Włoski przysmak na polskim bazarze

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Jak wykorzystać karczochy w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Na każdym straganie we Włoszech kupimy karczochy. Włosi potrafią je przygotować na wiele smacznych sposobów. Pieczone, grillowane, duszone, gotowane, marynowane, smażone. Pomysłów, na ich wykorzystanie jest mnóstwo. Karczochy kupimy także w Polsce w supermarketach i na bazarach. Kosztują od 6 do 10 złotych za kg. Warto po nie sięgać, ponieważ mają niewiele kalorii, wspomagają pracę układu pokarmowego, oczyszczają wątrobę i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

/ 6Co znajdziemy w karczochach?

Obraz
© Shutterstock.com

Karczochy są polecane przez dietetyków. Znajdziemy w nich witaminy (A, C, E) i składniki mineralne (magnez, wapń, żelazo, fosfor). Poza tym zawierają błonnik oraz cztery substancje ułatwiające odchudzanie – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy i niacynę (witaminę B3). 100 gramów karczochów to tylko 47 kalorii. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby dbające o linię i zmagające się z nadprogramowymi kilogramami. Karczochy obniżają poziom złego cholesterolu, wykazują działanie przeciwnowotworowe, pobudzają trawienie, likwidują wzdęcia i wspomagają pracę wątroby.

/ 6Obieramy karczochy - instrukcja krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Udało ci się kupić karczochy? Brawo! Tylko co dalej? Zacznij od usunięcia zewnętrznych liści przy pomocy małego nożyka. Następnie odetnij łodyżkę, zostawiając ok. 2 cm kawałek. Potem połóż karczocha na desce i zetnij czubek na wysokości ok. 2/3 od nasady. Tak przygotowanego karczocha rozetnij na pół. Jasna część porośnięta drobnymi włoskami u nasady to tzw. "serce", czyli najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy fragment karczocha. Wytnij włochatą część, uważając, by nie uszkodzić serca. Oczyszczonego karczocha włóż do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniał, czekając na dalszą obróbkę.

/ 6Carpaccio z karczochem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: karczoch, pęczek pietruszki, 2 pomarańcze, ser peccorino, łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: karczocha obierz zgodnie z wcześniejszą instrukcją, a następnie pokrój na plastry o szerokości ok. 5 mm, a następnie przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Pomarańcze sparz i pokrój na plastry. Na półmisku rozłóż plastry pomarańczy i karczocha. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem peccorino.

/ 6Kremowe risototto

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 150 g ryżu arborio, 2 karczochy, 2 szalotki, 1 szkl. bulionu warzywnego, 1 szkl. białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju czosnkowego, 2 łyżki parmezanu, łyżka masła, sól, pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: karczocha obierz i włóż do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekane szalotki i zeszklij. Karczochy osusz, pokrój i przełóż na patelnię. Dodaj ryż, smaż przez chwilę, aż stanie się przezroczysty. Następnie partiami wlewaj bulion i wino. Kiedy ryż będzie miękki, dodaj masło i parmezan. Wymieszaj. Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 2 minuty.

/ 6Sałatka z marynowanym karczochem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: słoik marynowanych kaparów, garść zielonych oliwek, papryka, ser feta (opcjonalnie) natka pietruszki, szalotka, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: zacznij od upieczenia papryki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Umytą paprykę ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 30-45 min. Obracaj w trakcie pieczenia 2-3 razy. Skórka powinna być prawie czarna. Gorącą paprykę włóż do foliowego woreczka i zawiąż. Gdy przestygnie obierz ją i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w paski. Szalotkę posiekaj. Karczochy pokrój. W misce wymieszaj oliwki, karczochy, paprykę i szalotkę. Oprósz solą i pieprzem. Skrop oliwą, posyp posiekaną natką i pokruszonym serem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja