Wielkanocna uczta w nowoczesnym wydaniu. Postaw na proste i efektowne dania

Wielkanocny stół co roku ugina się od jajek, kiełbasy i pasztetów. A gdyby tak tym razem tchnąć w te tradycyjne dania nieco świeżości i podać je w oryginalny sposób?

Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Biała kiełbasa w zaskakującym wydaniu

Czy można zaserwować białą kiełbasę w nowoczesny sposób? Oczywiście! Co powiecie na wersję zapiekaną w sosie chrzanowym? Połączenie chrzanu i białej kiełbasy to kulinarna kwintesencja Wielkanocy, jednak tym razem podana w nowatorski sposób.

Składniki:

·       4 kiełbasy białe surowe extra Sokołów

·       2 cebule

·       3 ząbki czosnku

·       400 ml kwaśnej śmietany

·       chrzan do smaku

·       sól, pieprz

© materiały partnera

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na oleju na bursztynowy kolor. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Po zdjęciu sosu z palnika dodaj chrzan ze słoika – ilość dopasuj w zależności, jak bardzo ostry sos chcesz uzyskać.

Kiełbasę przełóż do żaroodpornej formy, zalej sosem, piecz w temperaturze 180 st. przez 20 min. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną natką pietruszki.

Wersja dla najmłodszych

Dzieci nie przepadają za kiełbasą, za to uwielbiają parówki. Być może podanie ich w klasycznej formie – zagrzanych z kleksem keczupu na talerzu – nie jest odświętnym pomysłem, ale co powiecie na zapiekane parówki w sosie pomidorowym? Możecie wstawić je do piekarnika razem z białą kiełbasą – upieczecie dwie kiełbaski na jednym ogniu, zaoszczędzając czas i pieniądze. A swoim dzieciom zrobicie fajną niespodziankę.

Składniki:

·       parówki Sokoliki lub Stówki

·       5 pomidorów

·       oliwa z oliwek

·       świeża bazylia

·       sól, pieprz

© materiały partnera

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój w kostkę, przełóż do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż parówki. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20 min. Gotowe danie posyp posiekanymi listkami bazylii.

Tip nr 1. Możesz zaszaleć i wykorzystać różne kolory pomidorów: czerwone, żółte, czekoladowe. Danie będzie się pięknie prezentować.

Tip nr 2. Podobnie jak w przypadku kiełbasy, tak i tu ważna jest przede wszystkim jakość produktu. Dlatego wybieraj parówki o sprawdzonym składzie, które zawierają jak najwięcej mięsa. W Sokolikach jest go 90 proc. Stówki mają 100 proc. mięsa z szynki i skład pozbawiony glutaminianu monosodowego, barwników i fosforanów.

Pasztet z pysznymi dodatkami

Pieczony pasztet to kolejny kulinarny symbol świąt. Jego przygotowanie bywa praco- i czasochłonne, na szczęście można w sklepach znaleźć gotowe produkty z dobrym składem, jak np. pasztet pieczony Naturrino od marki Sokołów. Jego recepturę oparto na starannym doborze składników mięsnych, podrobów oraz specjalnej mieszanki naturalnych przypraw, ziół i warzyw takich jak: biały i ziołowy pieprz, mielona, aromatyczna kolendra, majeranek i wyrazista, prażona cebulka. Dzięki temu produkt ma wyrazisty smak, jest lekko pikantny, nawiązuje do swojskich pasztetów wypiekanych w domu.

Jego smak dodatkowo wzbogacą sosy. Klasycznym dodatkiem do pasztetu jest żurawina – jej słodki charakter doskonale komponuje z się z mięsem. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą wypróbować połączenia żurawiny z chrzanem. To uproszczona wersja popularnego sosu cumberland. Świetny balans pomiędzy ostrością a słodkością.

Mniej popularnym, ale równie smacznym dodatkiem do pasztetu jest sos tatarski. Jego przygotowanie (w przeciwieństwie do smaku) jest banalne. Przygotujesz go raz-dwa.

Składniki:

·       1 opakowanie pasztetu Naturrino

·       4 ogórki konserwowe

·       1 cebula

·       4 łyżki marynowanych grzybów (podgrzybków, prawdziwków lub pieczarek)

·       1 łyżka musztardy francuskiej

·       5 łyżek majonezu

·       sól i pieprz

·       kiełki do dekoracji (np. rzeżuchy)

Przygotowanie:

Ogórki, cebulę oraz grzyby drobno posiekaj i wymieszaj z musztardą i majonezem.

Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pasztet pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem. Udekoruj kiełkami.

Partnerem treści jest Sokołów

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów