12 potraw wigilijnych - symbolika świątecznych dań

Wieczerza wigilijna przepełniona jest swoistą magiczną symboliką, które ma swoje korzenie w pradawnych obyczajach i tradycjach sięgających jeszcze czasów naszych przodków. Ważne jest dosłownie wszystko - od liczby potraw, po ich rodzaj. Często nie zdajemy sobie sprawy, że przygotowując potrawy na wigilijny stół, przestrzegamy tradycji, które są starsze niż chrześcijaństwo w naszym kraju.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 11Pyszna tradycja

Obraz
© 123RF.COM

Wieczerza wigilijna przepełniona jest swoistą magiczną symboliką, które ma swoje korzenie w pradawnych obyczajach i tradycjach sięgających jeszcze czasów naszych przodków. Ważne jest dosłownie wszystko - od liczby potraw, po ich rodzaj. Często nie zdajemy sobie sprawy, że przygotowując potrawy na wigilijny stół, przestrzegamy tradycji, które są starsze niż chrześcijaństwo w naszym kraju.

/ 11Symbolika 12 potraw

Obraz
© Fotolia

Zacznijmy od symboliki liczby wigilijnych potraw. Dawniej uważano, że na stole powinna się znaleźć nieparzysta ich liczba (jedenaście, dziewięć, ostatecznie siedem). Taka konfiguracja dań miała zapewnić urodzaj i pomyślność w zbliżającym się nowym roku. Przekonanie, że powodzenie zapewni liczba dwanaście pojawiło się później. Dziś wiele osób nie wyobraża sobie, by na wigilijnym stole zjawiło się mniej lub więcej potraw - liczbę dwanaście niektórzy kojarzą z taką samą liczbą miesięcy roku, inni odwołują się do dwunastu Apostołów czy dwunastu pokoleń Izraela, "dwunastka" wielokrotnie pojawia się też na kartach Apokalipsy św. Jana.

Duże znaczenia miała również nie tylko liczba potraw, ale i rodzaj. Każde danie w symboliczny sposób chroniło przed niedoborem danego produktu spożywczego w nadchodzącym nowym roku. Z tego względu wykształcił się, bardzo żywy aż po dziś dzień, zwyczaj, by każdy z uczestników wigilijnej kolacji spróbował każdego dania.

/ 11Karp

Obraz
© Shutterstock.com

Wspólną cechą wszystkich potraw wigilijnych jest ich postny charakter. Polski obyczaj każe unikać w Wigilię Bożego Narodzenia dań mięsnych i tych przygotowanych na tłuszczu zwierzęcym. Z tego też względu wiele naszych tradycyjnych specjałów wigilijnych opiera się na rybach. Wśród nich króluje oczywiście karp. Najczęściej serwuje się go usmażonego lub zalanego w galarecie, do której wywar przyrządza się z kręgosłupa i głowy tej ryby. Tak podane danie nosi nazwę karpia po żydowsku i urozmaicone jest słodkimi dodatkami (np. rodzynkami), marchewką oraz ugotowanymi na twardo jajkami.

/ 11Ryba po grecku

Obraz

Wśród 12 potraw wigilijnych powinna znaleźć się także ryba po grecku. Wbrew swojej nazwie, danie to nie ma nic wspólnego z ojczyzną demokracji. Przyrządza się je najczęściej z filetów z dorsza (ale również z mintaja lub miruny), które należy usmażyć, a następnie pokryć gęstym sosem z uduszonej marchwi, selera, pietruszki, cebuli i koncentratu pomidorowego. Rybę po grecku można jest zarówno na gorąco, jak i na zimno. Potrawa ta to jedno z najsmaczniejszych wigilijnych dań i po prostu nie może go zabraknąć na naszym suto zastawionym stole!

/ 11Barszcz z uszkami

Obraz
© Fotolia

Tradycyjną wigilijną zupą jest barszcz czerwony podawany ze smakowitymi uszkami. W przeciwieństwie do barszczu gotowanego na co dzień, ten opiera się na postnym wywarze z suszonych grzybów, włoszczyzny i buraków. Obecnie coraz częściej Polacy przygotowują to danie z gotowych koncentratów dostępnych w sklepach. Aby jednak poczuć smak prawdziwego wigilijnego barszczu, należy ugotować go całkowicie samemu! Niezbędny będzie do tego zakwas buraczany, który należy przyrządzić około 7-10 dni przed wigilią. Uszka natomiast są nieco inną formą charakterystycznie zawijanych pierożków z farszem z grzybów i kapusty. W połączeniu z tradycyjnym barszczem wigilijnym stanowią niezwykle aromatyczne oraz smakowite połączenie.

/ 11Pierogi

Obraz

Jednym z najpyszniejszych dań wśród tradycyjnych 12 potraw wigilijnych są z pewnością pierogi z kapustą i grzybami. Zebrane i ususzone jesienią grzyby wraz z przygotowaną wcześniej kiszoną kapustą tworzą wspólnie jedyny w swoim rodzaju farsz, którego smak zawsze kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Pierogi podaje się zarówno ugotowane, jak i podsmażone na patelni. Sam farsz wykorzystać można także do zrobienia apetycznych pasztecików z ciasta drożdżowego lub krokietów!

/ 11Kompot z suszu

Obraz
© Fotolia

Przed wiekami nasi przodkowie pili bowiem ten napój znacznie częściej, przez całą jesień i zimę. Suszenie zbieranych latem owoców to bardzo stara metoda konserwowania żywności, stosowana zarówno w kuchni chłopskiej, jak i szlacheckiej. Początkowo wykorzystywano do tego celu słońce i wiatr, z biegiem czasu także kotliny (specjalnie przygotowane palenisko) oraz piece. Zwracano uwagę na to, żeby owoce były suszone jak najdłużej, dzięki czemu zachowywały smak i aromat. Kompot zgodnie z tradycją był podawany na zakończenie wieczerzy wigilijnej. Do jego przyrządzenia wykorzystywano przede wszystkim trzy rodzaje owoców: suszoną w całości śliwkę węgierkę, krojone na plastry jabłka (głównie antonówkę) oraz podzieloną na ósemki lub ćwiartki gruszkę (przede wszystkim odmiany klapsa). Przypisywano im magiczne znaczenia: śliwki odpędzały złe moce, jabłka zapewniały miłość, zdrowie i pokój, a gruszki - długowieczność.

/ 11Kutia

Obraz
© Fotolia

Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć deseru. Tradycyjnym przykładem świątecznego dania na słodko jest kutia, czyli charakterystyczna mieszanka pszenicy, maku, słodu, bakalii, orzechów, rodzynek i miodu. Niezwykle pyszne i aromatyczne danie, które kojarzy się z bożonarodzeniową magią. Innymi przykładami deserów wigilijnych są również ciasta - makowiec, sernik oraz świąteczny piernik.

/ 11Kapusta z grochem

Obraz

Kapusta z grochem to jedno z najważniejszych dań wigilijnych. Tradycja jego przygotowania sięga czasów, gdy w Polsce nie było jeszcze ziemniaków i kapustę uprawiało się na szeroką skalę. Spożywana była ona niezwykle często, a przy ważniejszych okolicznościach dodawano do niej różne urozmaicenia. Groch był właśnie jednym z nich. Aby przygotować tradycyjną kapustę z grochem, należy namoczyć ten drugi w wodzie (najlepiej przez całą noc), a następnie ugotować, zmiksować i dodać do gotującej się na małym ogniu kapusty. Całość można dodatkowo wzbogacić zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulą oraz pieczarkami.

10 / 11Śledzie

Obraz

Karp nie jest jedyną rybą, jaka pojawia się na wigilijnym stole. Bardzo często obok niego znajduje się również miejsce dla innych gatunków - np. smażonego pstrąga, a także śledzi (najczęściej marynowanych w oleju wraz z cebulką lub podawanych w formie rolmopsa). Te można podać klasyczne np. pod pierzynką ze śmietany, w rosyjskiej sałatce śledziowej lub w formie koreczków.

11 / 1112 potraw wigilijnych - przykładowy spis

Obraz
© flickr.com

Zależnie od rodzinnych tradycji i upodobań smakowych, w różnych domach można spotkać się z różnymi kompilacjami wigilijnych potraw. Przykładowy może zawierać: chleb, śledzie w oleju, ryba po grecku, paszteciki, barszcz czerwony z uszkami, kapusta z grochem, pierogi z grzybami i kapustą, karp smażony, karp po żydowsku, kutia, makowiec, kompot z suszu.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości