Zakwas na żur

Żur to zupa jedzona przez Polaków nie tylko od święta, ale to właśnie z Wielkanocą kojarzy się najbardziej. Podstawą klasycznej wersji jest zakwas. Tradycja nie przyjmuje do wiadomości żurków z proszku czy zakwasu sprzedawanego w butelkach. Należy przygotować go własnoręcznie, co poleca Patrycja Wnorowska - mama i autorka bloga "Smakołyki Alergika".

Zakwas na żurZakwas na żur

Składniki

  • 8 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku - obrane i nacięte wzdłuż
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie (niekoniecznie, bez tych dodatków też się ukisi, tyle, że zajmie to więcej czasu)

Przepis

  • Do wyprażonego słoja lub naczynia z kamionki wsypać mąkę, wlać wodę, dodać przyprawy, ewentualnie zakwas i wszystko razem dobrze wymieszać.
  • Jeśli dodajemy chleb, to należy go zanurzyć na końcu. Słoik/kamionkę przykryć podwójnie złożoną gazą i obwiązać.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie spróbować, czy jest już odpowiednio ukwaszony.
  • Jeśli nie - odstawić jeszcze na dzień lub dwa. Z gotowego zakwasu wyjąć chleb (jeśli był dodawany) i przygotować żurek.
  • Zakwas można przechowywać w lodówce przez tydzień, a nawet dłużej.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji