Zrób sobie chleb bananowy. Amerykański klasyk

Jeden z symboli amerykańskiej kuchni, który ma nawet własne święto obchodzone w Stanach Zjednoczonych 23 lutego. Chleb bananowy to przysmak bardzo uniwersalny – może być podawany zarówno na śniadanie, jak i deser, zaś jego przygotowanie jest banalnie proste.

Receptur na chleb bananowy jest sporo
Źródło zdjęć: © 123RF

Chleb bananowy to świetne rozwiązanie dla osób zapracowanych, nie mających zbyt wiele czasu na przesiadywanie w kuchni. Takich jak popularna aktorka Marta Wierzbicka, potrafiąca przyrządzić coś ciekawego z rzeczy, które akurat ma w lodówce. "Ostatnio były to cztery mocno dojrzewające banany. Szybciutko upiekłam z nich chleb bananowy, który miałam na kolację, na śniadanie, a kawałek zawiozłam jeszcze rodzicom" – chwaliła się niedawno gwiazda w rozmowie z PAP Life.

W Polsce ten wypiek nie jest jeszcze zbyt popularny, ale Amerykanie kochają go od blisko 100 lat, choć receptura przysmaku została stworzona przez… speców od marketingu słynnej firmy Pillsbury Company, potentata z branży spożywczej. W 1933 r. koncern wydał książkę kucharską "Balanced Recipes", w której przemycano przepisy zawierające produkty oferowane przez Pillsbury, m.in. proszek do pieczenia. Największą popularnością cieszyła się receptura na chleb bananowy.

Bananowa moc

Proste do wykonania ciasto szybko trafiło do repertuaru większości amerykańskich gospodyń domowych. Do jego spopularyzowania przyczyniła się także United Fruit Company – firma będąca jednym z największych producentów bananów na świecie i właścicielem znanej marki Chiquita. W 1950 r. amerykański rynek zalały tysiące egzemplarzy książki kucharskiej "Chiquita Banana’s Recipe Book", w której chleb bananowy znajdował się na czołowym miejscu.

Dziś jest on stałym elementem jadłospisu amerykańskich rodzin, zarówno w Nowym Jorku, jak i Teksasie czy Arizonie. Ma nawet własne święto – 23 lutego mieszkańcy Stanów Zjednoczonych obchodzą dzień chleba bananowego. Odbywa się wówczas mnóstwo imprez, festynów i konkursów, oczywiście z bananowym wypiekiem w roli głównej.

To specjał nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jego podstawowy składnik, czyli banany są skarbnicą cennych minerałów: potasu, magnezu, fosforu i wapnia oraz witamin z grupy B, a także A, C, E i K. Dojrzały owoc (a taki najlepiej sprawdza się w chlebie) stanowi bogate źródło cennych przeciwutleniaczy oraz naturalnej dopaminy, której niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.

Przepis na chleb bananowy

Receptur na chleb bananowy jest sporo. W wersji najbardziej tradycyjnej do jego przygotowania potrzebujemy 3-4 dojrzałych bananów, dwóch niepełnych szklanek mąki pszennej (możemy ją zastąpić orkiszową, ryżową lub kukurydzianą, ewentualnie ich mieszanką), 100-120 gramów masła, 120 g cukru, 2 jajek, 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli. W zależności od naszej fantazji i upodobań smakowych wypiek możemy wzbogacić suszoną żurawiną, rodzynkami, kokosem kandyzowanym, czekoladą, miodem czy cukrem waniliowym. Niektórzy dodają również inne owoce, chociażby rabarbar lub śliwki.

Masło (najlepiej wyjąć je z lodówki 1-2 godziny wcześniej) ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dokładamy roztarte widelcem banany, ewentualnie także inne owoce czy bakalie. Staramy się nie używać miksera, gdyż kawałki bananów powinny być wyczuwalne w późniejszym wypieku.

Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, tzw. keksówki. Chleb bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni C., przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Chleb bananowy najlepiej smakuje kilka godzin po opuszczeniu piekarnika. Można posmarować go masłem orzechowym albo zaserwować z lodami czy bitą śmietaną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory