Pięć pomysłów na specjały z matcha
Herbaciany puder o szmaragdowym kolorze i szlachetnym smaku jest ceniony od wieków w Japonii, a ostatnio zdobywa popularność na całym świecie. Matcha wykazuje unikalne właściwości prozdrowotne i świetnie sprawdza się jako baza rozmaitych przysmaków.
Lody z matcha
Herbaciany puder może być bardzo smakowitą bazą lodów. Jak je przygotować?
Zadanie jest proste. Matcha (2 łyżki) mieszamy z cukrem trzcinowym (2 łyżki) i niewielką ilością mleka, by uzyskać jednolitą pastę. Następnie przekładamy ją do podgrzanego w rondelku mleka (3/4 szklanki), razem z żółtkami (3) utartymi z cukrem (pół szklanki). Ponownie podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Regularnie mieszamy. Gdy masa zgęstnieje, studzimy ją i dodajmy ubitą śmietanę kremówkę (3/4 szklanki). Dokładnie łączymy wszystkie składniki, wkładamy na dwie godziny do lodówki, a później przekładamy do zamrażalnika, co jakiś czas mieszając lub miksując, by lody stały się kremowe.
Sernik na zimno z matcha
Matcha ma wyrazisty, lekko cierpki smak, który świetnie komponuje się z różnymi produktami, np. serkiem mascarpone. Możemy to wykorzystać przyrządzając prosty i pyszny sernik na zimno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest matcha? Napój podbija Polskę
Zaczynamy od przygotowania naparu z matcha – łyżeczkę proszku zalewamy wodą (150 ml) o temperaturze 70-80 stopni, a następnie ubijamy za pomocą specjalnej bambusowej miotełki lub spieniacza do mleka, aż do pojawienia się charakterystycznej pianki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (300 g), po czym studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone (450 g). Dodajemy napar z matcha, ubitą na sztywno śmietanę 30-procentową (450 g) oraz rozpuszczoną w wodzie i przestudzoną żelatynę (1,5 łyżki). Dokładnie mieszamy.
Dno torownicy wykładamy biszkoptami albo pokruszonymi i wymieszanymi z roztopionym masłem ciastkami zbożowymi. Przykrywamy je przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami, np. winogronami i borówkami.
Wingeret z herbatą matcha
Szukasz oryginalnego sosu do sałatki, serwowanych na zimno warzyw albo owoców morza? Wykorzystaj walory smakowe herbaty matcha i przyrządź pyszny winegret.
Potrzebujemy dobrej jakości oliwy z oliwek (pięć łyżek), do której dodajemy matcha (łyżkę), sok z cytryny (łyżka), miód (łyżeczka) oraz solidną szczyptę posiekanego estragonu. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, Taki sos wzbogaci np. sałatkę z sałaty lodowej, roszponki, gruszki, kiwi, awokado, mięty, z dodatkiem sera pleśniowego czy ugotowanych krewetek.
Koktajl z matcha
Matcha to produkt bardzo uniwersalny, znakomicie sprawdzi się choćby w pożywnym i orzeźwiającym koktajlu.
Dwa banany, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych gruszkę, garść świeżych liści szpinaku oraz matchę (dwie łyżeczki) blendujemy z wodą lub mlekiem roślinnym, np. migdałowym albo kokosowym (szklanka), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed podaniem do koktajlu możemy dorzucić kilka kostek lodu.
Pudding z matcha
Propozycja, która na pewno zadowoli miłośników ciekawych doświadczeń kulinarnych. Jak przygotować pyszny, zielony pudding?
W rondelku podgrzewamy mleko (1,5 szklanki) z cukrem trzcinowym (5-6 łyżek), po czym stopniowo dodajemy do miseczki z dwoma rozbitymi jajkami. Na końcu dolewamy napar przygotowany z matcha (2 łyżki herbaty zalewamy 150 ml gorącej, ale nie wrzącej wody), mieszamy i przecedzamy przez sitko, by usunąć ewentualne grudki. Masę wlewamy do kokilek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., w wysokiej blasze napełnionej do połowy gorącą wodą. Zapiekamy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 st. i zostawiamy jeszcze na 20 minut.