ABC gotowania. Zapomnij o sklejonym ryżu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

O tym, że warto jeść ryż nie musimy nikogo przekonywać. Jednak czasem jego wybór i sposób gotowania sprawia nam trudność. Nic straconego. Wystarczy tylko kilka kulinarnych trików, aby nasz ryż był sypki, smaczny i pełen wartościowych składników odżywczych. Dziś więc w ramach cyklu "ABC gotowania" zdradzamy tajniki gotowania ryżu.

/ 6Ryż w woreczku czy na sypko?

Obraz
© 123RF

Podczas zakupów wielu z nas stoi przed pytaniem, który ryż wybrać – w woreczku czy sypki? Chociaż pozornie może się wydawać, że gotowanie w woreczku jest szybsze, nie jest to prawda. Gotowanie ryżu na sypko zajmuje tyle samo czasu. W dodatku będzie tańsze i zdrowsze. Do produkcji woreczków wykorzystany jest m.in. Bisfenol A, rakotwórczy związek chemiczny, który może przeniknąć do jedzenia.

/ 6Jaki rodzaj ryżu wybrać?

Obraz
© 123RF

Wbrew pozorom wybór ryżu nie jest prosty. W dużej mierze zależy od tego jaką potrawę chcemy przygotować. I tak np. długoziarnisty pasuje do sałatek i zup, jaśminowy do deserów, a basmati do dań kuchni chińskiej. Z kolei ryż arborio sprawdzi się do przygotowania risotto.

/ 6Przygotowanie do gotowania

Obraz
© 123RF

Istotną kwestią jest wcześniejsze przygotowanie ryżu. Aby zapobiec jego sklejeniu, warto go wcześniej wypłukać. Dzięki temu usuniemy z ziaren nadmiar skrobi i zanieczyszczenia. Wystarczy, że bezpośrednio przed ugotowaniem wsypiemy ryż na sito i będziemy płukać go pod zimną wodą tak długo, aż stanie się przezroczysty.

/ 6Gotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Ważną kwestią są również proporcje. Na jedną szklankę ryżu wlewamy do garnka dwie szklanki wody. Dodajemy do niej dwie łyżki oleju i łyżkę soli. Gdy woda zacznie się wrzeć, należy nałożyć pokrywę i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut (w zależności od odmiany). Po tym czasie wyłączamy gaz, ale nie odcedzamy od razu ryżu. Trzymamy go jeszcze pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

/ 6Nie wylewaj wody

Obraz
© iStock.com

Częstym błędem, który popełniamy w kuchni jest wylewanie wody, w której gotowaliśmy ryż. Według zwolenników medycyny alternatywnej jej picie może dobrze wpływać na nasz metabolizm. Można ją także stosować zamiast kosmetyków np. jako odżywkę do włosów.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw