dziś więc w ramach cyklu "ABC gotowania" zdradzamy tajniki gotowania ryżu.

/ 6Ryż w woreczku czy na sypko?

Obraz
© 123RF

Podczas zakupów wielu z nas stoi przed pytaniem, który ryż wybrać – w woreczku czy sypki? Chociaż pozornie może się wydawać, że gotowanie w woreczku jest szybsze, nie jest to prawda. Gotowanie ryżu na sypko zajmuje tyle samo czasu. W dodatku będzie tańsze i zdrowsze. Do produkcji woreczków wykorzystany jest m.in. Bisfenol A, rakotwórczy związek chemiczny, który może przeniknąć do jedzenia.

/ 6Jaki rodzaj ryżu wybrać?

Obraz
© 123RF

Wbrew pozorom wybór ryżu nie jest prosty. W dużej mierze zależy od tego jaką potrawę chcemy przygotować. I tak np. długoziarnisty pasuje do sałatek i zup, jaśminowy do deserów, a basmati do dań kuchni chińskiej. Z kolei ryż arborio sprawdzi się do przygotowania risotto.

/ 6Przygotowanie do gotowania

Obraz
© 123RF

Istotną kwestią jest wcześniejsze przygotowanie ryżu. Aby zapobiec jego sklejeniu, warto go wcześniej wypłukać. Dzięki temu usuniemy z ziaren nadmiar skrobi i zanieczyszczenia. Wystarczy, że bezpośrednio przed ugotowaniem wsypiemy ryż na sito i będziemy płukać go pod zimną wodą tak długo, aż stanie się przezroczysty.

/ 6Gotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Ważną kwestią są również proporcje. Na jedną szklankę ryżu wlewamy do garnka dwie szklanki wody. Dodajemy do niej dwie łyżki oleju i łyżkę soli. Gdy woda zacznie się wrzeć, należy nałożyć pokrywę i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut (w zależności od odmiany). Po tym czasie wyłączamy gaz, ale nie odcedzamy od razu ryżu. Trzymamy go jeszcze pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

/ 6Nie wylewaj wody

Obraz
© iStock.com

Częstym błędem, który popełniamy w kuchni jest wylewanie wody, w której gotowaliśmy ryż. Według zwolenników medycyny alternatywnej jej picie może dobrze wpływać na nasz metabolizm. Można ją także stosować zamiast kosmetyków np. jako odżywkę do włosów.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty