Trwa ładowanie...

5 zaskakujących przepisów na kotlety mielone

Tradycyjny "mielony" od lat zajmuje czołowe miejsce wśród najpopularniejszych polskich potraw. Może jednak warto czasem poeksperymentować i przyrządzić trochę zmodyfikowaną wersję lubianego kotleta? Oto kilka interesujących pomysłów na jego przeróbkę.

Tradycyjne "mielone" przygotowuje się z wieprzowiny, ale nie mniej smaczne będą alternatywne kotletyTradycyjne "mielone" przygotowuje się z wieprzowiny, ale nie mniej smaczne będą alternatywne kotletyŹródło: Adobe Stock
d21x3o7
d21x3o7

Karbinadle

Trudno znaleźć potrawę, która bardziej kojarzy się ze Śląskiem. Świadczy o tym m.in. scena ze słynnego filmu Kazimierza Kutza "Perła w koronie", w której główny bohater, czyli młody górnik Jaś, wraca z kopalni do domu, a żona podaje mu na obiad charakterystyczne mięsne kule.

Sekretnym składnikiem śląskich mielonych są… solone filety śledziowe. 150 g tego produktu moczymy przez noc w wodzie lub mleku, a następnie mielimy razem z mięsem wieprzowym, najlepiej z łopatki (500 g). Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną cebulę, surowe jajko, czerstwą bułkę (wcześniej także wymoczoną w mleku) oraz przyprawy (przede wszystkim sól, pieprz i solidną porcję suszonego majeranku), dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie, okrągłe kotleciki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym smalcu.

Karbinale podaje się zwykle z puree ziemniaczanym albo kaszą, w towarzystwie kapusty zasmażanej.

Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka

Kotlety mielone z mięsa rosołowego

Tradycyjne "mielone" przygotowuje się z wieprzowiny, ale nie mniej smaczne będą alternatywne kotlety, do przyrządzenia których wykorzystamy wyłowione z rosołu mięso kurczaka, indyka albo wołowinę, a najlepiej ich mieszankę.

d21x3o7

Zadanie jest bardzo proste. Około 30-40 dag mięsa (wcześniej pozbawionego oczywiście wszelkich kostek i chrząstek) mielimy w maszynce, razem z pokrojoną na mniejsze kawałki cebulą. Następnie do masy dodajemy 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekany koperek, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz. Wyrabiamy dokładnie ręką, po czym formujemy niewielkie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej lub otrębach i smażymy na złocisty kolor, z obu stron.

Serwujemy je np. w bałkańskim stylu, z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki.

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym

Szukasz pomysłu na kotlety mielone, których smak zaskoczy domowników lub gości podczas obiadu? Wzbogać potrawę pysznym i chrupiącym… ogórkiem kiszonym.

Potrzebujemy 3-4 jędrnych ogórków, które obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do mielonej wieprzowiny, np. z szynki (500 g), razem z drobniutko posiekaną cebulą, 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz kajzerką, wcześniej wymoczoną w mleku i odciśniętą. Mieszamy ręką, a gdy masa stanie się jednolita doprawiamy ją musztardą Dijon (łyżeczka), solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec formujemy zgrabne kotleciki, które smażymy na smalcu lub oleju rzepakowym, na złoty kolor.

d21x3o7

Podajemy je z ziemniakami i buraczkami.

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Wbrew pozorom kotlet mielony to potrawa, która świetnie znosi kulinarne eksperymenty, dlatego mięsną masę warto urozmaicać rozmaitymi dodatkami, choćby kapustą pekińską.

Na początku mielone mięso, najlepiej mieszankę wieprzowiny i wołowiny (500 g), wyrabiamy z wymoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, surowym jajkiem i keczupem (łyżka). Później dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską (200-300 g). Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a gdy konsystencja masy jest zbyt rzadka dosypujemy też trochę bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

d21x3o7

Kotlety mielone z tofu

Czy "mielony" musi być zawsze przyrządzany z mięsa? Tradycjonaliści bez wahania odpowiedzą, że tak. Może jednak warto spróbować, jak smakuje wariacja na temat kotleta przygotowana na bazie twarożku sojowego?

Na początku ścieramy na tarce wędzone tofu (kostkę), do którego następnie dodajemy surowe jajko, drobno posiekaną cebulę czerwoną (niedużą), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekany szczypiorek oraz bułkę tartą (2-3 łyżki). Wyrabiamy, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką (łyżeczka). Formujemy kotlety, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj