Zimne nóżki. Galareta jak za dawnych lat

Starsze pokolenia darzą ogromnym sentymentem to danie z czasów PRL. Z kolei młodsze osoby często nie kojarzą tego przysmaku i odnoszą się do niego z dużą dozą nieufności. A szkoda, bo to pyszna i efektowna przystawka w stylu retro, która może uświetnić niejedno sylwestrowe bądź karnawałowe przyjęcie.

Zimne nóżkiZimne nóżki
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • sól

Przepis

  • Nóżki umyć dokładnie i opalić nad kuchenką, by pozbyć się włosków. Golonkę przekroić na pół wzdłuż i dokładnie opłukać.
  • Warzywa obrać, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć na desce z solą i odłożyć na bok.
  • Do dużego, 5-litrowego garnka, włożyć mięso i zalać wodą tak, by przykryła nóżki i golonkę.
  • Gotować przez niecałe 3 godziny, a następnie dodać warzywa oraz liście laurowe, pieprz, łyżkę soli i ziele angielskie.
  • Gotować przez około ½ godziny, aż warzywa będą miękkie, a mięso będzie się rozpadać. Zdjąć garnek z ognia, dodać czosnek.
  • Odstawić do ostudzenia, a następnie wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Wywar przecedzić przez gazę.
  • Mięso podzielić na kawałki i porozkładać je do miseczek lub dużej, żaroodpornej formy.
  • Dodać pokrojone w plastry warzywa i zalać wszystko wywarem.
  • Zimne nóżki wstawić do lodówki, aż do całkowitego stężenia galarety.

Przepis

Podawać z sokiem z cytryny, chrzanem lub octem spirytusowym i chlebem jako zakąska do wódki.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach