Trwa ładowanie...

Wielkanocna uczta w nowoczesnym wydaniu. Postaw na proste i efektowne dania

Wielkanocny stół co roku ugina się od jajek, kiełbasy i pasztetów. A gdyby tak tym razem tchnąć w te tradycyjne dania nieco świeżości i podać je w oryginalny sposób?

Partnerem treści jest Sokołów
 Źródło: Materiały prasowe
d226rij
d226rij

Biała kiełbasa w zaskakującym wydaniu

Czy można zaserwować białą kiełbasę w nowoczesny sposób? Oczywiście! Co powiecie na wersję zapiekaną w sosie chrzanowym? Połączenie chrzanu i białej kiełbasy to kulinarna kwintesencja Wielkanocy, jednak tym razem podana w nowatorski sposób.

Składniki:

·       4 kiełbasy białe surowe extra Sokołów

·       2 cebule

d226rij

·       3 ząbki czosnku

·       400 ml kwaśnej śmietany

·       chrzan do smaku

·       sól, pieprz

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na oleju na bursztynowy kolor. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Po zdjęciu sosu z palnika dodaj chrzan ze słoika – ilość dopasuj w zależności, jak bardzo ostry sos chcesz uzyskać.

d226rij

Kiełbasę przełóż do żaroodpornej formy, zalej sosem, piecz w temperaturze 180 st. przez 20 min. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną natką pietruszki.

Wersja dla najmłodszych

Dzieci nie przepadają za kiełbasą, za to uwielbiają parówki. Być może podanie ich w klasycznej formie – zagrzanych z kleksem keczupu na talerzu – nie jest odświętnym pomysłem, ale co powiecie na zapiekane parówki w sosie pomidorowym? Możecie wstawić je do piekarnika razem z białą kiełbasą – upieczecie dwie kiełbaski na jednym ogniu, zaoszczędzając czas i pieniądze. A swoim dzieciom zrobicie fajną niespodziankę.

Składniki:

·       parówki Sokoliki lub Stówki

d226rij

·       5 pomidorów

·       oliwa z oliwek

·       świeża bazylia

·       sól, pieprz

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój w kostkę, przełóż do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż parówki. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20 min. Gotowe danie posyp posiekanymi listkami bazylii.

d226rij

Tip nr 1. Możesz zaszaleć i wykorzystać różne kolory pomidorów: czerwone, żółte, czekoladowe. Danie będzie się pięknie prezentować.

Tip nr 2. Podobnie jak w przypadku kiełbasy, tak i tu ważna jest przede wszystkim jakość produktu. Dlatego wybieraj parówki o sprawdzonym składzie, które zawierają jak najwięcej mięsa. W Sokolikach jest go 90 proc. Stówki mają 100 proc. mięsa z szynki i skład pozbawiony glutaminianu monosodowego, barwników i fosforanów.

Pasztet z pysznymi dodatkami

Pieczony pasztet to kolejny kulinarny symbol świąt. Jego przygotowanie bywa praco- i czasochłonne, na szczęście można w sklepach znaleźć gotowe produkty z dobrym składem, jak np. pasztet pieczony Naturrino od marki Sokołów. Jego recepturę oparto na starannym doborze składników mięsnych, podrobów oraz specjalnej mieszanki naturalnych przypraw, ziół i warzyw takich jak: biały i ziołowy pieprz, mielona, aromatyczna kolendra, majeranek i wyrazista, prażona cebulka. Dzięki temu produkt ma wyrazisty smak, jest lekko pikantny, nawiązuje do swojskich pasztetów wypiekanych w domu.

d226rij

Jego smak dodatkowo wzbogacą sosy. Klasycznym dodatkiem do pasztetu jest żurawina – jej słodki charakter doskonale komponuje z się z mięsem. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą wypróbować połączenia żurawiny z chrzanem. To uproszczona wersja popularnego sosu cumberland. Świetny balans pomiędzy ostrością a słodkością.

Mniej popularnym, ale równie smacznym dodatkiem do pasztetu jest sos tatarski. Jego przygotowanie (w przeciwieństwie do smaku) jest banalne. Przygotujesz go raz-dwa.

Składniki:

·       1 opakowanie pasztetu Naturrino

d226rij

·       4 ogórki konserwowe

·       1 cebula

·       4 łyżki marynowanych grzybów (podgrzybków, prawdziwków lub pieczarek)

·       1 łyżka musztardy francuskiej

·       5 łyżek majonezu

·       sól i pieprz

·       kiełki do dekoracji (np. rzeżuchy)

Przygotowanie:

Ogórki, cebulę oraz grzyby drobno posiekaj i wymieszaj z musztardą i majonezem.

Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pasztet pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem. Udekoruj kiełkami.

Partnerem treści jest Sokołów
d226rij
d226rij
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj