Węglan sodu - E500

Węglan sodu, czy po prostu soda kalcynowa, to środek spulchniający i regulator kwasowości. E500 – bo taki symbol posiada ta substancja, jest powszechnie stosowany w przetwórstwie żywności. Na szczęście w ilościach dodawanych do jedzenia, jest dodatkiem bezpiecznym. W jakich produktach go odnajdziemy?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czym jest węglan sodu?

Węglan sodu to biały, krystaliczny i higroskopijny proszek, który nie ma zapachu, za to ma alkaliczny smak i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Powstaje w reakcji chemicznej amoniaku i dwutlenku chlorku sodu, ale występuje także w środowisku naturalnym, chociażby w sodowych jeziorach w Afryce i w Ameryce oraz w wielu minerałach i popiele z roślin morskich.

Zastosowanie E500

Na zasadach określonych w Rozporządzeniu WE 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności, węglan sodu E500 wykorzystywany jest w środkach spożywczych, enzymach spożywczych i składnikach odżywczych, jako substancja spulchniająca (po przez uwalnianie gazu zwiększa się objętość np. ciasta)
, dodatek przeciwzbrylający, nośnik (w enzymach i składnikach spożywczych) lub regulator kwasowości, czyli substancji kontrolującej/zmieniającej kwasowość bądź zasadowość środka spożywczego. Węglan sodu odnajdziemy w takich substancjach, jak:

• mleko w proszku;

• mleko zagęszczone;

• masło;

• sery żółte dojrzewające;

• śmietana;

• produkty mączne;

• wyroby cukiernicze;

• lody;

zupy;

• proszek do pieczenia;

• wyroby czekoladowe i kakaowe;

• budynie;

• dżemy;

• słodziki stołowe w tabletkach;

• sól;

• woda butelkowana;

• środki spożywcze uzupełniające obejmujące przetworzone produkty zbożowe dla dzieci;

• dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt.

Powszechne używanie węglanu sodu w żywności dla dzieci jest dowodem na to, że jest to substancja nieszkodliwa dla zdrowia.

Soda kalcynowana, a soda oczyszczona

Wiele osób błędnie utożsamia sodę kalcynową z sodą oczyszczoną. Tymczasem ta druga odmiana sody, to kwaśny węglan sodu, inaczej nazywany wodorowęglanem sodowym –to wodorosól kwasu węglowego i sodu. Substancja ta jest również popularnie stosowana w naszej kuchni. To nieorganiczny związek, wrażliwy na podwyższoną temperaturę, w której ulega rozkładowi i wydziela wówczas dwutlenek węgla. Sodę oczyszczoną uzyskuje się jako produkt pośredni przy otrzymywaniu węglanu sodu metodą Solvaya.

Oprócz oczywistego zastosowania sody oczyszczonej do wypieku, dzięki czemu ciasto rośnie, kwaśny węglan sodu możemy używać do: smażenia ryb – namoczenie ryb w roztworze sody, zneutralizuje jej zapach i sprawi, że tłuszcz podczas smażenia nie będzie pryskał; gotowania kalafiora – dodanie łyżeczki sody podczas gotowania tego warzywa pozwoli na zachowanie jego koloru oraz zmniejszy intensywność jego zapachu; dzięki sodzie przyrządzimy puszysty omlet; sodą ugasimy także palący się na patelni tłuszcz. Ponadto kwaśny węglan sodu nadaje się także do mycia owoców i warzyw.

Czy wiesz, że..?

Węglan sodu uznawany jest za substancję bezpieczną w przetwórstwie żywności. W organizmie człowieka działa alkalizująco i rozkłada się do wodorowęglanu i sodu. Jego dzienne, dozwolone spożycie nie zostało określone, jednak badania naukowe udowodniły, że nadmierne stężenie tej substancji w organizmie może spowodować uszkodzenie nerek bądź nadprodukcję soku żołądkowego. Kontakt z tą substancją może wywołać także podrażnienie oczu i skóry, ostre wyczerpanie oddechowe, wymioty i biegunki.

Wykorzystanie węglanu sodu poza przemyslem spożywczym

Sodę wykorzystuje się również do produkcji szkła i papieru oraz w przemyśle chemicznym do produktów zmiękczających, proszków do prania, płynów do higieny jamy ustnej, mydła, soli do kąpieli i szamponów. Sodą kalcynową możemy także ekologicznie wyczyścić mieszkanie, ponieważ doskonale nadaje się do czyszczenia niemal wszystkiego – zdezynfekujemy nią łazienkę, umyjemy podłogi, kafelki oraz szklane powierzchnie, wyszorujemy nią zabrudzone garnki oraz zrobimy z nią pranie.

Węglan sodu wykorzystuje się także jako środek pomocniczy w kwasicy metabolicznej, podczas hiperkalemii oraz przy zatruciu antydepresantami.

Kornelia Ramusiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika