ABC gotowania: Jak dobrać odpowiedni makaron

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnia włoska

Obraz
© 123RF

Mają mnóstwo zastosowań. Wykorzystujemy je do tworzenia smacznych sałatek i zapiekanek, dodajemy do zup i łączymy z aromatycznymi sosami. Nic dziwnego. W końcu pochodzące z Włoch makarony stały się niemal stałym elementem naszych kuchni. Dziś przybliżamy najpopularniejsze z nich i podpowiadamy z czym warto je łączyć.

/ 6Fusilli

Obraz
© 123RF

Fusilli, powszechnie nazywane świderkami, to jeden z najpopularniejszych na świecie makaronów. Ich pochodzenie nie jest do końca jasne. Według niektórych źródeł pochodzą z regionu środkowo-północnych Włoch. Inne z kolei podają, że po raz pierwszy zostały stworzone w Kampanii, czyli regionu na południu, którego stolicą jest Neapol. W Polsce często znajdziemy fusilli w zupie pomidorowej. Mają jednak dużo szersze zastosowanie. Świetnie sprawdzą się zarówno z warzywnymi, jak i mięsnym sosami. Ładnie będą się także prezentować w sałatkach. Warto dodać, że istnieje podobny do nich makaron - gemelli.

/ 6Farfalle

Obraz
© 123RF

Farfalle, makaron nazywany często kokardkami w języku włoskim oznacza motyla. Ze względu wygląd ten rodzaj makaronu jest często dodawany do warzywnych sałatek lub łączony z lekkim pesto. Nic więc dziwnego, że od lat popularne kokardki są wymieniane w gronie najsławniejszych włoskich makaronów.

/ 6Conchiglie

Obraz
© 123RF

Ten rodzaj makaronu swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu "conchiglia", czyli muszla. Możemy go spotkać w różnych rozmiarach – małych, średnich i dużych. Niewielkie sprawdzą się dobrze w sałatkach. Większe zaś warto podać ugotowane al'dente z sosem lub faszerowane aromatycznym farszem.

/ 6Penne

Obraz
© 123RF

Penne, popularny równie jak fusilli makaron to średniej wielkości ścięte rurki. Jego nazwa pochodzi od słowa "penna", czyli pióro. We Włoszech możemy spotkać go w kilku odsłonach np. gładkiej i karbowanej. Penne świetnie sprawdzi się w sałatkach i zapiekankach. Możemy także łączyć go z pesto, mięsnymi i grzybowymi sosami.

/ 6Tagliatelle

Obraz
© 123RF

Podobny do spaghetti, makaron tagliatelle to długie płaskie wstążki. Najprawdopodobniej pochodzi z regionu Emilia-Romania ze stolicą w Bolonii, znajdującej się na Północy Włoch. Z historią powstania tego makaronu wiąże się wiele legend. Jedna z nich mówi o tym, że makaron tagliatelle stworzył szef kuchni Zefirano, zafascynowany blond lokami Lukrecji Borgii, które ujrzał na jej ślubie z księciem Ferrara. Zdaniem historyków jednak, makaron ten powstał dużo wcześniej. Tagliatelle często jest łączony z ciężkimi mięsnymi sosami. W związku z tym najprawdopodobniej podawany jest w towarzystwie sosu bolońskiego lub carbonara.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji