Wegetariański pasztet z selera. Zakochasz się w tym smaku
Wegetariański pasztet z selera to świetny dodatek do kanapek czy ziemniaków. Jest to danie niskokaloryczne i bardzo smaczne. Pasztet wegetariański możesz jeść na zimno i na ciepło.
Dzięki dodatkowi wysokobłonnikowych otrąb owsianych Sante, odznacza się dużą zawartością błonnika – aż 6 gramów na porcję. Dodatkowo te otręby owsiane zawierają beta-glukany korzystnie wpływające na poziom cukru i cholesterolu.
*Składniki na 4 porcje: *
- Majeranek suszony – 3 g (1 łyżeczka)
- Sól morska z potasem o obniżonej zawartości sodu – 6 g (1 łyżeczka)
- Pieprz - 0,5 g (1 szczypta) Otręby owsiane wysokobłonnikowe – 14 g (2 łyżki)
- Bułka tarta – 55 g (1-2 sztuki)
- Cebula (mała) – 70 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Jajko – 150 g (3 sztuki)
- Seler korzeniowy – 325 g (1 sztuka)
Przygotowanie: cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Seler ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy 20 minut i odstawiamy do przestygnięcia (jeśli zostanie nadmiar wody, należy ją odcisnąć i odlać). Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do warzyw. Dosypujemy bułkę tartą i otręby owsiane (jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać trochę więcej otrąb). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut – aż pasztet się zarumieni. Po przestygnięciu przechowujemy go w lodówce maksymalnie 3 dni.