Żeberka z grilla z domowym sosem barbecue

Dania z grilla to obowiązkowy punkt na obiad w ciepłe dni. Potrawą, którą warto przygotować na ruszcie, są bez dwóch zdań żeberka. W odpowiedniej marynacie i domowym sosie barbecue będą smakować wyśmienicie.

Żeberka z grilla z domowym sosem barbecueŻeberka z grilla z domowym sosem barbecue
Joanna Krzewińska

Składniki

  • żeberka – około 1 kilograma,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • 50 ml wina białego.

Przyprawy do mięsa:

  • pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1 łyżeczka zmielonej gorczycy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki rozgniecionego czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu.

Sos barbecue:

  • 200 ml soku jabłkowego,
  • 130 ml keczupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu worcester,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • ½ łyżeczki chili

Przepis

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, zalać winem z sokiem i odstawić na około 30 minut. Następnie wyjąć, osuszyć i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu chwilę gotować.

Przepis

Żeberka grillować na tackach do grilla, zapobiegnie to przypalaniu. Należy pamiętać, że grillujemy na żarze, nigdy na płonącym węglu (żywym ogniu). W trakcie grillowania mięso kilkakrotnie smarujemy sosem.
Zobacz także: botwinkowa zupa w kilka chwil - orzeźwiająca i pyszna

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇