Włoski przysmak na polskim bazarze

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Jak wykorzystać karczochy w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Na każdym straganie we Włoszech kupimy karczochy. Włosi potrafią je przygotować na wiele smacznych sposobów. Pieczone, grillowane, duszone, gotowane, marynowane, smażone. Pomysłów, na ich wykorzystanie jest mnóstwo. Karczochy kupimy także w Polsce w supermarketach i na bazarach. Kosztują od 6 do 10 złotych za kg. Warto po nie sięgać, ponieważ mają niewiele kalorii, wspomagają pracę układu pokarmowego, oczyszczają wątrobę i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

/ 6Co znajdziemy w karczochach?

Obraz
© Shutterstock.com

Karczochy są polecane przez dietetyków. Znajdziemy w nich witaminy (A, C, E) i składniki mineralne (magnez, wapń, żelazo, fosfor). Poza tym zawierają błonnik oraz cztery substancje ułatwiające odchudzanie – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy i niacynę (witaminę B3). 100 gramów karczochów to tylko 47 kalorii. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby dbające o linię i zmagające się z nadprogramowymi kilogramami. Karczochy obniżają poziom złego cholesterolu, wykazują działanie przeciwnowotworowe, pobudzają trawienie, likwidują wzdęcia i wspomagają pracę wątroby.

/ 6Obieramy karczochy - instrukcja krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Udało ci się kupić karczochy? Brawo! Tylko co dalej? Zacznij od usunięcia zewnętrznych liści przy pomocy małego nożyka. Następnie odetnij łodyżkę, zostawiając ok. 2 cm kawałek. Potem połóż karczocha na desce i zetnij czubek na wysokości ok. 2/3 od nasady. Tak przygotowanego karczocha rozetnij na pół. Jasna część porośnięta drobnymi włoskami u nasady to tzw. "serce", czyli najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy fragment karczocha. Wytnij włochatą część, uważając, by nie uszkodzić serca. Oczyszczonego karczocha włóż do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniał, czekając na dalszą obróbkę.

/ 6Carpaccio z karczochem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: karczoch, pęczek pietruszki, 2 pomarańcze, ser peccorino, łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: karczocha obierz zgodnie z wcześniejszą instrukcją, a następnie pokrój na plastry o szerokości ok. 5 mm, a następnie przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Pomarańcze sparz i pokrój na plastry. Na półmisku rozłóż plastry pomarańczy i karczocha. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem peccorino.

/ 6Kremowe risototto

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 150 g ryżu arborio, 2 karczochy, 2 szalotki, 1 szkl. bulionu warzywnego, 1 szkl. białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju czosnkowego, 2 łyżki parmezanu, łyżka masła, sól, pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: karczocha obierz i włóż do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekane szalotki i zeszklij. Karczochy osusz, pokrój i przełóż na patelnię. Dodaj ryż, smaż przez chwilę, aż stanie się przezroczysty. Następnie partiami wlewaj bulion i wino. Kiedy ryż będzie miękki, dodaj masło i parmezan. Wymieszaj. Wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 2 minuty.

/ 6Sałatka z marynowanym karczochem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: słoik marynowanych kaparów, garść zielonych oliwek, papryka, ser feta (opcjonalnie) natka pietruszki, szalotka, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: zacznij od upieczenia papryki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Umytą paprykę ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 30-45 min. Obracaj w trakcie pieczenia 2-3 razy. Skórka powinna być prawie czarna. Gorącą paprykę włóż do foliowego woreczka i zawiąż. Gdy przestygnie obierz ją i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w paski. Szalotkę posiekaj. Karczochy pokrój. W misce wymieszaj oliwki, karczochy, paprykę i szalotkę. Oprósz solą i pieprzem. Skrop oliwą, posyp posiekaną natką i pokruszonym serem.

Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia