Zupa paprykowa z chorizo
- 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw leczo (np. Nordis Leczo)
- 150 g chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały strączek chili (opcjonalnie)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 g śmietany 12%
- 50 g masła klarowanego
- sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano do smaku
- pęczek szczypiorku.
- Do kluseczek:
- 1 jajko
- mąka pszenna
Obieramy i siekamy czosnek, chili przecinamy, usuwamy pestki i również siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy czosnek oraz chili. Wsypujemy łyżeczkę oregano, łyżeczkę mielonej papryki i pokrojone w plasterki chorizo. Podsmażamy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy mieszankę warzywną i podsmażamy jeszcze parę minut.
W międzyczasie wbijamy jajko do filiżanki i rozrabiamy z mąką tworząc niezbyt twarde ciasto na kluski.
Warzywa i chorizo zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy krojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. W trakcie gotowania dodajemy do zupy ciasto na kluski: łyżkę zanurzamy na parę sekund w gotującej się zupie, nabieramy odrobinę ciasta na kluski, a następnie ponownie zanurzam. Dzięki temu ciasto łatwo odejdzie od łyżki.
Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotową zupę nalewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy szczypiorkiem.
Chorizo to zbiorcza nazwa wieprzowych, hiszpańskich kiełbas. Bardzo często są składnikiem hiszpańskich dań jednogarnkowych, którym nadają paprykowy smak. Zawiera słodką paprykę pimienton, która nadaje kiełbasie charakterystyczny, czerwony kolor.
W poniższym przepisie chorizo jest wykorzystana jako składnik zupy paprykowej.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze