6 super produktów, których lepiej unikać

Moda na super jedzenie przybyła do nas z Zachodu. Coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach jagody goji, spirulinę, zielony jęczmień czy camu camu. Jak się jednak okazuje takie podążanie za kulinarnymi trendami nie zawsze musi wyjść na zdrowie. Oto 6 super foods, które lepiej spożywać z umiarem, a w niektórych przypadkach całkowicie wykluczyć z diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Nie trend, a racjonalne odżywianie

Obraz
© 123RF.COM

Moda na super jedzenie przybyła do nas z Zachodu. Coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach jagody goji, spirulinę, zielony jęczmień czy camu camu. Jak się jednak okazuje takie podążanie za kulinarnymi trendami nie zawsze musi wyjść na zdrowie. Oto 6 super foods, które lepiej spożywać z umiarem, a w niektórych przypadkach całkowicie wykluczyć z diety.

/ 7Trawa pszeniczna

Obraz
© 123RF.COM

Sok z trawy pszenicznej zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, ale niestety jest trudny do strawienia. Nie powinny po niego sięgać osoby z problemami układu trawiennego, a te często pojawiają się w trakcie kuracji odchudzającej. Ponadto produkt ten wykazuje tendencje do podrażniania żołądka i może być przyjmowany tylko w ilości maksymalnie 30 ml dziennie. Osoby, które znają jego smak wiedzą też, że nie należy do kulinarnych rarytasów.

/ 7Surowe mleko

Obraz
© 123RF.COM

Surowe mleko nie jest poddawane procesowi pasteryzacji, dlatego zdaniem niektórych ekspertów zachowuje korzystne dla zdrowia bakterie, białko i enzymy wspomagające trawienie. Pomaga w leczeniu astmy i zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. Jednak przeciwnicy surowego mleka sugerują, że może ono nieść ryzyko infekcji powodującej zatrucie lub w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Prawdą jest, że ze względu na charakterystyczny skład, nie powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz dzieci.

/ 7Olej kokosowy

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z najpopularniejszych "cud produktów". Pomaga w kuracji odchudzającej, poprawia pracę mózgu, działa cudownie na skórę i włosy, a to nie jedyne jego zalety. Niestety, producenci wykorzystali "boom" na ten wyrób i często w jego składzie można znaleźć długą listę niepotrzebnych konserwantów. Ponadto smażenie na nim wcale nie eliminuje kalorii - wręcz przeciwnie, danie może stać się kaloryczną bombą.

/ 7Miłorząb japoński

Obraz
© 123RF.COM

Produkt ten w sproszkowanej formie uchodzi za genialny środek na pamięć i koncentrację. Niestety, brak rzetelnych badań w tej kwestii wyklucza go z listy super jedzenia. Ponadto, amerykańscy naukowcy prowadzili badania, podczas których podawali go szczurom. Okazało się, że może być przyczyną raka.

/ 7Sól morska

Obraz
© 123RF.COM

Traktowana jako zdrowsza alternatywa dla soli stołowej. Jej grube ziarenka chętnie dosypujemy do dań obiadowych i doprawiamy nimi śniadania. Faktycznie to produkt bogaty w cenniejsze składniki niż sól zwykła - w jego składzie znajdziemy spore dawki magnezu, wapnia i potasu. To jednak za mało, aby zaliczyć go do super foods. Jak każda sól, ta również zatrzymuje wodę w organizmie i spożywana w nadmiarze szkodzi nerkom.

/ 7Produkty bogate w przeciwutleniacze

Obraz
© 123RF.COM

Antyoksydanty to jedne z najbardziej pożądanych składników żywności. Prawdą jest, że skutecznie zwalczają wolne rodniki, a tym samym spowalniają procesy starzenia się komórek, chroniąc tym samym m.in. przez rakiem. Zamiast jednak szukać ich w wymyślnych i drogich produktach, lepszym rozwiązaniem będzie sięganie po sezonowe i świeże owoce np. jagodowe.

Na podstawie healthdigezt.com/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany