5 mitów na temat błonnika. Zmień nawyki żywieniowe

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Zdrowe odżywianie

Obraz
© Shutterstock.com

Błonnik to jeden z kluczowych składników w naszej diecie, jednak spożywamy go zdecydowanie za mało. To duży błąd. Błonnik reguluje trawienie, zapewnia uczucie sytości, wspomaga usuwanie produktów przemiany materii z organizmu i pomaga schudnąć.

/ 6Błonnik znajduje się tylko w ziarnach i fasoli

Obraz
© Archiwum prywatne

Z błonnikiem kojarzą nam się przede wszystkim rośliny strączkowe i ziarna zbóż. Jednak owsiane ciasteczka, batoniki musli czy płatki śniadaniowe, poza błonnikiem, zawierają także mnóstwo cukru. Dużo lepszym wyborem będą więc orzechy, pełnoziarniste pieczywo, kasze i warzywa bogate w węglowodany złożone np. bataty.

/ 6Trudno zapewnić dzieciom wystarczającą ilość błonnika w diecie

Obraz
© 123RF

Dzieci i młodzież potrzebują ok. 20 g błonnika dziennie. Jak rzemycić do diety produkty bogate w ten składnik? Wprowadź do menu swojego dziecka pełnoziarniste ciasteczka słodzone miodem, domowe batoniki, owsiankę czy warzywne przekąski.

/ 6Jest tylko jeden rodzaj błonnika

Obraz
© 123RF | 123rf

To nieprawda. Rozróżniamy błonnik rozpuszczalny i nierozpuszcalany. Błonnik rozpuszczalny znajduje się w płatkach owsianych, fasoli i soczewicy. Jego nierozpuszczalny odpowiednik znajdziemy natomiast w otrębach pszennych, pełnych ziarnach i niektórych warzywach. Ten pierwszy może zmniejszyć ryzyko chorób serca, podczas gdy drugi umożliwia szybsze przechodzenie pokarmu przez jelita. Oba mają równie istotne znaczenie dla wspomagania układu trawiennego.

/ 6Wszystkie owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika

Obraz
© iStock.com

Błonnik znajdziemy we wszystkich owocach i warzywach. Jednak jego zawartość może się znacząco różnić. Najlepsze źródła błonnika to brokuły, groch i kiwi. Pamiętaj również, by nie obierać warzyw i owoców, ponieważ najwięcej substancji odżywczych znajduje się w skórce i tuż pod nią.

/ 6Twoja dieta jest bogata w błonnik

Obraz
© 123RF

Dziennie nasz organizm potrzebuje ok. 30 g błonnika. Wydaje nam się, że nasza dieta jest bogata w ten składnik, jednak jak się okazuje, wciąż jemy go za mało. Zamień orzechy nerkowca na migdały, by zyskać 1 g błonnika więcej. W winogronach znajduje się go dwa razy więcej niż w truskawkach. Zamiast płatków kukurydzianych jedz owsiankę, pamiętaj również o świeżych i suszonych owocach.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki