Zupa gulaszowa. Sprawdzony i łatwy przepis na idealny obiad na jesień

Zupa gulaszowa. Sprawdzony przepis na idealny obiad na jesień. Oryginalnie gulyásleves jest jednym z najbardziej znanych dań węgierskich, którym z pewnością zachwycisz gości.

Zupa gulaszowa. Sprawdzony i łatwy przepis na idealny obiad na jesień
Źródło zdjęć: © iStock.com

Zupa gulaszowa – przepis na idealny obiad na jesień

Zupa gulaszowa na Węgrzech jest najczęściej przygotowywana w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczne, pełne smaku i pachnące papryką danie, idealnie rozgrzeje cię w chłodne, jesienne dni. Bazę zupy gulaszowej stanowi słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Skorzystaj z naszego przepisu i daj się przenieść do do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.

Przepis na zupę gulaszową

Zupa gulaszowa – składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
  • 150 g słoniny wędzonej (najlepsza jest z Mangalicy)
  • 1 pasta gulaszowa węgierska
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 cała włoszczyzna
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 - 8 ziemniaków
  • 100 g papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej, słodkiej lub słodkiej wędzonej - da bardziej wyrazisty posmak)
  • 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Do podania:

  • ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana
Węgierska zupa gulaszowa – sposób przygotowania

Przygotowanie zupy węgierskiej

  • Słoninę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy do garnka, czekając aż się wytopi. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Czekamy aż wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością przynajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość naszego kociołka. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Danie dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając.
  • W momencie, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wedle uznania doprawiamy do smaku i gotujemy potrawę do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na koniec wyjmujemy włoszczyznę i wyrzucamy potrawy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, aby następnie dodać do naszej zupy. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości