Kuchnia włoska
Mają mnóstwo zastosowań. Wykorzystujemy je do tworzenia smacznych sałatek i zapiekanek, dodajemy do zup i łączymy z aromatycznymi sosami. Nic dziwnego. W końcu pochodzące z Włoch makarony stały się niemal stałym elementem naszych kuchni. Dziś przybliżamy najpopularniejsze z nich i podpowiadamy z czym warto je łączyć.
Fusilli
Fusilli, powszechnie nazywane świderkami, to jeden z najpopularniejszych na świecie makaronów. Ich pochodzenie nie jest do końca jasne. Według niektórych źródeł pochodzą z regionu środkowo-północnych Włoch. Inne z kolei podają, że po raz pierwszy zostały stworzone w Kampanii, czyli regionu na południu, którego stolicą jest Neapol. W Polsce często znajdziemy fusilli w zupie pomidorowej. Mają jednak dużo szersze zastosowanie. Świetnie sprawdzą się zarówno z warzywnymi, jak i mięsnym sosami. Ładnie będą się także prezentować w sałatkach. Warto dodać, że istnieje podobny do nich makaron - gemelli.
Farfalle
Farfalle, makaron nazywany często kokardkami w języku włoskim oznacza motyla. Ze względu wygląd ten rodzaj makaronu jest często dodawany do warzywnych sałatek lub łączony z lekkim pesto. Nic więc dziwnego, że od lat popularne kokardki są wymieniane w gronie najsławniejszych włoskich makaronów.
Conchiglie
Ten rodzaj makaronu swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu "conchiglia", czyli muszla. Możemy go spotkać w różnych rozmiarach – małych, średnich i dużych. Niewielkie sprawdzą się dobrze w sałatkach. Większe zaś warto podać ugotowane al'dente z sosem lub faszerowane aromatycznym farszem.
Penne
Penne, popularny równie jak fusilli makaron to średniej wielkości ścięte rurki. Jego nazwa pochodzi od słowa "penna", czyli pióro. We Włoszech możemy spotkać go w kilku odsłonach np. gładkiej i karbowanej. Penne świetnie sprawdzi się w sałatkach i zapiekankach. Możemy także łączyć go z pesto, mięsnymi i grzybowymi sosami.
Tagliatelle
Podobny do spaghetti, makaron tagliatelle to długie płaskie wstążki. Najprawdopodobniej pochodzi z regionu Emilia-Romania ze stolicą w Bolonii, znajdującej się na Północy Włoch. Z historią powstania tego makaronu wiąże się wiele legend. Jedna z nich mówi o tym, że makaron tagliatelle stworzył szef kuchni Zefirano, zafascynowany blond lokami Lukrecji Borgii, które ujrzał na jej ślubie z księciem Ferrara. Zdaniem historyków jednak, makaron ten powstał dużo wcześniej. Tagliatelle często jest łączony z ciężkimi mięsnymi sosami. W związku z tym najprawdopodobniej podawany jest w towarzystwie sosu bolońskiego lub carbonara.