Wigilijna zupa rybna. Smakuje jak z najlepszej restauracji
Dla wielu z nas świąteczne potrawy są źródłem niepowtarzalnej, magicznej atmosfery, wspomnień oraz smakami, na które czekamy cały rok. Tradycyjne dania bez problemu przygotujecie we własnym zaciszu domowym, ale podstawą jest sprawdzony przepis i składniki dobrej jakości. Paweł Suchenek, szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola, podzieliła się swoim przepisem na przepyszną zupę rybną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 10 |
Okazja: |
● Imbir świeży korzeń - 100 g
● Cebula - 0,5 kg
● Świeży koper - 100 g
● Olej rzepakowy - 100 g
● Pomidory malinowe - 1 kg
● Pstrąg - 200 g
● Dorsz - 300 g
● Troć - 300 g
● Karp - 300 g
● Wywar rybny - 0,8 l (można kupić gotowy lub ugotować własny z głów i korpusów ryb)
● Włoszczyzna - 0,5 kg
● Mule - 300 g
● Koncentrat pomidorowy - 50 g (ok. 3 łyżeczki)
● Suszona słodka papryka - 50 g
● Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie do smaku
- Do wysokiego garnka wlej wywar rybny, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kawałek pora.
- Marchewkę i kawałek selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do wywaru z przyprawami.
- Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.
- W międzyczasie pomidory dokładnie umyj i zalej je wrzątkiem. Usuń z nich skórki, nasiona, a następnie pokrój na małe, równe kawałki. Dodaj je do gotującej się zupy i nastaw na kolejne 5 minut, w czasie których obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy cebulkę na złoty kolor – możesz dodać szczyptę soli i cukru, aby podkręcić jej smak i aromat.
- Podsmażoną odstaw i zabierz się do przygotowania ryb. W razie potrzeby wyfiletuj ryby, usuń skórę, umyj i osącz z wody. Jeśli chcesz dodać filety – pamiętaj jedynie o umyciu i osuszeniu płatów.
- Wszystkie ryby pokrój na równe kawałki. Dodaj je do gotowanej już przez 20 minut zupy razem z zeszkloną cebulką, pozostałymi przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.
- Dodaj mule i gotuj jeszcze przez około 5 minut, ale na mniejszym ogniu. Na koniec, w razie potrzeby, posól i dopraw całość pieprzem ziołowym oraz imbirem. Podaj zupę ze świeżym, posiekanym koperkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze