Zrób sobie chleb bananowy. Amerykański klasyk

Jeden z symboli amerykańskiej kuchni, który ma nawet własne święto obchodzone w Stanach Zjednoczonych 23 lutego. Chleb bananowy to przysmak bardzo uniwersalny – może być podawany zarówno na śniadanie, jak i deser, zaś jego przygotowanie jest banalnie proste.

Receptur na chleb bananowy jest sporo
Źródło zdjęć: © 123RF

Chleb bananowy to świetne rozwiązanie dla osób zapracowanych, nie mających zbyt wiele czasu na przesiadywanie w kuchni. Takich jak popularna aktorka Marta Wierzbicka, potrafiąca przyrządzić coś ciekawego z rzeczy, które akurat ma w lodówce. "Ostatnio były to cztery mocno dojrzewające banany. Szybciutko upiekłam z nich chleb bananowy, który miałam na kolację, na śniadanie, a kawałek zawiozłam jeszcze rodzicom" – chwaliła się niedawno gwiazda w rozmowie z PAP Life.

W Polsce ten wypiek nie jest jeszcze zbyt popularny, ale Amerykanie kochają go od blisko 100 lat, choć receptura przysmaku została stworzona przez… speców od marketingu słynnej firmy Pillsbury Company, potentata z branży spożywczej. W 1933 r. koncern wydał książkę kucharską "Balanced Recipes", w której przemycano przepisy zawierające produkty oferowane przez Pillsbury, m.in. proszek do pieczenia. Największą popularnością cieszyła się receptura na chleb bananowy.

Bananowa moc

Proste do wykonania ciasto szybko trafiło do repertuaru większości amerykańskich gospodyń domowych. Do jego spopularyzowania przyczyniła się także United Fruit Company – firma będąca jednym z największych producentów bananów na świecie i właścicielem znanej marki Chiquita. W 1950 r. amerykański rynek zalały tysiące egzemplarzy książki kucharskiej "Chiquita Banana’s Recipe Book", w której chleb bananowy znajdował się na czołowym miejscu.

Dziś jest on stałym elementem jadłospisu amerykańskich rodzin, zarówno w Nowym Jorku, jak i Teksasie czy Arizonie. Ma nawet własne święto – 23 lutego mieszkańcy Stanów Zjednoczonych obchodzą dzień chleba bananowego. Odbywa się wówczas mnóstwo imprez, festynów i konkursów, oczywiście z bananowym wypiekiem w roli głównej.

To specjał nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jego podstawowy składnik, czyli banany są skarbnicą cennych minerałów: potasu, magnezu, fosforu i wapnia oraz witamin z grupy B, a także A, C, E i K. Dojrzały owoc (a taki najlepiej sprawdza się w chlebie) stanowi bogate źródło cennych przeciwutleniaczy oraz naturalnej dopaminy, której niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.

Przepis na chleb bananowy

Receptur na chleb bananowy jest sporo. W wersji najbardziej tradycyjnej do jego przygotowania potrzebujemy 3-4 dojrzałych bananów, dwóch niepełnych szklanek mąki pszennej (możemy ją zastąpić orkiszową, ryżową lub kukurydzianą, ewentualnie ich mieszanką), 100-120 gramów masła, 120 g cukru, 2 jajek, 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli. W zależności od naszej fantazji i upodobań smakowych wypiek możemy wzbogacić suszoną żurawiną, rodzynkami, kokosem kandyzowanym, czekoladą, miodem czy cukrem waniliowym. Niektórzy dodają również inne owoce, chociażby rabarbar lub śliwki.

Masło (najlepiej wyjąć je z lodówki 1-2 godziny wcześniej) ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dokładamy roztarte widelcem banany, ewentualnie także inne owoce czy bakalie. Staramy się nie używać miksera, gdyż kawałki bananów powinny być wyczuwalne w późniejszym wypieku.

Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, tzw. keksówki. Chleb bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni C., przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Chleb bananowy najlepiej smakuje kilka godzin po opuszczeniu piekarnika. Można posmarować go masłem orzechowym albo zaserwować z lodami czy bitą śmietaną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać