Pięć pomysłów na specjały z matcha

Herbaciany puder o szmaragdowym kolorze i szlachetnym smaku jest ceniony od wieków w Japonii, a ostatnio zdobywa popularność na całym świecie. Matcha wykazuje unikalne właściwości prozdrowotne i świetnie sprawdza się jako baza rozmaitych przysmaków.

Sernik z matchaSernik z matcha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Lody z matcha

Herbaciany puder może być bardzo smakowitą bazą lodów. Jak je przygotować?

Zadanie jest proste. Matcha (2 łyżki) mieszamy z cukrem trzcinowym (2 łyżki) i niewielką ilością mleka, by uzyskać jednolitą pastę. Następnie przekładamy ją do podgrzanego w rondelku mleka (3/4 szklanki), razem z żółtkami (3) utartymi z cukrem (pół szklanki). Ponownie podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Regularnie mieszamy. Gdy masa zgęstnieje, studzimy ją i dodajmy ubitą śmietanę kremówkę (3/4 szklanki). Dokładnie łączymy wszystkie składniki, wkładamy na dwie godziny do lodówki, a później przekładamy do zamrażalnika, co jakiś czas mieszając lub miksując, by lody stały się kremowe.

Sernik na zimno z matcha

Matcha ma wyrazisty, lekko cierpki smak, który świetnie komponuje się z różnymi produktami, np. serkiem mascarpone. Możemy to wykorzystać przyrządzając prosty i pyszny sernik na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest matcha? Napój podbija Polskę

Zaczynamy od przygotowania naparu z matcha – łyżeczkę proszku zalewamy wodą (150 ml) o temperaturze 70-80 stopni, a następnie ubijamy za pomocą specjalnej bambusowej miotełki lub spieniacza do mleka, aż do pojawienia się charakterystycznej pianki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (300 g), po czym studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone (450 g). Dodajemy napar z matcha, ubitą na sztywno śmietanę 30-procentową (450 g) oraz rozpuszczoną w wodzie i przestudzoną żelatynę (1,5 łyżki). Dokładnie mieszamy.

Dno torownicy wykładamy biszkoptami albo pokruszonymi i wymieszanymi z roztopionym masłem ciastkami zbożowymi. Przykrywamy je przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami, np. winogronami i borówkami.

Wingeret z herbatą matcha

Szukasz oryginalnego sosu do sałatki, serwowanych na zimno warzyw albo owoców morza? Wykorzystaj walory smakowe herbaty matcha i przyrządź pyszny winegret.

Potrzebujemy dobrej jakości oliwy z oliwek (pięć łyżek), do której dodajemy matcha (łyżkę), sok z cytryny (łyżka), miód (łyżeczka) oraz solidną szczyptę posiekanego estragonu. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, Taki sos wzbogaci np. sałatkę z sałaty lodowej, roszponki, gruszki, kiwi, awokado, mięty, z dodatkiem sera pleśniowego czy ugotowanych krewetek.

Koktajl z matcha

Matcha to produkt bardzo uniwersalny, znakomicie sprawdzi się choćby w pożywnym i orzeźwiającym koktajlu.

Dwa banany, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych gruszkę, garść świeżych liści szpinaku oraz matchę (dwie łyżeczki) blendujemy z wodą lub mlekiem roślinnym, np. migdałowym albo kokosowym (szklanka), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed podaniem do koktajlu możemy dorzucić kilka kostek lodu.

Pudding z matcha

Propozycja, która na pewno zadowoli miłośników ciekawych doświadczeń kulinarnych. Jak przygotować pyszny, zielony pudding?

W rondelku podgrzewamy mleko (1,5 szklanki) z cukrem trzcinowym (5-6 łyżek), po czym stopniowo dodajemy do miseczki z dwoma rozbitymi jajkami. Na końcu dolewamy napar przygotowany z matcha (2 łyżki herbaty zalewamy 150 ml gorącej, ale nie wrzącej wody), mieszamy i przecedzamy przez sitko, by usunąć ewentualne grudki. Masę wlewamy do kokilek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., w wysokiej blasze napełnionej do połowy gorącą wodą. Zapiekamy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 st. i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟