Trwa ładowanie...
dvl0hez
12-05-2014 15:35

Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem

Przepis
3.2
(17 głosów)
Oceń:
dvl0hez
Składniki
  • Na 4 porcje:
    • 100 g soczewicy
  • 200 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchewka kostka)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 cebule dymki
  • ząbek czosnku
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 l wody lub, jeśli mamy, bulionu
  • 150 ml śmietany 30%
  • cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
  • listki bazylii do ozdoby
Przepis

Marchewkę i pokrojony w talarki seler naciowy zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy 5 minut.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kurkumy i gałki muszkatołowej. Dodajemy soczewicę i całość podsmażamy 5 minut.

Dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 30 minut – soczewica powinna być miękka. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Po nalaniu do talerzy zupę dekorujemy listkami bazylii.

Cynamon używany jest zazwyczaj jako przyprawa do dań słodkich. Wyśmienicie również komponuje się z gulaszem i gotowaną szynką. Starożytni Egipcjanie stosowali go w procesie mumifikacji. Ale w poniższym przepisie cynamon został zastosowany w zupie – i to wcale nie gulaszowej! Jego słodkawo-korzenny smak i charakterystyczny aromat doskonale podkreślają smak marchewki i nadają całej potrawie rozgrzewające właściwości.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez