W jakich owocach i warzywach kryje się najwięcej pestycydów?

Kupując jabłka, pomarańcze czy marchewkę kierujemy się zazwyczaj wyglądem ? wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety to może być pułapka. Piękne owoce i warzywa to często efekt działania pestycydów, czyli chemicznych substancji stosowanych po to, by chronić rośliny przed chorobami i szkodnikami. W których owocach i warzywach kryje się ich najwięcej?

W jakich owocach i warzywach kryje się najwięcej pestycydów?
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
15

Przed pestycydami trudno się ustrzec, ale można wybrać taką żywność, która zawiera jak najmniej szkodliwych substancji. Taka myśl przyświecała amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG). Wzięła ona pod lupę 48 popularnych owoców i warzyw, przebadała je pod kątem zawartości pozostałości pestycydów. Publikując swój raport podzieliła je na „czyste” i „brudne” produkty.

Tak przedstawia się „brudna” dwunastka:

1.Jabłka
2.Truskawki
3.Winogrona
4.Seler
5.Brzoskiwnie
6.Szpinak
7.Słodka papryka
8.Nektarynki
9.Ogórki
10.Ziemniaki
11.Pomidory cherry
12.Ostra papryka

Chociaż są to badania żywności obecnej na amerykańskim rynku to trudno zaprzeczyć, że jabłka są rekordzistą nie tylko na tamtejszym rynku.

- Jabłka rzeczywiście chłoną najwięcej pestycydów – potwierdza Elżbieta Lenarczyk, wiceprezes Społecznego Instytutu Ekologicznego. – Aż trudno uwierzyć, co dzieje się w okresie wegetacyjnym w sadach grójeckich (skąd pochodzi ponad 40 proc. polskich jabłek). Wręcz toną w białej chmurze. Nie miejmy złudzeń, są to uprawy konwencjonalne. Nic nie pomoże ani mycie, ani obieranie owoców ze skórki. Pestycydy i tak pozostaną. Dlatego najlepiej wybierać owoce z upraw ekologicznych.

Jak wygląda sytuacja w Polsce?

W ramach ostatniej dużej kontroli, którą przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna, zbadano ogółem 2 222 próbki, w tym: świeżych owoców i warzyw, zbóż, żywności przetworzonej (włączając produkty dla niemowląt i małych dzieci) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. 16 pochodziło z upraw ekologicznych. W 1821 próbkach nie wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości na poziomie równym bądź niższym niż ustalone przepisami prawa wspólnotowego stwierdzono w 384 próbkach. Pozostałości pestycydów przekraczające ustalone, dopuszczalne limity wykryto w tylko 10 przypadkach.

Jak pestycydy wpływają za nasz organizm? Przeprowadzono wiele badań nad ich szkodliwością. Okazało się, że są szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży, gdyż mają niekorzystny wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego, a także mogą powodować zakłócenia w prawidłowym funkcjonowaniu układów hormonalnego i immunologicznego u nienarodzonego dziecka. Mogą też przyczyniać się do znacznego spowolnienie metabolizmu w trakcie odchudzania, a wręcz powodować tycie. Zwiekszają też ryzyko rozwoju raka i mogą prowadzić do obniżonej płodności w dorosłym życiu.

Przedłużony kontakt z toksycznymi owocami i warzywami może doprowadzić także do rozwoju choroby Parkinsona. Co więcej, pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, co grozi licznymi infekcjami i powikłaniami. Warto zaznaczyć, że nie wiadomo dokładnie, jaki jeszcze wpływ na nasze zdrowie może mieć mieszanka pestycydów. Najczęstszym powikłaniem są zatrucia związane z odkładaniem się przez wiele lat, małych dawek szkodliwych substancji. Objawy mogą pojawić się nawet po wielu latach.

Warto też poznać listę „czystych” warzyw i owoców, w których szkodliwych związków jest najmniej:

1.Kukurydza
2.Cebula
3.Ananas
4.Awokado
5.Kapusta
6.Groszek
7.Papaja
8.Mango
9.Szparagi
10.Bakłżan
11.Kiwi
12.Grapefruit
13.Melon (kantalupa)
14.Słodkie ziemniaki
15.Pieczarki

mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne