Weganizm i marketing, czyli dlaczego produkty roślinne wprowadzają w błąd konsumentów?
Większość produktów wegańskich wykorzystuje tradycyjne nazwy, zarezerwowane do tej pory dla wyrobów mięsnych. Stosowanie takiego nazewnictwa może wprowadzać polskich konsumentów w błąd. Sektor ten stara się zdobyć przychylność konsumentów opierając swój marketing na produktach, które zwalcza.
Dotychczas nazwy takie, jak burger, kiełbasa czy kotlet były synonimem produktów mięsnych. Obecnie producenci z sektora roślinnego wykorzystują stosowanie takiego nazewnictwa do określenia produktów niemięsnych, przez co zupełnie inne kategorie produktów noszą podobne do siebie nazwy. Tego typu działania w łatwy sposób mogą wprowadzić w błąd konsumenta, gdyż może on uznać, że imitacje są „równoważnymi” substytutami produktów oryginalnych.
Mimo że "wegański burger" czy "wegański kotlet" może potencjalnie być ważnym źródłem białek, to wymienione produkty nie mają nawet zbliżonej wartości odżywczej do ich mięsnych odpowiedników, ponieważ po prostu nie zawierają mięsa. I nawet, jeśli konsumenci wiedzą doskonale, że w tych produktach nie ma mięsa, to mogą być mylnie przekonani, że wartości odżywcze są identyczne, jak w przypadku zwyczajowych dań.
- Z roku na roku, możemy spotkać w sklepach coraz więcej zamienników mięsa. Są to produkty, które mają w zamyśle przypominać smakiem i teksturą drób czy mięso innego gatunku. Dlatego korzystają z nazw, które do niedawna kojarzyły się tylko i wyłącznie z produktami mięsnymi. Są to jednak dwie zupełnie odrębne kategorie wyrobów spożywczych. Branża roślinna deklarując, że ich produkty różnią się w sposób fundamentalny od tradycyjnych, powinna posługiwać się własnym nazewnictwem. Szczególnie, że konsumenci mają prawo do wiarygodnych informacji o cechach i właściwościach odżywczych produktów, które kupują – mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
Zdaniem ekspertów stosowanie zbyt restrykcyjnej diety wegańskiej może prowadzić do niedoborów kluczowych składników odżywczych, takich jak: wapń, witamin B12 i D, białko, kwasy tłuszczowe omega-3, żelazo oraz cynk. Z tego też powodu większość dietetyków i ekspertów podkreśla, że najzdrowszą dietą dla człowieka jest dieta zróżnicowana pod względem spożywanych produktów, dlatego oprócz różnorodnych warzyw oraz owoców powinno znaleźć się w niej również mięso.
Mięsem odpowiednim dla każdego, niezależnie od wieku, trybu życia i upodobań kulinarnych jest drób. To produkt łatwy w obróbce, dający mnogość zastosowań w kuchni, a zarazem bogaty w składniki odżywcze, które ciężko zastąpić stosując dietę wegańską. Mięso drobiowe wyróżnia się̨ również niewielką ilością̨ tłuszczu i bogactwem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, dlatego warto uwzględnić je w codziennej diecie.
WP Kuchnia na: