Zapiekany makaron w kilka chwil. Obiad dla zapracowanych
Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy, że wymieszamy nasze składniki. Potem już tylko możemy czekać na delikatny makaron zanurzony w sosie z soczystymi pieczonymi pomidorami. To danie z pewnością pokochają miłośnicy prostych jednogarnkowych potraw oraz zapracowani, którzy cenią sobie szybkość i łatwość ich przygotowania.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g makaronu fusilli (penne lub farfalle)
- 800 g pomidorów w puszce
- 120 ml wody
- 60 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 5 surowych pomidorów
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
Przepis
W dużej misce łączymy pomidory w puszce, wodę i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię i oregano. Gdy składniki połączą się dodajemy do nich surowy makaron. Ważne jest, aby makaron był w całości pokryty sosem. Całość przelewamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch układamy warstwę pokrojonych w plastry surowych pomidorów bez skórki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 45 minut.