Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak

Tradycyjnie farsz do pierogów ruskich przygotowuje się z twarogu, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do tego solidna szczypta pieprzu. Jednak na Lubelszczyźnie farsz wzbogaca się o jeszcze jeden składnik, który nadaje pierogom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Chodzi o... miętę. Możemy użyć zarówno świeżych listków mięty, jak i suszonych. Poniżej proponujemy wytrawną wersję pierogów z miętą, jednak w niektórych domach przygotowuje się je także na słodko (wtedy do farszu nie dodaje się ziemniaków ani cebulki).

Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smakZrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na farsz do pierogów ruskich po lubelsku:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • pęczek świeżej mięty

Przepis

  • Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Zrób wgłębienie, wlej masło, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę, zagarniając mąkę do środka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odłóż na ok. 15 minut.
  • Ugotowane ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciśnij przez praskę. Twaróg również przeciśnij. Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę na złoty kolor, przełóż ją do farszu. Miętę posiekaj i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na każdy krążek łyżką nakładaj porcje ciasta. Zlepiaj dokładnie brzegi, formując pierogi.
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi do wody i gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości