W jakich owocach i warzywach kryje się najwięcej pestycydów?

Kupując jabłka, pomarańcze czy marchewkę kierujemy się zazwyczaj wyglądem ? wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety to może być pułapka. Piękne owoce i warzywa to często efekt działania pestycydów, czyli chemicznych substancji stosowanych po to, by chronić rośliny przed chorobami i szkodnikami. W których owocach i warzywach kryje się ich najwięcej?

W jakich owocach i warzywach kryje się najwięcej pestycydów?
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
15

Przed pestycydami trudno się ustrzec, ale można wybrać taką żywność, która zawiera jak najmniej szkodliwych substancji. Taka myśl przyświecała amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG). Wzięła ona pod lupę 48 popularnych owoców i warzyw, przebadała je pod kątem zawartości pozostałości pestycydów. Publikując swój raport podzieliła je na „czyste” i „brudne” produkty.

Tak przedstawia się „brudna” dwunastka:

1.Jabłka
2.Truskawki
3.Winogrona
4.Seler
5.Brzoskiwnie
6.Szpinak
7.Słodka papryka
8.Nektarynki
9.Ogórki
10.Ziemniaki
11.Pomidory cherry
12.Ostra papryka

Chociaż są to badania żywności obecnej na amerykańskim rynku to trudno zaprzeczyć, że jabłka są rekordzistą nie tylko na tamtejszym rynku.

- Jabłka rzeczywiście chłoną najwięcej pestycydów – potwierdza Elżbieta Lenarczyk, wiceprezes Społecznego Instytutu Ekologicznego. – Aż trudno uwierzyć, co dzieje się w okresie wegetacyjnym w sadach grójeckich (skąd pochodzi ponad 40 proc. polskich jabłek). Wręcz toną w białej chmurze. Nie miejmy złudzeń, są to uprawy konwencjonalne. Nic nie pomoże ani mycie, ani obieranie owoców ze skórki. Pestycydy i tak pozostaną. Dlatego najlepiej wybierać owoce z upraw ekologicznych.

Jak wygląda sytuacja w Polsce?

W ramach ostatniej dużej kontroli, którą przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna, zbadano ogółem 2 222 próbki, w tym: świeżych owoców i warzyw, zbóż, żywności przetworzonej (włączając produkty dla niemowląt i małych dzieci) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. 16 pochodziło z upraw ekologicznych. W 1821 próbkach nie wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości na poziomie równym bądź niższym niż ustalone przepisami prawa wspólnotowego stwierdzono w 384 próbkach. Pozostałości pestycydów przekraczające ustalone, dopuszczalne limity wykryto w tylko 10 przypadkach.

Jak pestycydy wpływają za nasz organizm? Przeprowadzono wiele badań nad ich szkodliwością. Okazało się, że są szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży, gdyż mają niekorzystny wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego, a także mogą powodować zakłócenia w prawidłowym funkcjonowaniu układów hormonalnego i immunologicznego u nienarodzonego dziecka. Mogą też przyczyniać się do znacznego spowolnienie metabolizmu w trakcie odchudzania, a wręcz powodować tycie. Zwiekszają też ryzyko rozwoju raka i mogą prowadzić do obniżonej płodności w dorosłym życiu.

Przedłużony kontakt z toksycznymi owocami i warzywami może doprowadzić także do rozwoju choroby Parkinsona. Co więcej, pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, co grozi licznymi infekcjami i powikłaniami. Warto zaznaczyć, że nie wiadomo dokładnie, jaki jeszcze wpływ na nasze zdrowie może mieć mieszanka pestycydów. Najczęstszym powikłaniem są zatrucia związane z odkładaniem się przez wiele lat, małych dawek szkodliwych substancji. Objawy mogą pojawić się nawet po wielu latach.

Warto też poznać listę „czystych” warzyw i owoców, w których szkodliwych związków jest najmniej:

1.Kukurydza
2.Cebula
3.Ananas
4.Awokado
5.Kapusta
6.Groszek
7.Papaja
8.Mango
9.Szparagi
10.Bakłżan
11.Kiwi
12.Grapefruit
13.Melon (kantalupa)
14.Słodkie ziemniaki
15.Pieczarki

mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach