Zupa z czerwoną soczewicą, marchewką i papryką

Obraz

Składniki

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu (do smażenia)
  • 150 g marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 1,5 l bulionu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • Do podania:
  • 100 g boczku
  • pół pęczka posiekanej pietruszki lub kolendry.

Przepis

Soczewice płuczemy i zalewamy zimną wodą na ok. 30 minut.

Przepis

Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.

Przepis

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Szklimy cebulę, dodajemy czosnek i zmrożoną marchewkę. Podsmażamy ok. 7 minut na małym ogniu (marchewka powinna być miękka, ale warzywa nie powinny się przypalić). Dodajemy paprykę i przyprawy: kmin rzymski i kolendrę. Smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

Przepis

Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej plastry boczku. Obsmażamy z obu stron na rumiano.

Przepis

Do gotującej się zupy dodajemy soczewicę i gotujemy maksymalnie 10 minut (należy pamiętać, że po 15 minutach gotowania soczewica czerwona całkowicie się rozpada). Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, dekorujemy boczkiem i natką pietruszki.

Przepis


Pomimo że to tylko zupa, to jest ona tak sycącą, że duży talerz może zastąpić nam dwudaniowy obiad. Właściwość tę posiada dzięki soczewicy, w której zawartość białka jest bardzo duża – w 100 g soczewicy znajduje się go aż 25 g. Dodatkowo zawiera ona też dużą ilość błonnika, który wypełniając żołądek daje uczucie sytości na bardzo długo. Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Kanady, którzy wykazali, że rośliny strączkowe bardzo skutecznie zaspokajają głód. Przekonują, że jedzenie jednej porcji tego typu roślin dziennie zwiększa sytość o 1/3 w stosunku do diety ich pozbawionej, co zmniejsza chęć na dojadanie między posiłkami czy słodkie przekąski. Dzięki tej cesze soczewica i dania z niej zrobione świetnie nadają się dla osób, które zaczęły się odchudzać.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru