Trwa ładowanie...
d3y979u
10-10-2020 12:10

Zakwas na żur

Przepis

Żur to zupa jedzona przez Polaków nie tylko od święta, ale to właśnie z Wielkanocą kojarzy się najbardziej. Podstawą klasycznej wersji jest zakwas. Tradycja nie przyjmuje do wiadomości żurków z proszku czy zakwasu sprzedawanego w butelkach. Należy przygotować go własnoręcznie, co poleca Patrycja Wnorowska - mama i autorka bloga "Smakołyki Alergika".

d3y979u
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Składniki
  • 8 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku - obrane i nacięte wzdłuż
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie (niekoniecznie, bez tych dodatków też się ukisi, tyle, że zajmie to więcej czasu)
Przepis
  • Do wyprażonego słoja lub naczynia z kamionki wsypać mąkę, wlać wodę, dodać przyprawy, ewentualnie zakwas i wszystko razem dobrze wymieszać.
  • Jeśli dodajemy chleb, to należy go zanurzyć na końcu. Słoik/kamionkę przykryć podwójnie złożoną gazą i obwiązać.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie spróbować, czy jest już odpowiednio ukwaszony.
  • Jeśli nie - odstawić jeszcze na dzień lub dwa. Z gotowego zakwasu wyjąć chleb (jeśli był dodawany) i przygotować żurek.
  • Zakwas można przechowywać w lodówce przez tydzień, a nawet dłużej.

Zobacz również: Mazurek z karmelową pierzynką* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Zakwas na żur
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y979u
d3y979u
d3y979u
d3y979u
Więcej tematów
d3y979u

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj