Znaleziono formułę matematyczną na idealne pieczone ziemniaki. Dzięki niej wyjdą idealnie

Pięknie zarumienione, pieczone ziemniaczki mają wielu amatorów. Czy można sprawić, by smakowały jeszcze lepiej? Grupa studentów z University of Essex postanowiła to sprawdzić. Opracowała specjalną formułę matematyczną, dzięki której pieczone ziemniaczki zostaną przygotowane w sposób idealny. Warto dać jej szansę.

Znaleziono sposób na doskonałe pieczone ziemniaki.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Studenci odkryli, że w przygotowywaniu doskonałych pieczonych ziemniaków najważniejszy jest sposób, w jaki je pokroimy. Chodzi o to, by maksymalnie zwiększyć ich powierzchnię pieczenia, dlatego zalecają, by ciąć je pod kątem 30 stopni.

Obliczyli, że dzięki takiemu pokrojeniu ziemniaka, powierzchnia pieczenia zwiększa się aż o 65 proc. To z kolei sprawi, że staną się bardziej chrupiące i w efekcie – smaczniejsze.

Jak osiągnąć taki efekt? Studenci zalecają, by zamiast ciąć ziemniaki w ćwiartki, najpierw przeciąć ziemniaka wzdłuż, a następnie ciąć w taki sposób, by uzyskać kawałki tworzące kąt 30 stopni (przypominające np. cienkie plasterki tortu). Następnie należy piec ziemniaki w piekarniku według własnego uznania. Studenci nazwali taki sposób przygotowywania pieczonych ziemniaków metodą Edge Hotel School, od nazwy swojego wydziału. Wypróbujecie ten sposób?

Zobacz też: Pieczone ziemniaki na maśle i czosnku [Skutecznie TV]

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów