ABC gotowania: Jak dobrać odpowiedni makaron

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnia włoska

Obraz
© 123RF

Mają mnóstwo zastosowań. Wykorzystujemy je do tworzenia smacznych sałatek i zapiekanek, dodajemy do zup i łączymy z aromatycznymi sosami. Nic dziwnego. W końcu pochodzące z Włoch makarony stały się niemal stałym elementem naszych kuchni. Dziś przybliżamy najpopularniejsze z nich i podpowiadamy z czym warto je łączyć.

/ 6Fusilli

Obraz
© 123RF

Fusilli, powszechnie nazywane świderkami, to jeden z najpopularniejszych na świecie makaronów. Ich pochodzenie nie jest do końca jasne. Według niektórych źródeł pochodzą z regionu środkowo-północnych Włoch. Inne z kolei podają, że po raz pierwszy zostały stworzone w Kampanii, czyli regionu na południu, którego stolicą jest Neapol. W Polsce często znajdziemy fusilli w zupie pomidorowej. Mają jednak dużo szersze zastosowanie. Świetnie sprawdzą się zarówno z warzywnymi, jak i mięsnym sosami. Ładnie będą się także prezentować w sałatkach. Warto dodać, że istnieje podobny do nich makaron - gemelli.

/ 6Farfalle

Obraz
© 123RF

Farfalle, makaron nazywany często kokardkami w języku włoskim oznacza motyla. Ze względu wygląd ten rodzaj makaronu jest często dodawany do warzywnych sałatek lub łączony z lekkim pesto. Nic więc dziwnego, że od lat popularne kokardki są wymieniane w gronie najsławniejszych włoskich makaronów.

/ 6Conchiglie

Obraz
© 123RF

Ten rodzaj makaronu swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu "conchiglia", czyli muszla. Możemy go spotkać w różnych rozmiarach – małych, średnich i dużych. Niewielkie sprawdzą się dobrze w sałatkach. Większe zaś warto podać ugotowane al'dente z sosem lub faszerowane aromatycznym farszem.

/ 6Penne

Obraz
© 123RF

Penne, popularny równie jak fusilli makaron to średniej wielkości ścięte rurki. Jego nazwa pochodzi od słowa "penna", czyli pióro. We Włoszech możemy spotkać go w kilku odsłonach np. gładkiej i karbowanej. Penne świetnie sprawdzi się w sałatkach i zapiekankach. Możemy także łączyć go z pesto, mięsnymi i grzybowymi sosami.

/ 6Tagliatelle

Obraz
© 123RF

Podobny do spaghetti, makaron tagliatelle to długie płaskie wstążki. Najprawdopodobniej pochodzi z regionu Emilia-Romania ze stolicą w Bolonii, znajdującej się na Północy Włoch. Z historią powstania tego makaronu wiąże się wiele legend. Jedna z nich mówi o tym, że makaron tagliatelle stworzył szef kuchni Zefirano, zafascynowany blond lokami Lukrecji Borgii, które ujrzał na jej ślubie z księciem Ferrara. Zdaniem historyków jednak, makaron ten powstał dużo wcześniej. Tagliatelle często jest łączony z ciężkimi mięsnymi sosami. W związku z tym najprawdopodobniej podawany jest w towarzystwie sosu bolońskiego lub carbonara.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza