5 mitów na temat błonnika. Zmień nawyki żywieniowe
Zdrowe odżywianie
Błonnik to jeden z kluczowych składników w naszej diecie, jednak spożywamy go zdecydowanie za mało. To duży błąd. Błonnik reguluje trawienie, zapewnia uczucie sytości, wspomaga usuwanie produktów przemiany materii z organizmu i pomaga schudnąć.
Błonnik znajduje się tylko w ziarnach i fasoli
Z błonnikiem kojarzą nam się przede wszystkim rośliny strączkowe i ziarna zbóż. Jednak owsiane ciasteczka, batoniki musli czy płatki śniadaniowe, poza błonnikiem, zawierają także mnóstwo cukru. Dużo lepszym wyborem będą więc orzechy, pełnoziarniste pieczywo, kasze i warzywa bogate w węglowodany złożone np. bataty.
Trudno zapewnić dzieciom wystarczającą ilość błonnika w diecie
Dzieci i młodzież potrzebują ok. 20 g błonnika dziennie. Jak rzemycić do diety produkty bogate w ten składnik? Wprowadź do menu swojego dziecka pełnoziarniste ciasteczka słodzone miodem, domowe batoniki, owsiankę czy warzywne przekąski.
Jest tylko jeden rodzaj błonnika
To nieprawda. Rozróżniamy błonnik rozpuszczalny i nierozpuszcalany. Błonnik rozpuszczalny znajduje się w płatkach owsianych, fasoli i soczewicy. Jego nierozpuszczalny odpowiednik znajdziemy natomiast w otrębach pszennych, pełnych ziarnach i niektórych warzywach. Ten pierwszy może zmniejszyć ryzyko chorób serca, podczas gdy drugi umożliwia szybsze przechodzenie pokarmu przez jelita. Oba mają równie istotne znaczenie dla wspomagania układu trawiennego.
Wszystkie owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika
Błonnik znajdziemy we wszystkich owocach i warzywach. Jednak jego zawartość może się znacząco różnić. Najlepsze źródła błonnika to brokuły, groch i kiwi. Pamiętaj również, by nie obierać warzyw i owoców, ponieważ najwięcej substancji odżywczych znajduje się w skórce i tuż pod nią.
Twoja dieta jest bogata w błonnik
Dziennie nasz organizm potrzebuje ok. 30 g błonnika. Wydaje nam się, że nasza dieta jest bogata w ten składnik, jednak jak się okazuje, wciąż jemy go za mało. Zamień orzechy nerkowca na migdały, by zyskać 1 g błonnika więcej. W winogronach znajduje się go dwa razy więcej niż w truskawkach. Zamiast płatków kukurydzianych jedz owsiankę, pamiętaj również o świeżych i suszonych owocach.