Pięć pomysłów na specjały z matcha

Herbaciany puder o szmaragdowym kolorze i szlachetnym smaku jest ceniony od wieków w Japonii, a ostatnio zdobywa popularność na całym świecie. Matcha wykazuje unikalne właściwości prozdrowotne i świetnie sprawdza się jako baza rozmaitych przysmaków.

Sernik z matchaSernik z matcha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Lody z matcha

Herbaciany puder może być bardzo smakowitą bazą lodów. Jak je przygotować?

Zadanie jest proste. Matcha (2 łyżki) mieszamy z cukrem trzcinowym (2 łyżki) i niewielką ilością mleka, by uzyskać jednolitą pastę. Następnie przekładamy ją do podgrzanego w rondelku mleka (3/4 szklanki), razem z żółtkami (3) utartymi z cukrem (pół szklanki). Ponownie podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Regularnie mieszamy. Gdy masa zgęstnieje, studzimy ją i dodajmy ubitą śmietanę kremówkę (3/4 szklanki). Dokładnie łączymy wszystkie składniki, wkładamy na dwie godziny do lodówki, a później przekładamy do zamrażalnika, co jakiś czas mieszając lub miksując, by lody stały się kremowe.

Sernik na zimno z matcha

Matcha ma wyrazisty, lekko cierpki smak, który świetnie komponuje się z różnymi produktami, np. serkiem mascarpone. Możemy to wykorzystać przyrządzając prosty i pyszny sernik na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest matcha? Napój podbija Polskę

Zaczynamy od przygotowania naparu z matcha – łyżeczkę proszku zalewamy wodą (150 ml) o temperaturze 70-80 stopni, a następnie ubijamy za pomocą specjalnej bambusowej miotełki lub spieniacza do mleka, aż do pojawienia się charakterystycznej pianki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (300 g), po czym studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone (450 g). Dodajemy napar z matcha, ubitą na sztywno śmietanę 30-procentową (450 g) oraz rozpuszczoną w wodzie i przestudzoną żelatynę (1,5 łyżki). Dokładnie mieszamy.

Dno torownicy wykładamy biszkoptami albo pokruszonymi i wymieszanymi z roztopionym masłem ciastkami zbożowymi. Przykrywamy je przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami, np. winogronami i borówkami.

Wingeret z herbatą matcha

Szukasz oryginalnego sosu do sałatki, serwowanych na zimno warzyw albo owoców morza? Wykorzystaj walory smakowe herbaty matcha i przyrządź pyszny winegret.

Potrzebujemy dobrej jakości oliwy z oliwek (pięć łyżek), do której dodajemy matcha (łyżkę), sok z cytryny (łyżka), miód (łyżeczka) oraz solidną szczyptę posiekanego estragonu. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, Taki sos wzbogaci np. sałatkę z sałaty lodowej, roszponki, gruszki, kiwi, awokado, mięty, z dodatkiem sera pleśniowego czy ugotowanych krewetek.

Koktajl z matcha

Matcha to produkt bardzo uniwersalny, znakomicie sprawdzi się choćby w pożywnym i orzeźwiającym koktajlu.

Dwa banany, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych gruszkę, garść świeżych liści szpinaku oraz matchę (dwie łyżeczki) blendujemy z wodą lub mlekiem roślinnym, np. migdałowym albo kokosowym (szklanka), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed podaniem do koktajlu możemy dorzucić kilka kostek lodu.

Pudding z matcha

Propozycja, która na pewno zadowoli miłośników ciekawych doświadczeń kulinarnych. Jak przygotować pyszny, zielony pudding?

W rondelku podgrzewamy mleko (1,5 szklanki) z cukrem trzcinowym (5-6 łyżek), po czym stopniowo dodajemy do miseczki z dwoma rozbitymi jajkami. Na końcu dolewamy napar przygotowany z matcha (2 łyżki herbaty zalewamy 150 ml gorącej, ale nie wrzącej wody), mieszamy i przecedzamy przez sitko, by usunąć ewentualne grudki. Masę wlewamy do kokilek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., w wysokiej blasze napełnionej do połowy gorącą wodą. Zapiekamy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 st. i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów