Wakacyjna dieta cz. 2 

Wakacyjne wyjazdy często wiążą się z koniecznością jedzenia w jadłodajniach. Nawet jeśli zostajemy w domu, to częste grille i częste spotkania ze znajomymi powodują, że... tyjemy.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wakacyjne wyjazdy często wiążą się z koniecznością jedzenia w jadłodajniach. Nawet jeśli zostajemy w domu, to częste grille i częste spotkania ze znajomymi powodują, że… tyjemy.

Co zrobić, aby zatrzymać dotychczasową wagę, a nawet zrzucić parę kilogramów? Czy to w ogóle jest możliwe?

Turystyczne pułapki

Oczywiście podczas zwiedzania trudno nie spróbować regionalnej kuchni. Jednak szerokim łukiem radzimy omijać bary z frytkami, hamburgerami, a nawet smażoną rybą. Dlaczego? Sto gram smażonego dorsza w panierce to 273 kcal. Ta sama ryba w wersji pieczonej ma jedynie 172 kcal. Spora różnica! I tak jest ze wszystkim. Smażone mięso, ryby i warzywa mają niepowtarzalny zapach i smak, ale to prawdziwe bomby kaloryczne, bo podczas przygotowywania wchłaniają mnóstwo tłuszczu. Łatwo się domyślić, że takie danie są znacznie bardziej ciężkostrawne niż gdyby były pieczone lub gotowane. Dlatego zamiast frytek radzimy wybierać kaszę czy ryż. No i oczywiście świeże warzywa.

Naturalna siła

Kaloryczność to jedno, ale ważna jest także różnorodność. Tutaj doskonale sprawdzą się warzywa, których latem nie brakuje. Sałata, pomidor, ogórek, szczypior, marchew, a także szpinak, szparagi czy rzepa nie tylko są smaczne, ale także dostarczą nam niezbędnych witamin i składników odżywczych. Poza tym daleko im do wysokokalorycznych produktów. Mogą więc być doskonałym elementem wakacyjnej diety.

Z owocami lepiej uważać. Są co prawda świeże, soczyste i zdrowe, ale też… kaloryczne (pół kilograma winogron to 350 kcal, a czereśni – 300 kcal). Najmniej tuczące będą truskawki (pół kilograma to ok. 140 kcal).

Zanim więc zaczniemy się zajadać warzywami i owocami, dobrze jest wybrać te zawierające duże ilości witamin A, C i E. Zabezpieczają one bowiem przed skutkiem działania promieni słonecznych. Witaminę A (beta karoten) znajdziemy m.in. w brzoskwiniach, melonach, marchwi, groszku i fasolce szparagowej. Owoce cytrusowe, papryka, pomidory i ziemniaki bogate są w witaminę C. Witaminy E powinniśmy poszukiwać w olejach roślinnych, pszenicy, pietruszce, sałacie i kukurydzy.

Przekąski precz

Czasami podczas długiego przebywania na świeżym powietrzu towarzyszy nam uczucie głodu. Nie takiego, że „czas na obiad”, ale w stylu: „coś bym przegryzł”. Sięganie po przekąski w postaci lodów, batoników, cukierków czy frytek to poważny błąd. Nie traktujemy tego jak posiłek, a kaloryczność kilku takich dodatków często wystarcza za dwa obiady! Najlepiej więc mieć przy sobie kanapkę lub jakiś owoc. To wystarczy, żeby zagłuszyć głód, a efekt będzie zdrowszy i na pewno mniej kaloryczny.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości