Wiewiórka po cajuńsku i śniadanie budowlańca

Duży producent chipsów w Wielkiej Brytanii zorganizował konkurs na nowe aromaty tej przekąski. W pierwszym etapie konkursu wybrano spośród propozycji m.in. "paprykowo-czekoladowy", "frytkowo-rybny" oraz... "wiewiórki a la cajun".

Wiewiórka po cajuńsku i śniadanie budowlańca
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Duży producent chipsów w Wielkiej Brytanii zorganizował konkurs na nowe aromaty tej przekąski. W pierwszym etapie konkursu wybrano spośród propozycji m.in. „paprykowo-czekoladowy", „frytkowo-rybny" oraz... „wiewiórki a la cajun".

Wśród wybranych rodzajów chipsów, które od środy można kupić we wszystkich supermarketach, pojedynczo albo w zestawie, znalazły się aromaty popularnych w Wielkiej Brytanii indyjskich racuszków cebulowych bhaji i typowo brytyjskiego szybkiego dania śmieciowego „fish and chips", czyli smażonej ryby z frytkami.

Wykwintna kaczka albo jaja z fasolą

Jest też bardziej egzotyczna chińska „kaczka zapiekana na chrupko w sosie hoisin" z przetartej kolorowej fasoli, czosnku, cukru i imbiru.

Natomiast „wiewiórka a la cajun" przypomina o skromnej kuchni francuskich osadników z wybrzeża Zatoki Meksykańskiej w USA. Cajunowie (około 600 tysięcy osób) zamieszkują głównie południe stanu Luizjana. Przybyli tam w drugiej połowie XVII wieku z Bretanii, Normandii, Ile-de-France, a także w 100 lat później, kiedy Francuzów wysiedlano z wybrzeży wschodniej Kanady. Potem dołączyli do nich kolejni uciekinierzy z Haiti. Byli tzw. biednymi białymi południowcami: ubogimi rolnikami, myśliwymi, rybakami lub drobnymi rzemieślnikami.

Aromat wiewiórczy dla chipsów zaproponował 26-letni Martyn Wright, sprzedawca internetowy, który zasugerował się nazwą dania w menu w restauracji.

- Lekki aromat spodoba się konsumentom i choć sam pomysł może wydać się dziwny, to naprawdę działa - oświadczył.

Ostatni z aromatów nowych chipsów to „śniadanko budowlańca", składające się z jaj, boczku, parówek i fasoli.

Zapach wart tysiące

Producent ogłosił konkurs w lipcu zeszłego roku pod hasłem „Do Us a Flavour" (wymyśl nam zapach), nawiązującym do zwrotu z prośbą o przysługę (ang. favour). Firma, należąca do koncernu Pepsi, otrzymała ponad milion propozycji.

Teraz w Wielkiej Brytanii na ulubiony aromat można głosować do 1 maja. Trafi on do stałej produkcji, a jego pomysłodawca dostanie 50 tysięcy funtów i 1 procent zysków ze sprzedaży chipsów o tym aromacie. Może to być kwota wynosząca 57 tysięcy funtów rocznie.

Każdego z autorów sześciu kandydatur już nagrodzono kwotą 10 tysięcy funtów.

(PAP)

fot. Joe Shlabotnik/CC

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów