Zupa kartoflanka. Prosta i pyszna
Prosta zupa, która zachwyca smakiem. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca oraz niesamowicie aromatyczna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- resztki mięs, wędlin itp.
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- majeranek
- mała łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Płuczemy i zalewamy wodą 3-4 cm nad ziemniakami - solimy je i gotujemy razem z pokrojoną w kosteczkę 1 surową cebulą, pod koniec gotowania dodajemy puszkę groszku konserwowego razem z płynem.
- W czasie gotowania ziemniaków, na maśle podsmażamy wędliny i resztki mięsiwa uchowane w zakamarkach lodówki z drugą cebulką pokrojoną w kostkę.
- Dodajemy koncentrat, cukier, majeranek, pieprz i przesmażamy na dużym ogniu.
- Gdy ziemniaczki będą już miękkie, dodajemy zawartość patelni - całość doprawiamy jeszcze do smaku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze