Zupa gulaszowa. Sprawdzony i łatwy przepis na idealny obiad na jesień
Zupa gulaszowa. Sprawdzony przepis na idealny obiad na jesień. Oryginalnie gulyásleves jest jednym z najbardziej znanych dań węgierskich, którym z pewnością zachwycisz gości.
Zupa gulaszowa – przepis na idealny obiad na jesień
Zupa gulaszowa na Węgrzech jest najczęściej przygotowywana w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczne, pełne smaku i pachnące papryką danie, idealnie rozgrzeje cię w chłodne, jesienne dni. Bazę zupy gulaszowej stanowi słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Skorzystaj z naszego przepisu i daj się przenieść do do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.
Zupa gulaszowa – składniki
- 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
- 150 g słoniny wędzonej (najlepsza jest z Mangalicy)
- 1 pasta gulaszowa węgierska
- 3 niewielkie cebule
- 1 cała włoszczyzna
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 6 - 8 ziemniaków
- 100 g papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej, słodkiej lub słodkiej wędzonej - da bardziej wyrazisty posmak)
- 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
- sól
- pieprz
- kminek
Do podania:
- ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana
Przygotowanie zupy węgierskiej
- Słoninę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy do garnka, czekając aż się wytopi. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
- Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Czekamy aż wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością przynajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość naszego kociołka. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Danie dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając.
- W momencie, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wedle uznania doprawiamy do smaku i gotujemy potrawę do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec wyjmujemy włoszczyznę i wyrzucamy potrawy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, aby następnie dodać do naszej zupy. Smacznego!
Zobacz także: Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl