Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak

Tradycyjnie farsz do pierogów ruskich przygotowuje się z twarogu, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do tego solidna szczypta pieprzu. Jednak na Lubelszczyźnie farsz wzbogaca się o jeszcze jeden składnik, który nadaje pierogom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Chodzi o... miętę. Możemy użyć zarówno świeżych listków mięty, jak i suszonych. Poniżej proponujemy wytrawną wersję pierogów z miętą, jednak w niektórych domach przygotowuje się je także na słodko (wtedy do farszu nie dodaje się ziemniaków ani cebulki).

Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smakZrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na farsz do pierogów ruskich po lubelsku:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • pęczek świeżej mięty

Przepis

  • Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Zrób wgłębienie, wlej masło, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę, zagarniając mąkę do środka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odłóż na ok. 15 minut.
  • Ugotowane ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciśnij przez praskę. Twaróg również przeciśnij. Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę na złoty kolor, przełóż ją do farszu. Miętę posiekaj i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na każdy krążek łyżką nakładaj porcje ciasta. Zlepiaj dokładnie brzegi, formując pierogi.
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi do wody i gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia