Zjadł najostrzejszą papryczkę świata. Skończył w szpitalu

34-latek spod Nowego Jorku w ramach konkursu przeżuł najostrzejszą odmianę papryczki chili i trafił na ostry dyżur. Przez kilka dni przeżywał prawdziwe katusze.

Carolina Reaper to najostrzejsza papryczka świata
Źródło zdjęć: © Wikipedia / CC-By-3.0
Karolina Błaszkiewicz

Carolina Reaper to odmiana papryczki chili uznana za najostrzejszą paprykę świata przez Księgę Rekordów Guinessa. Ostatnio znów zrobiło się o niej głośno, a to za sprawą uczestnika pewnego konkursu. Jego zadaniem było zjeść tę papryczkę - nie przewidział tylko, że kiedy to zrobi, będzie bardzo cierpiał.

Zazwyczaj po zjedzeniu papryczki chili chce się płakać i wymiotować. U 34-latka z amerykańskiego Cooperstown wystąpił jednak ból głowy, który trudno opisać. Trafił do szpitala, z miejsca stając się medyczną atrakcją. Lekarze znają bowiem takie przypadki tylko z książek. Ból przychodzi jak grzmot. Ma on nawet swoją nazwę w języku angielskim – "thunderclap". Poza głową obejmuje też szyję. Czytamy, że pacjent narzekał na ból jeszcze kilka dni po opuszczeniu szpitala.

Carolina Reaper to najostrzejsza papryczka chili. Ma 2,2 mln jednostek w skali Scoville'a, czyli skali pikantności używanej w stosunku do papryk. Dla porównania, popularna również w Polsce bardzo ostra papryczka jalapeno ma od 3,5 do 8 tys. jednostek.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja