Zupa z suszonych pomidorów z kluskami kładzionymi
Kremowa zupa pomidorowa to żadne odkrycie. Ewa Wachowicz proponuje jednak krem z suszonych pomidorów. Do takiej zupy będą doskonale pasować kluski kładzione.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Niezbędne składniki:
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
- 1 cebula
- 1½ l wywaru jarzynowego
- 1 szklanka śmietany
- sól
- pieprz
- bazylia do dekoracji
Kluski kładzione:
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przepis
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy z pomidorów. Wrzucić i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory, zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować do miękkości. Zmiksować i zabielić zahartowaną śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis
Jajko wybić do miski. Wsypać mąkę i sól. Wymieszać trzepaczką. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Gładkie ciasto kłaść łyżką na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną, przełożyć je do zimnej wody i od razu przelać przez sito. Nałożyć do miseczek i wlać zupę. Udekorować listkami bazylii.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl