Tosty. Kilka pomysłów na intrygujące śniadanie i nie tylko. Skusisz się?
Tosty to chyba jedna z najbardziej popularnych i lubianych propozycji śniadaniowych, jakie można sobie wyobrazić. Dodatkowo są naprawdę bardzo szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, więc praktycznie każdego dnia można sięgnąć po smakowite tosty. Możesz także nieco urozmaicić klasyczną wersję i skorzystać z innych wariantów, aby cieszyć się intrygującym smakiem.
Tosty potrzebują odpowiedniego pieczywa, ale także smakowitych dodatków. Prostota ich wykonania zachwyca wiele osób, dlatego też, jeśli marzysz o pełnowartościowym śniadaniu, postaw na nietuzinkowe propozycje tostów.
Tosty – ze słodkim akcentem
Składniki:
- pieczywo tostowe;
- ser żółty;
- szynka;
- ananas;
- masło.
Przygotowanie:
Klasycznie tostuj chleb, po czym posmaruj kromki masłem i ułóż po plastrze żółtego sera, szynki oraz ananasa. Tak przygotowane kanapki możesz jeszcze opiec w piekarniku, ale wystarczy zaledwie 2-3 minuty.
Tosty – greckie klimaty
Składniki:
- pieczywo tostowe;
- masło;
- szynka;
- pomidor;
- ser feta;
- czarne oliwki.
Przygotowanie:
Jedną kromkę posmaruj masłem i połóż na niej szynkę, plaster pomidora, trochę sera feta oraz czarne oliwki. Całość nakryj drugą posmarowaną masłem kromką i włóż do opiekacza. Tego typu tosty bardzo dobrze sprawdzą się do wielu różnych kremowych zup.
Tosty – jajeczne dodatki
Składniki:
- pieczywo tostowe;
- jajka;
- szczypiorek;
- masło;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Jajka roztrzep z odrobiną wody i smaż jak jajecznicę. Dodaj do smaku sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek. Tak przygotowane jajka nałóż na tostowane kromki posmarowane masłem.
Tosty – w sam raz dla łasuchów
Składniki:
- chleb tostowy;
- jajko;
- pół szklanki mleka;
- 150 g twarożku mielonego;
- ulubiony dżem;
- 2 łyżki cukru pudru;
- masło.
Przygotowanie:
Twarożek wymieszaj z cukrem pudrem. Na kilku kromkach rozsmaruj twarożek, ale tak, aby zostawić nieco miejsca przy brzegach chleba. Następnie na ser nałóż po łyżce dżemu i przykryj pozostałymi kromkami. W misce wymieszaj jajko i mleko, po czym zanurz tosty z obu stron i smaż na patelni do zarumienienia.
Tosty – bananowe szaleństwo
Składniki:
- chleb tostowy;
- 2-3 dojrzałe banany;
- trochę masła orzechowego.
Przygotowanie:
Pokrój banany w plastry, a kromki chleba posmaruj masłem orzechowym. Na połowie z nich umieść plasterki bananów – pozostałymi kromkami przykryj kanapki. Zapiekaj w opiekaczu przez kilka minut.