Włoska zupa fasolowa

Pyszna wiosenna zupa pełna wartościowych składników. Dodatek fasoli, boczki i parmezanu sprawia, że zupa jest sycąca i może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad.

Włoska zupa fasolowaWłoska zupa fasolowa

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej
  • 300 g makaronu chiferi rigati
  • 3 łodygi selera naciowego, pozbawione włókien i pokrojone
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 marchew pokrojona w półplasterki
  • 1 czerwona papryczka chilli pozbawiona nasion
  • 4 sparzone, obrane i pokrojone pomidory
  • 10 liści botwinki
  • skórka z sera parmezan
  • świeżo starty parmezan
  • 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 15 porwanych w rękach liści bazylii
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przepis

Masło klarowane nagrzewamy w dużym garnku. Podsmażamy szalotki a następnie seler naciowy, marchew, papryczkę chilli oraz czosnek. Po 8 minutach dodajemy pomidory, botwinkę i skórkę z parmezanu.

Przepis

Wszystko zalewamy dwoma litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem po czym zamykamy garnek i zmniejszamy płomień. Tak gotujemy zupę 80 minut.

Przepis

Kiedy zupa się ugotuje, smażymy boczek na suchej patelni i odsączamy tłuszcz. Dodajemy go do zupy. Połowę fasoli wrzucamy do garnka a drugą połowę miksujemy na puree. Dodajemy ją także do zupy.

Przepis

Wrzucamy makaron i gotujemy go do momentu, aż będzie al dente. Dodajemy bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przepis

Tak przygotowaną pastę nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia