Zapiekanka ziemniaczana z serem i szynką
Zapiekanka ziemniaczana to świetne sycące danie, dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Warto spróbować ją już dziś.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 150 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 125 g wędliny (kiełbasa, szynka, parówka)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- sól
- tłuszcz do smażenia
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka przyprawy do dań z ziemniaków
Przepis
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu kroimy w plasterki. Wędlinę oraz cebulę kroimy i podsmażamy na tłuszczu.
- Mąkę podsmażyć na 1 łyżce masła i rozprowadzamy z zimnym mlekiem, dodajemy przyprawę do dań z ziemniaków, gałkę muszkatołową i zagotowujemy.
- Naczynie do zapiekania smarujemy pozostałym masłem. Układamy warstwami ziemniaki, cebulę z wędliną, połowę startego sera, ziemniaki.
- Zalewamy sosem z mleka i posypujemy resztą sera, po czym zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl