Zrazy a'la Nelson według przepisu z 1895 roku

Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy tradycyjne" na jednogarnkowy, wyjątkowo prosty obiad proponuje "Zrazy a'la Nelson" . Mięso dusi się we we własnym sosie, przechodzi aromatem cebuli, a ziemniak cudownie się "doprawia". Nic tylko wykładać na talerze i zjeść pyszne dania obiadowe!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy tradycyjne" na jednogarnkowy, wyjątkowo prosty obiad proponuje "Zrazy a'la Nelson" . Mięso dusi się we własnym sosie, przechodzi aromatem cebuli, a ziemniak cudownie się "doprawia". Nic tylko wykładać na talerze i zjeść pyszne dania obiadowe!

Potrawę tę w 1895 roku opisano na kartach "Kucharza Warszawskiego", dziś klasyka wśród polskich książek kucharskich.

"Kawał zrazowej pieczeni albo polędwicę pokrajać na zrazy, zbić dobrze, posolić, popieprzyć. Zrumienić w rondlu łyżkę masła i na to znów ułożyć warstwę zrazów, kawałek masła i cebulę pokrajaną w plasterki, dalej warstwę grzybów świeżych pokrajanych w plasterki, potem znów zrazy, masło, cebula, grzyby, wszystko układać po kolei, dopóki się rondel nie napełni. położyć na wierzch jeszcze kawałek masła i cebuli, przykryć szczelnie i dusić przez kwadrans, często potrząsając rondlem, żeby się nie przypaliły. Można zamiast grzybów układać warstwę kartofli sparzywszy je wprzód i pokrajanych w plasterki".

Składniki:

300 g zrazówki wołowej
1 szt cebuli
2 szt ziemniaków
3 łyżeczki masła
Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Mięso zrazowe mocno rozbijam tłuczkiem, solę i doprawiam pieprzem z każdej strony. Cebulę obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i zalewam wrzątkiem na ok. 20 minut. Można też je lekko podgotować. Do rondla wkładam łyżkę masła i mocno je podgrzewam. Wykładam wtedy warstwę zrazów, następnie cebulę, ziemniaki pokrojone w plasterki, znów łyżeczkę masła i kolejną partię zrazów. Garnuszek przykrywam pokrywką i umieszczam na bardzo wolnym gazie. Zrazy duszą się ok. 40 minut - wtedy wychodzą całkowicie rozpływające się i obłędnie miękkie. Raz na jakiś czas potrząsam garnkiem - dla pewności, żeby nic się nie przypaliło.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥