Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak

Tradycyjnie farsz do pierogów ruskich przygotowuje się z twarogu, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do tego solidna szczypta pieprzu. Jednak na Lubelszczyźnie farsz wzbogaca się o jeszcze jeden składnik, który nadaje pierogom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Chodzi o... miętę. Możemy użyć zarówno świeżych listków mięty, jak i suszonych. Poniżej proponujemy wytrawną wersję pierogów z miętą, jednak w niektórych domach przygotowuje się je także na słodko (wtedy do farszu nie dodaje się ziemniaków ani cebulki).

Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smakZrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na farsz do pierogów ruskich po lubelsku:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • pęczek świeżej mięty

Przepis

  • Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Zrób wgłębienie, wlej masło, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę, zagarniając mąkę do środka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odłóż na ok. 15 minut.
  • Ugotowane ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciśnij przez praskę. Twaróg również przeciśnij. Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę na złoty kolor, przełóż ją do farszu. Miętę posiekaj i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na każdy krążek łyżką nakładaj porcje ciasta. Zlepiaj dokładnie brzegi, formując pierogi.
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi do wody i gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯