5 sposobów na niebanalny sernik. Nie tylko od święta

Bez sernika nie ma świąt i rodzinnego obiadu, ale gdy znajdziesz już swój ulubiony przepis, to często przestajesz szukać. Oto kilka pomysłów na to, jak odświeżyć swój ulubiony przepis na sernik. Albo znaleźć na niego zupełnie nowy sposób.

Obraz
Źródło zdjęć: © KUKBUK
Katarzyna Gileta

Na zimno, na ciepło, z rodzynkami, na kruchym cieście lub bez spodu, od święta i na co dzień – serniki. To prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych deserów świata, jedzony przy okazji świąt i rodzinnych spotkań, na kawie z przyjaciółką i na pierwszej randce. Dlatego inspiracje można czerpać nawet z dalekich zakątków globu.

Klasyczny sernik z polewą z białej czekolady i matchy - zielona herbata w proszku nadaje sernikowi bardzo wiosennego klimatu.

Obraz
© KUKBUK

Najprostszy i zarazem najbardziej spektakularny – lekko słony i bardzo maślany sernik dla minimalistów.

Obraz
© KUKBUK

Mały serniczek, mały grzeszek. A ten jest wyjątkowo lekki. Dodatkowo mak sprawia, że wygląda przeuroczo. By nadać mu wiosennego klimatu, wystarczy przystroić go kwiatami jadalnymi.

Obraz
© KUKBUK

A gdyby tak zamiast sernika zrobić tartę? Trochę tarta, trochę sernik. A co najważniejsze z karmelem!

Obraz
© KUKBUK

To spektakularny sernik, która zawsze zaskakuje gości. Mało kto spodziewa się w serniku gruszek, a smak sprawia, że konieczna jest dokładka. Będzie pasował do bukietu forsycji i pięknej wiosennej pogody, na którą liczymy!

Zobacz też: Ciasteczka z orzechami i kawałkami czekolady

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast