Trwa ładowanie...
d1w40yr
04-03-2021 12:38

Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak

Przepis

Tradycyjnie farsz do pierogów ruskich przygotowuje się z twarogu, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do tego solidna szczypta pieprzu. Jednak na Lubelszczyźnie farsz wzbogaca się o jeszcze jeden składnik, który nadaje pierogom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Chodzi o... miętę. Możemy użyć zarówno świeżych listków mięty, jak i suszonych. Poniżej proponujemy wytrawną wersję pierogów z miętą, jednak w niektórych domach przygotowuje się je także na słodko (wtedy do farszu nie dodaje się ziemniaków ani cebulki).

d1w40yr
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na farsz do pierogów ruskich po lubelsku:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • pęczek świeżej mięty
Przepis
  • Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Zrób wgłębienie, wlej masło, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę, zagarniając mąkę do środka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odłóż na ok. 15 minut.
  • Ugotowane ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciśnij przez praskę. Twaróg również przeciśnij. Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę na złoty kolor, przełóż ją do farszu. Miętę posiekaj i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na każdy krążek łyżką nakładaj porcje ciasta. Zlepiaj dokładnie brzegi, formując pierogi.
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi do wody i gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj