Pięć pomysłów na specjały z matcha

Herbaciany puder o szmaragdowym kolorze i szlachetnym smaku jest ceniony od wieków w Japonii, a ostatnio zdobywa popularność na całym świecie. Matcha wykazuje unikalne właściwości prozdrowotne i świetnie sprawdza się jako baza rozmaitych przysmaków.

Sernik z matchaSernik z matcha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Lody z matcha

Herbaciany puder może być bardzo smakowitą bazą lodów. Jak je przygotować?

Zadanie jest proste. Matcha (2 łyżki) mieszamy z cukrem trzcinowym (2 łyżki) i niewielką ilością mleka, by uzyskać jednolitą pastę. Następnie przekładamy ją do podgrzanego w rondelku mleka (3/4 szklanki), razem z żółtkami (3) utartymi z cukrem (pół szklanki). Ponownie podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Regularnie mieszamy. Gdy masa zgęstnieje, studzimy ją i dodajmy ubitą śmietanę kremówkę (3/4 szklanki). Dokładnie łączymy wszystkie składniki, wkładamy na dwie godziny do lodówki, a później przekładamy do zamrażalnika, co jakiś czas mieszając lub miksując, by lody stały się kremowe.

Sernik na zimno z matcha

Matcha ma wyrazisty, lekko cierpki smak, który świetnie komponuje się z różnymi produktami, np. serkiem mascarpone. Możemy to wykorzystać przyrządzając prosty i pyszny sernik na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest matcha? Napój podbija Polskę

Zaczynamy od przygotowania naparu z matcha – łyżeczkę proszku zalewamy wodą (150 ml) o temperaturze 70-80 stopni, a następnie ubijamy za pomocą specjalnej bambusowej miotełki lub spieniacza do mleka, aż do pojawienia się charakterystycznej pianki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (300 g), po czym studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone (450 g). Dodajemy napar z matcha, ubitą na sztywno śmietanę 30-procentową (450 g) oraz rozpuszczoną w wodzie i przestudzoną żelatynę (1,5 łyżki). Dokładnie mieszamy.

Dno torownicy wykładamy biszkoptami albo pokruszonymi i wymieszanymi z roztopionym masłem ciastkami zbożowymi. Przykrywamy je przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami, np. winogronami i borówkami.

Wingeret z herbatą matcha

Szukasz oryginalnego sosu do sałatki, serwowanych na zimno warzyw albo owoców morza? Wykorzystaj walory smakowe herbaty matcha i przyrządź pyszny winegret.

Potrzebujemy dobrej jakości oliwy z oliwek (pięć łyżek), do której dodajemy matcha (łyżkę), sok z cytryny (łyżka), miód (łyżeczka) oraz solidną szczyptę posiekanego estragonu. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, Taki sos wzbogaci np. sałatkę z sałaty lodowej, roszponki, gruszki, kiwi, awokado, mięty, z dodatkiem sera pleśniowego czy ugotowanych krewetek.

Koktajl z matcha

Matcha to produkt bardzo uniwersalny, znakomicie sprawdzi się choćby w pożywnym i orzeźwiającym koktajlu.

Dwa banany, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych gruszkę, garść świeżych liści szpinaku oraz matchę (dwie łyżeczki) blendujemy z wodą lub mlekiem roślinnym, np. migdałowym albo kokosowym (szklanka), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed podaniem do koktajlu możemy dorzucić kilka kostek lodu.

Pudding z matcha

Propozycja, która na pewno zadowoli miłośników ciekawych doświadczeń kulinarnych. Jak przygotować pyszny, zielony pudding?

W rondelku podgrzewamy mleko (1,5 szklanki) z cukrem trzcinowym (5-6 łyżek), po czym stopniowo dodajemy do miseczki z dwoma rozbitymi jajkami. Na końcu dolewamy napar przygotowany z matcha (2 łyżki herbaty zalewamy 150 ml gorącej, ale nie wrzącej wody), mieszamy i przecedzamy przez sitko, by usunąć ewentualne grudki. Masę wlewamy do kokilek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., w wysokiej blasze napełnionej do połowy gorącą wodą. Zapiekamy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 st. i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne