Trwa ładowanie...
daywcq3

Zupa gulaszowa. Sprawdzony i łatwy przepis na idealny obiad na jesień

Zupa gulaszowa. Sprawdzony przepis na idealny obiad na jesień. Oryginalnie gulyásleves jest jednym z najbardziej znanych dań węgierskich, którym z pewnością zachwycisz gości.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zupa gulaszowa. Sprawdzony i łatwy przepis na idealny obiad na jesień
Zupa gulaszowa. Sprawdzony i łatwy przepis na idealny obiad na jesień (iStock.com)
daywcq3

Zupa gulaszowa – przepis na idealny obiad na jesień

Zupa gulaszowa na Węgrzech jest najczęściej przygotowywana w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczne, pełne smaku i pachnące papryką danie, idealnie rozgrzeje cię w chłodne, jesienne dni. Bazę zupy gulaszowej stanowi słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Skorzystaj z naszego przepisu i daj się przenieść do do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.

Przepis na zupę gulaszową

Zupa gulaszowa – składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
  • 150 g słoniny wędzonej (najlepsza jest z Mangalicy)
  • 1 pasta gulaszowa węgierska
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 cała włoszczyzna
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 - 8 ziemniaków
  • 100 g papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej, słodkiej lub słodkiej wędzonej - da bardziej wyrazisty posmak)
  • 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
  • sól
  • pieprz
  • kminek
daywcq3

Do podania:

  • ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana

Węgierska zupa gulaszowa – sposób przygotowania

Przygotowanie zupy węgierskiej

  • Słoninę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy do garnka, czekając aż się wytopi. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Czekamy aż wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością przynajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość naszego kociołka. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Danie dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając.
  • W momencie, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wedle uznania doprawiamy do smaku i gotujemy potrawę do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na koniec wyjmujemy włoszczyznę i wyrzucamy potrawy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, aby następnie dodać do naszej zupy. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

daywcq3

Podziel się opinią

Share

daywcq3

daywcq3