Wegetariański pasztet z selera. Zakochasz się w tym smaku

Wegetariański pasztet z selera to świetny dodatek do kanapek czy ziemniaków. Jest to danie niskokaloryczne i bardzo smaczne. Pasztet wegetariański możesz jeść na zimno i na ciepło.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wilgotny i dobrze doprawiony pasztet z selera
Wilgotny i dobrze doprawiony pasztet z selera (Materiały prasowe)
WP

Dzięki dodatkowi wysokobłonnikowych otrąb owsianych Sante, odznacza się dużą zawartością błonnika – aż 6 gramów na porcję. Dodatkowo te otręby owsiane zawierają beta-glukany korzystnie wpływające na poziom cukru i cholesterolu.

Składniki na 4 porcje:

Przygotowanie: cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Seler ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy 20 minut i odstawiamy do przestygnięcia (jeśli zostanie nadmiar wody, należy ją odcisnąć i odlać). Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do warzyw. Dosypujemy bułkę tartą i otręby owsiane (jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać trochę więcej otrąb). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut – aż pasztet się zarumieni. Po przestygnięciu przechowujemy go w lodówce maksymalnie 3 dni.

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP