ycipk-3ere1v

Zrób sobie chleb bananowy. Amerykański klasyk

Jeden z symboli amerykańskiej kuchni, który ma nawet własne święto obchodzone w Stanach Zjednoczonych 23 lutego. Chleb bananowy to przysmak bardzo uniwersalny – może być podawany zarówno na śniadanie, jak i deser, zaś jego przygotowanie jest banalnie proste.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Receptur na chleb bananowy jest sporo
Receptur na chleb bananowy jest sporo (123RF)
ycipk-3ere1v

Chleb bananowy to świetne rozwiązanie dla osób zapracowanych, nie mających zbyt wiele czasu na przesiadywanie w kuchni. Takich jak popularna aktorka Marta Wierzbicka, potrafiąca przyrządzić coś ciekawego z rzeczy, które akurat ma w lodówce. "Ostatnio były to cztery mocno dojrzewające banany. Szybciutko upiekłam z nich chleb bananowy, który miałam na kolację, na śniadanie, a kawałek zawiozłam jeszcze rodzicom" – chwaliła się niedawno gwiazda w rozmowie z PAP Life.

W Polsce ten wypiek nie jest jeszcze zbyt popularny, ale Amerykanie kochają go od blisko 100 lat, choć receptura przysmaku została stworzona przez… speców od marketingu słynnej firmy Pillsbury Company, potentata z branży spożywczej. W 1933 r. koncern wydał książkę kucharską "Balanced Recipes", w której przemycano przepisy zawierające produkty oferowane przez Pillsbury, m.in. proszek do pieczenia. Największą popularnością cieszyła się receptura na chleb bananowy.

Bananowa moc

ycipk-3ere1v

Proste do wykonania ciasto szybko trafiło do repertuaru większości amerykańskich gospodyń domowych. Do jego spopularyzowania przyczyniła się także United Fruit Company – firma będąca jednym z największych producentów bananów na świecie i właścicielem znanej marki Chiquita. W 1950 r. amerykański rynek zalały tysiące egzemplarzy książki kucharskiej "Chiquita Banana’s Recipe Book", w której chleb bananowy znajdował się na czołowym miejscu.

Dziś jest on stałym elementem jadłospisu amerykańskich rodzin, zarówno w Nowym Jorku, jak i Teksasie czy Arizonie. Ma nawet własne święto – 23 lutego mieszkańcy Stanów Zjednoczonych obchodzą dzień chleba bananowego. Odbywa się wówczas mnóstwo imprez, festynów i konkursów, oczywiście z bananowym wypiekiem w roli głównej.

To specjał nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jego podstawowy składnik, czyli banany są skarbnicą cennych minerałów: potasu, magnezu, fosforu i wapnia oraz witamin z grupy B, a także A, C, E i K. Dojrzały owoc (a taki najlepiej sprawdza się w chlebie) stanowi bogate źródło cennych przeciwutleniaczy oraz naturalnej dopaminy, której niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.

Przepis na chleb bananowy

ycipk-3ere1v

Receptur na chleb bananowy jest sporo. W wersji najbardziej tradycyjnej do jego przygotowania potrzebujemy 3-4 dojrzałych bananów, dwóch niepełnych szklanek mąki pszennej (możemy ją zastąpić orkiszową, ryżową lub kukurydzianą, ewentualnie ich mieszanką), 100-120 gramów masła, 120 g cukru, 2 jajek, 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli. W zależności od naszej fantazji i upodobań smakowych wypiek możemy wzbogacić suszoną żurawiną, rodzynkami, kokosem kandyzowanym, czekoladą, miodem czy cukrem waniliowym. Niektórzy dodają również inne owoce, chociażby rabarbar lub śliwki.

Masło (najlepiej wyjąć je z lodówki 1-2 godziny wcześniej) ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dokładamy roztarte widelcem banany, ewentualnie także inne owoce czy bakalie. Staramy się nie używać miksera, gdyż kawałki bananów powinny być wyczuwalne w późniejszym wypieku.

Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, tzw. keksówki. Chleb bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni C., przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Chleb bananowy najlepiej smakuje kilka godzin po opuszczeniu piekarnika. Można posmarować go masłem orzechowym albo zaserwować z lodami czy bitą śmietaną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3ere1v

ycipk-3ere1v
ycipk-3ere1v