Trwa ładowanie...
d2nvm81
02-01-2017 08:43

Zupa z czerwoną soczewicą, marchewką i papryką

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2nvm81
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu (do smażenia)
  • 150 g marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 1,5 l bulionu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • Do podania:
  • 100 g boczku
  • pół pęczka posiekanej pietruszki lub kolendry.
Przepis

Soczewice płuczemy i zalewamy zimną wodą na ok. 30 minut.

Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Szklimy cebulę, dodajemy czosnek i zmrożoną marchewkę. Podsmażamy ok. 7 minut na małym ogniu (marchewka powinna być miękka, ale warzywa nie powinny się przypalić). Dodajemy paprykę i przyprawy: kmin rzymski i kolendrę. Smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej plastry boczku. Obsmażamy z obu stron na rumiano.

Do gotującej się zupy dodajemy soczewicę i gotujemy maksymalnie 10 minut (należy pamiętać, że po 15 minutach gotowania soczewica czerwona całkowicie się rozpada). Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, dekorujemy boczkiem i natką pietruszki.


Pomimo że to tylko zupa, to jest ona tak sycącą, że duży talerz może zastąpić nam dwudaniowy obiad. Właściwość tę posiada dzięki soczewicy, w której zawartość białka jest bardzo duża – w 100 g soczewicy znajduje się go aż 25 g. Dodatkowo zawiera ona też dużą ilość błonnika, który wypełniając żołądek daje uczucie sytości na bardzo długo. Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Kanady, którzy wykazali, że rośliny strączkowe bardzo skutecznie zaspokajają głód. Przekonują, że jedzenie jednej porcji tego typu roślin dziennie zwiększa sytość o 1/3 w stosunku do diety ich pozbawionej, co zmniejsza chęć na dojadanie między posiłkami czy słodkie przekąski. Dzięki tej cesze soczewica i dania z niej zrobione świetnie nadają się dla osób, które zaczęły się odchudzać.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Zupa z czerwoną soczewicą, marchewką i papryką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nvm81
d2nvm81
d2nvm81
d2nvm81
Więcej tematów
d2nvm81

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj