Zupa z czerwoną soczewicą, marchewką i papryką

Obraz

Składniki

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu (do smażenia)
  • 150 g marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 1,5 l bulionu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • Do podania:
  • 100 g boczku
  • pół pęczka posiekanej pietruszki lub kolendry.

Przepis

Soczewice płuczemy i zalewamy zimną wodą na ok. 30 minut.

Przepis

Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.

Przepis

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Szklimy cebulę, dodajemy czosnek i zmrożoną marchewkę. Podsmażamy ok. 7 minut na małym ogniu (marchewka powinna być miękka, ale warzywa nie powinny się przypalić). Dodajemy paprykę i przyprawy: kmin rzymski i kolendrę. Smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

Przepis

Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej plastry boczku. Obsmażamy z obu stron na rumiano.

Przepis

Do gotującej się zupy dodajemy soczewicę i gotujemy maksymalnie 10 minut (należy pamiętać, że po 15 minutach gotowania soczewica czerwona całkowicie się rozpada). Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, dekorujemy boczkiem i natką pietruszki.

Przepis


Pomimo że to tylko zupa, to jest ona tak sycącą, że duży talerz może zastąpić nam dwudaniowy obiad. Właściwość tę posiada dzięki soczewicy, w której zawartość białka jest bardzo duża – w 100 g soczewicy znajduje się go aż 25 g. Dodatkowo zawiera ona też dużą ilość błonnika, który wypełniając żołądek daje uczucie sytości na bardzo długo. Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Kanady, którzy wykazali, że rośliny strączkowe bardzo skutecznie zaspokajają głód. Przekonują, że jedzenie jednej porcji tego typu roślin dziennie zwiększa sytość o 1/3 w stosunku do diety ich pozbawionej, co zmniejsza chęć na dojadanie między posiłkami czy słodkie przekąski. Dzięki tej cesze soczewica i dania z niej zrobione świetnie nadają się dla osób, które zaczęły się odchudzać.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce