Zupa paprykowa z chorizo

Obraz

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw leczo (np. Nordis Leczo)
  • 150 g chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały strączek chili (opcjonalnie)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g śmietany 12%
  • 50 g masła klarowanego
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano do smaku
  • pęczek szczypiorku.
    • Do kluseczek:
  • 1 jajko
  • mąka pszenna

Przepis

Obieramy i siekamy czosnek, chili przecinamy, usuwamy pestki i również siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy czosnek oraz chili. Wsypujemy łyżeczkę oregano, łyżeczkę mielonej papryki i pokrojone w plasterki chorizo. Podsmażamy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy mieszankę warzywną i podsmażamy jeszcze parę minut.
W międzyczasie wbijamy jajko do filiżanki i rozrabiamy z mąką tworząc niezbyt twarde ciasto na kluski.
Warzywa i chorizo zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy krojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. W trakcie gotowania dodajemy do zupy ciasto na kluski: łyżkę zanurzamy na parę sekund w gotującej się zupie, nabieramy odrobinę ciasta na kluski, a następnie ponownie zanurzam. Dzięki temu ciasto łatwo odejdzie od łyżki.

Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotową zupę nalewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy szczypiorkiem.

Chorizo to zbiorcza nazwa wieprzowych, hiszpańskich kiełbas. Bardzo często są składnikiem hiszpańskich dań jednogarnkowych, którym nadają paprykowy smak. Zawiera słodką paprykę pimienton, która nadaje kiełbasie charakterystyczny, czerwony kolor.
W poniższym przepisie chorizo jest wykorzystana jako składnik zupy paprykowej.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika