Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem
- Na 4 porcje:
- 100 g soczewicy
- 200 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchewka kostka)
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 cebule dymki
- ząbek czosnku
- 50 g masła klarowanego
- 1 l wody lub, jeśli mamy, bulionu
- 150 ml śmietany 30%
- cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
- listki bazylii do ozdoby
Marchewkę i pokrojony w talarki seler naciowy zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy 5 minut.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kurkumy i gałki muszkatołowej. Dodajemy soczewicę i całość podsmażamy 5 minut.
Dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 30 minut – soczewica powinna być miękka. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Po nalaniu do talerzy zupę dekorujemy listkami bazylii.
Cynamon używany jest zazwyczaj jako przyprawa do dań słodkich. Wyśmienicie również komponuje się z gulaszem i gotowaną szynką. Starożytni Egipcjanie stosowali go w procesie mumifikacji. Ale w poniższym przepisie cynamon został zastosowany w zupie – i to wcale nie gulaszowej! Jego słodkawo-korzenny smak i charakterystyczny aromat doskonale podkreślają smak marchewki i nadają całej potrawie rozgrzewające właściwości.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze