Zakwas na żur

Żur to zupa jedzona przez Polaków nie tylko od święta, ale to właśnie z Wielkanocą kojarzy się najbardziej. Podstawą klasycznej wersji jest zakwas. Tradycja nie przyjmuje do wiadomości żurków z proszku czy zakwasu sprzedawanego w butelkach. Należy przygotować go własnoręcznie, co poleca Patrycja Wnorowska - mama i autorka bloga "Smakołyki Alergika".

Zakwas na żurZakwas na żur

Składniki

  • 8 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku - obrane i nacięte wzdłuż
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie (niekoniecznie, bez tych dodatków też się ukisi, tyle, że zajmie to więcej czasu)

Przepis

  • Do wyprażonego słoja lub naczynia z kamionki wsypać mąkę, wlać wodę, dodać przyprawy, ewentualnie zakwas i wszystko razem dobrze wymieszać.
  • Jeśli dodajemy chleb, to należy go zanurzyć na końcu. Słoik/kamionkę przykryć podwójnie złożoną gazą i obwiązać.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie spróbować, czy jest już odpowiednio ukwaszony.
  • Jeśli nie - odstawić jeszcze na dzień lub dwa. Z gotowego zakwasu wyjąć chleb (jeśli był dodawany) i przygotować żurek.
  • Zakwas można przechowywać w lodówce przez tydzień, a nawet dłużej.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru