Wszystko czego nie wiesz o gumie do żucia

None

Obraz

/ 10Żuj na zdrowie

Obraz
© flickr.com/chingchong/cc 2.0/at

Sięgamy po nią często. Wiele osób pewnie nawet codziennie. Guma do żucia to świetny sposób na odświeżenie w ciągu dnia, szczególnie po jedzeniu, gdy nie mamy pod ręką szczoteczki i pasty. By osiągnąć najlepszy efekt żucie powinno trwać nie dłużej niż 5-10 minut. To jednak nie wszystkie z jej zalet...

/ 10Najstarszy cukierek na świecie

Obraz
© flickr.com/helga/cc 2.0/at/ndw

Guma do żucia ma ciekawą i długą historię. Jej początków można doszukiwać się dziesiątków wieków temu. Mało tego - można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to najstarszy cukierek na świecie. Guma do żucia, a raczej można powiedzieć jej prototyp, funkcjonował na całym globie od dawien dawna w różnych postaciach i smakach.

/ 10Najpierw żuli żywicę

Obraz
© flickr.com/lillarkie/cc 2.0/at/ndw

Prowadzone prace i badania archeologów ujawniły, że mężczyźni i kobiety nawet tysiące lat temu, żuli żywicę drzew i robili to podobnie jak my nie tylko dla przyjemności. Nasi przodkowie odkryli wiele różnych zastosowań żywicy i używali jej m.in. do czyszczenia zębów przez jej żucie i wcieranie w zęby. Ślady prekursorki współczesnej gumy można znaleźć w historii praktycznie każdej starożytnej kultury.

/ 101848 - pierwszy raz w sprzedaży

Obraz
© flickr.com/spcummings/cc 2.0/at

Do czasu gdy pojawiła się ona na rynku i stała się towarem powszechnie dostępnym i popularnym upłynęło jednak wiele lat. Guma do żucia po raz pierwszy trafiła do sprzedaży w roku 1848, za sprawą braci Curtis, mieszkańców amerykańskiego stanu Maine. Jakiś czas wcześniej mężczyźni ci eksperymentowali z żuciem żywicy świerkowej. Wyniki tego doświadczenia okazały się na tyle interesujące, że wpadli oni na pomysł, by zacząć na tym zarabiać.

/ 10Z dodatkiem cukru

Obraz
© flickr.com/ktylerconk/cc 2.0/at

Dwa lata po udanych próbach ze sprzedażą swego wyrobu z żywicy, który z czasem zamieniony został na gumę, uruchomili oni pierwszą na świecie dużą fabrykę gumy do życia. Od tamtego czasu guma poddawana była ciągłym modyfikacjom. Strzałem w dziesiątkę okazało się dodanie do niej cukru, bo słodki smak zrobił prawdziwą furorę. Podobnie jak swego czasu różowe zabarwienie. Dziś najpopularniejsza wciąż pozostaje ta o smaku miętowym.

/ 10Jaki ma skład?

Obraz
© flickr.com/linnybinnypix/cc 2.0/at

Jeśli chodzi o główne składniki każdej gumy to są to: cukier, syrop kukurydziany, sok z buraków lub substancje słodzące np. sorbitol, aromaty np. mentol, środki zmiękczające np. gliceryna oraz lateks. Mimo to asortyment gum jest bardzo szeroki - różnią się między sobą począwszy od smaków, po kształty i kolory, aż po innego typy modyfikacje - np. płynne wypełnienia.

/ 10Pomaga w diecie

Obraz
© flickr.com/sunshinecity/cc 2.0/at

Osoby odchudzające się powinny żuć gumę, bo to obniża apetyt. Tak, tak... Guma jest niskokaloryczna (zawiera od 5 do 10 kilokalorii), a już samo przeżuwanie to sygnał dla mózgu, by poczuł sytość. Dodatkowo ruchy żuchwą wymagają spalenia pewnej dawki kalorii. Jak więc dzięki gumie stracić na wadze? Przed wszystkim żuć ją, aby zasygnalizować organizmowi koniec jedzenia, a także pomiędzy posiłkami.

/ 10Ma dobry wpływ na zęby

Obraz
© flickr.com/brendav/cc 2.0/at/ndw

Wiele rodzajów gum zawiera ksylitol - niskokaloryczny cukier wytwarzany z kory brzozowej. Podobno pięć minut żucia gumy, która jest słodzona tą substancją znacznie zmniejsza szkodliwy wpływ bakterii na zęby. Guma do żucia łagodzi również nacisk na zatoki - jest to wynikiem ciągłego ruchu żuchwy. To także sposób wzmacniania mięśni szczęki. Poza tym, gdy żujesz gumę do żucia w organizmie wzrasta poziom glukozy, co pobudza mózg, wpływając na naszą czujność i koncentrację, podobno poprawia to też pamięć.

/ 10Rozładowuje napięcia

Obraz
© sxc.hu

Żucie gumy to również sprawdzony i zalecany przez psychologów sposób na rozładowanie napięć i stresu - czynność ta ułatwia nam zrelaksowanie się. Ponadto żucie gumy pozwala pohamować apetyt, nie sięgamy tak często po przekąski między posiłkami, co skutkuje utrzymaniem w ryzach wagi. Co więcej, sama czynność powoduje, że spalamy kalorie, może jest ich niewiele, ale zawsze. No i co najważniejsze ? to czysta przyjemność, dzięki której można poczuć się trochę jak dziecko.

10 / 10Ma też wady

Obraz
© flickr.com/livinginmonrovia/cc 2.0/at/sa

Niestety, są też wady. Nadmiar sorbitolu może spowodować łagodne rozwolnienie, a zbyt długie żucie gumy - wydzielanie się soków żołądkowych (może to prowadzić do chorób związanych z układem pokarmowym), a nawet uszkodzenia stawów skroniowo-żuchwowych i przerost mięśni żwaczowych. Ponadto po pewnym czasie na gumie zaczynają gromadzić się duże ilości bakterii.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki