ABC gotowania: Jak dobrać odpowiedni makaron

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnia włoska

Obraz
© 123RF

Mają mnóstwo zastosowań. Wykorzystujemy je do tworzenia smacznych sałatek i zapiekanek, dodajemy do zup i łączymy z aromatycznymi sosami. Nic dziwnego. W końcu pochodzące z Włoch makarony stały się niemal stałym elementem naszych kuchni. Dziś przybliżamy najpopularniejsze z nich i podpowiadamy z czym warto je łączyć.

/ 6Fusilli

Obraz
© 123RF

Fusilli, powszechnie nazywane świderkami, to jeden z najpopularniejszych na świecie makaronów. Ich pochodzenie nie jest do końca jasne. Według niektórych źródeł pochodzą z regionu środkowo-północnych Włoch. Inne z kolei podają, że po raz pierwszy zostały stworzone w Kampanii, czyli regionu na południu, którego stolicą jest Neapol. W Polsce często znajdziemy fusilli w zupie pomidorowej. Mają jednak dużo szersze zastosowanie. Świetnie sprawdzą się zarówno z warzywnymi, jak i mięsnym sosami. Ładnie będą się także prezentować w sałatkach. Warto dodać, że istnieje podobny do nich makaron - gemelli.

/ 6Farfalle

Obraz
© 123RF

Farfalle, makaron nazywany często kokardkami w języku włoskim oznacza motyla. Ze względu wygląd ten rodzaj makaronu jest często dodawany do warzywnych sałatek lub łączony z lekkim pesto. Nic więc dziwnego, że od lat popularne kokardki są wymieniane w gronie najsławniejszych włoskich makaronów.

/ 6Conchiglie

Obraz
© 123RF

Ten rodzaj makaronu swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu "conchiglia", czyli muszla. Możemy go spotkać w różnych rozmiarach – małych, średnich i dużych. Niewielkie sprawdzą się dobrze w sałatkach. Większe zaś warto podać ugotowane al'dente z sosem lub faszerowane aromatycznym farszem.

/ 6Penne

Obraz
© 123RF

Penne, popularny równie jak fusilli makaron to średniej wielkości ścięte rurki. Jego nazwa pochodzi od słowa "penna", czyli pióro. We Włoszech możemy spotkać go w kilku odsłonach np. gładkiej i karbowanej. Penne świetnie sprawdzi się w sałatkach i zapiekankach. Możemy także łączyć go z pesto, mięsnymi i grzybowymi sosami.

/ 6Tagliatelle

Obraz
© 123RF

Podobny do spaghetti, makaron tagliatelle to długie płaskie wstążki. Najprawdopodobniej pochodzi z regionu Emilia-Romania ze stolicą w Bolonii, znajdującej się na Północy Włoch. Z historią powstania tego makaronu wiąże się wiele legend. Jedna z nich mówi o tym, że makaron tagliatelle stworzył szef kuchni Zefirano, zafascynowany blond lokami Lukrecji Borgii, które ujrzał na jej ślubie z księciem Ferrara. Zdaniem historyków jednak, makaron ten powstał dużo wcześniej. Tagliatelle często jest łączony z ciężkimi mięsnymi sosami. W związku z tym najprawdopodobniej podawany jest w towarzystwie sosu bolońskiego lub carbonara.

Wybrane dla Ciebie

Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia