Jak wykorzystać karczochy w kuchni?
Na każdym straganie we Włoszech kupimy karczochy. Włosi potrafią je przygotować na wiele smacznych sposobów. Pieczone, grillowane, duszone, gotowane, marynowane, smażone. Pomysłów, na ich wykorzystanie jest mnóstwo. Karczochy kupimy także w Polsce w supermarketach i na bazarach. Kosztują od 6 do 10 złotych za kg. Warto po nie sięgać, ponieważ mają niewiele kalorii, wspomagają pracę układu pokarmowego, oczyszczają wątrobę i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Co znajdziemy w karczochach?
Karczochy są polecane przez dietetyków. Znajdziemy w nich witaminy (A, C, E) i składniki mineralne (magnez, wapń, żelazo, fosfor). Poza tym zawierają błonnik oraz cztery substancje ułatwiające odchudzanie – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy i niacynę (witaminę B3). 100 gramów karczochów to tylko 47 kalorii. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby dbające o linię i zmagające się z nadprogramowymi kilogramami. Karczochy obniżają poziom złego cholesterolu, wykazują działanie przeciwnowotworowe, pobudzają trawienie, likwidują wzdęcia i wspomagają pracę wątroby.
Obieramy karczochy - instrukcja krok po kroku
Udało ci się kupić karczochy? Brawo! Tylko co dalej? Zacznij od usunięcia zewnętrznych liści przy pomocy małego nożyka. Następnie odetnij łodyżkę, zostawiając ok. 2 cm kawałek. Potem połóż karczocha na desce i zetnij czubek na wysokości ok. 2/3 od nasady. Tak przygotowanego karczocha rozetnij na pół. Jasna część porośnięta drobnymi włoskami u nasady to tzw. "serce", czyli najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy fragment karczocha. Wytnij włochatą część, uważając, by nie uszkodzić serca. Oczyszczonego karczocha włóż do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniał, czekając na dalszą obróbkę.
Carpaccio z karczochem
Składniki: karczoch, pęczek pietruszki, 2 pomarańcze, ser peccorino, łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: karczocha obierz zgodnie z wcześniejszą instrukcją, a następnie pokrój na plastry o szerokości ok. 5 mm, a następnie przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Pomarańcze sparz i pokrój na plastry. Na półmisku rozłóż plastry pomarańczy i karczocha. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem peccorino.
Kremowe risototto
Składniki: 150 g ryżu arborio, 2 karczochy, 2 szalotki, 1 szkl. bulionu warzywnego, 1 szkl. białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju czosnkowego, 2 łyżki parmezanu, łyżka masła, sól, pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: karczocha obierz i włóż do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekane szalotki i zeszklij. Karczochy osusz, pokrój i przełóż na patelnię. Dodaj ryż, smaż przez chwilę, aż stanie się przezroczysty. Następnie partiami wlewaj bulion i wino. Kiedy ryż będzie miękki, dodaj masło i parmezan. Wymieszaj. Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 2 minuty.
Sałatka z marynowanym karczochem
Składniki: słoik marynowanych kaparów, garść zielonych oliwek, papryka, ser feta (opcjonalnie) natka pietruszki, szalotka, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: zacznij od upieczenia papryki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Umytą paprykę ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 30-45 min. Obracaj w trakcie pieczenia 2-3 razy. Skórka powinna być prawie czarna. Gorącą paprykę włóż do foliowego woreczka i zawiąż. Gdy przestygnie obierz ją i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w paski. Szalotkę posiekaj. Karczochy pokrój. W misce wymieszaj oliwki, karczochy, paprykę i szalotkę. Oprósz solą i pieprzem. Skrop oliwą, posyp posiekaną natką i pokruszonym serem.