Zupa gulaszowa. Sprawdzony i łatwy przepis na idealny obiad na jesień

Zupa gulaszowa. Sprawdzony przepis na idealny obiad na jesień. Oryginalnie gulyásleves jest jednym z najbardziej znanych dań węgierskich, którym z pewnością zachwycisz gości.

Zupa gulaszowa. Sprawdzony i łatwy przepis na idealny obiad na jesień
Źródło zdjęć: © iStock.com

Zupa gulaszowa – przepis na idealny obiad na jesień

Zupa gulaszowa na Węgrzech jest najczęściej przygotowywana w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczne, pełne smaku i pachnące papryką danie, idealnie rozgrzeje cię w chłodne, jesienne dni. Bazę zupy gulaszowej stanowi słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Skorzystaj z naszego przepisu i daj się przenieść do do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.

Przepis na zupę gulaszową

Zupa gulaszowa – składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
  • 150 g słoniny wędzonej (najlepsza jest z Mangalicy)
  • 1 pasta gulaszowa węgierska
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 cała włoszczyzna
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 - 8 ziemniaków
  • 100 g papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej, słodkiej lub słodkiej wędzonej - da bardziej wyrazisty posmak)
  • 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Do podania:

  • ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana
Węgierska zupa gulaszowa – sposób przygotowania

Przygotowanie zupy węgierskiej

  • Słoninę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy do garnka, czekając aż się wytopi. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Czekamy aż wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością przynajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość naszego kociołka. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Danie dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając.
  • W momencie, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wedle uznania doprawiamy do smaku i gotujemy potrawę do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na koniec wyjmujemy włoszczyznę i wyrzucamy potrawy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, aby następnie dodać do naszej zupy. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟