WAŻNE
TERAZ

Blackout w Czechach. W Pradze nie kursują metro i tramwaje

Woda amoniakalna - E527

Lista związków chemicznych dodawanych do produktów spożywczych jest niezwykle długa. Wśród wielu sztucznych substancji używanych do poprawy ogólnej jakości artykułów można znaleźć m.in. wodę amoniakalną. Środek oznaczany na opakowaniach symbolem E527 znajduje się m.in. w składzie niektórych wyrobów czekoladowych. Czy związek ten jest bezpieczny dla zdrowia? Gdzie jeszcze wykorzystuje się wodę amoniakalną?

Woda amoniakalna - E527
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

[Woda](https://portal.abczdrowie.pl/woda) amoniakalna – co to?

Woda amoniakalna to zwyczajowa nazwa roztworu amoniaku w wodzie o wzorze NH3·H2O. Substancja charakteryzuje się przede wszystkim specyficznym i dość mocnym zapachem. Dość często można spotkać się z sytuacją, gdy związek ten nazywany jest wodorotlenkiem amonu. Należy jednak zaznaczyć, że takie określenie uchodzi za błędne, ponieważ dotąd nie udało się wykryć żadnej substancji w układzie woda-amoniak, której wzór odpowiadałby zapisowi NH4OH. Woda amoniakalna znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu – wykorzystuje się ją m.in. do produkcji nawozów sztucznych, wyrobów gumowych, plastikowych i papierniczych, a także włókiem i materiałów wybuchowych. Woda amoniakalna wchodzi również w skład karm dla zwierząt.

E527 – opis dodatku do żywności

Dodawana do produktów spożywczych woda amoniakalna oznaczana jest na opakowaniach symbolem E527. Według europejskich dyrektyw związek ten nie ma złego wpływu na ludzkie zdrowie. Wiadomo jednak, że woda amoniakalna spożyta samodzielnie może zadziałać bardzo toksycznie i spowodować m.in. wystąpienie dolegliwości żołądkowych, podrażnienie błon śluzowych oraz oczu. W krajach takich jak Japonia i Australia, użycie wody amoniakalnej jako dodatku do żywności jest zakazane. E527 spełnia funkcję regulatora kwasowości- jego główne zadanie polega na uzyskaniu odpowiedniego wskaźnika pH. Oprócz tego woda amoniakowa działa na produkty zobojętniająco. Obecne przepisy nie ustalają konkretnego limitu użycia związku w artykułach spożywczych. Najczęściej E527 znajdziemy w wyrobach czekoladowych oraz kakaowych.

Z jakimi innymi dodatkami najczęściej występuje E527?

• E110 – żółcień pomarańczowa
E123 – amarant
• E129 – czerwień Allura AC
E260 – kwas octowy
E301 – askorbinian sodu
E440 – pektyny
• E472c – Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
• E570 – kwasy tłuszczowe
• E574 – kwas glukonowy.

*Lista związków E – rodzaje dodatków do żywności *

Wszystkie dozwolone syntetyczne dodatki do artykułów spożywczych znajdują się na liście Komitetu Naukowego Technologii Żywności i są opatrzone specjalnym kodem. Poszczególne związki chemiczne dzielą się na pomniejsze grupy, które różnią się od siebie głównym przeznaczeniem. Woda amoniakowa zaliczana jest do grupy środków pomocniczych, których oznaczenie symboliczne mieści się w zakresie E500-599. Oprócz tego rozróżnia się:

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek