Znaleziono formułę matematyczną na idealne pieczone ziemniaki. Dzięki niej wyjdą idealnie
Pięknie zarumienione, pieczone ziemniaczki mają wielu amatorów. Czy można sprawić, by smakowały jeszcze lepiej? Grupa studentów z University of Essex postanowiła to sprawdzić. Opracowała specjalną formułę matematyczną, dzięki której pieczone ziemniaczki zostaną przygotowane w sposób idealny. Warto dać jej szansę.
Studenci odkryli, że w przygotowywaniu doskonałych pieczonych ziemniaków najważniejszy jest sposób, w jaki je pokroimy. Chodzi o to, by maksymalnie zwiększyć ich powierzchnię pieczenia, dlatego zalecają, by ciąć je pod kątem 30 stopni.
Obliczyli, że dzięki takiemu pokrojeniu ziemniaka, powierzchnia pieczenia zwiększa się aż o 65 proc. To z kolei sprawi, że staną się bardziej chrupiące i w efekcie – smaczniejsze.
Jak osiągnąć taki efekt? Studenci zalecają, by zamiast ciąć ziemniaki w ćwiartki, najpierw przeciąć ziemniaka wzdłuż, a następnie ciąć w taki sposób, by uzyskać kawałki tworzące kąt 30 stopni (przypominające np. cienkie plasterki tortu). Następnie należy piec ziemniaki w piekarniku według własnego uznania. Studenci nazwali taki sposób przygotowywania pieczonych ziemniaków metodą Edge Hotel School, od nazwy swojego wydziału. Wypróbujecie ten sposób?
Zobacz też: Pieczone ziemniaki na maśle i czosnku [Skutecznie TV]