Tłuszcze MCT, które odchudzają

Nie wszystkie tłuszcze są zagrożeniem dla zdrowia i zgrabnej sylwetki. Istnieją takie, które można spożywać i? chudnąć. To tłuszcze MCT, które wspomagają przemianę materii i śmiało mogą po nie sięgać osoby z chorobami układu pokarmowego czy z niedożywieniem. W jakich produktach ich szukać?

Obraz
Źródło zdjęć: © CC/flickr | CC/flickr

Tłuszcze MCT, czyli medium-chain triglicerydes (triacyloglicerole średniołańcuchowe) to – jak tłumaczy dietetyk Marietta Wyciechowska z Centrum Naturhouse – bardzo dobrze przyswajalne, nasycone tłuszcze, które organizm trawi łatwiej niż inne kwasy tłuszczowe. Do ich rozkładu nie jest bowiem wymagana obecność lipazy i żółci.

Jeśli chodzi o budowę, tłuszcze MCT mają od sześciu do dziesięciu atomów węgla, dlatego bardziej przypominają węglowodany. – Wchodzą do krwiobiegu szybciej niż inne tłuszcze. Wraz z krwią wrotną przedostają się do wątroby, przechodzą przez podwójną błonę mitochondrialną, a następnie w procesie beta-oksydacji ulegają spaleniu. W wyniku ich rozkładu bardzo szybko otrzymujemy materiał energetyczny, a więc MCT są bardzo łatwym źródłem energii – tłumaczy dietetyk.

Jak działają?

W organizmie MCT omijają komórki tłuszczowe, dzięki czemu się nie odkładają. – Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w związku z szybkim przekształceniem w energię nie są magazynowane w organizmie w formie tkanki tłuszczowej, zwiększają również tempo metabolizmu, co jest istotne dla osób na diecie obniżającej masę ciała – zaznacza Marietta Wyciechowska.

Niemiecki Instytut ds. Medycyny Żywieniowej i Dietetyki w Bad Aachen przeprowadził badania, na podstawie których dowiódł, że produktów, które zawierają tłuszcze MCT, można zjeść więcej niż innych produktów zawierających zwykłe tłuszcze. Badania niemieckiego instytutu potwierdziły, że tłuszcze MCT podkręcają przemianę materii i w ten sposób chronią przed efektem jo-jo. Dowiedziono również, że zastąpienie długołańcuchowych trójglicerydów (znajdujących się np. w czerwonym mięsie) tłuszczami MCT przyczynia się do wzrostu dziennego wydatkowania energii, a także zmniejsza apetyt.

Dobroczynny wpływ

– Tłuszcze MCT dzięki swoim właściwościom spowalniającym czynność motoryczną układu pokarmowego zwiększają przyswajalność pożywienia, ponieważ pokarm dłużej styka się ze śluzówką jelita. Znalazły więc zastosowanie w żywieniu osób z chorobami układu pokarmowego oraz z niedożywieniem – wyjaśnia specjalistka.

MCT doceniają również osoby aktywne fizycznie, które dzięki nim podczas treningu oszczędzają zapasy glikogenu, a także osoby z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL, który obniżają dzięki tłuszczom MCT, przy jednoczesnym zwiększaniu frakcji cholesterolu HDL (to tzw. dobry cholesterol). Na tym zalety tłuszczów MCT się nie kończą – zwiększają one również przyswajalność wapnia, niezbędnego do prawidłowej budowy układu kostnego.

Tłuszcze MCT mogą być stosowane w żywieniu chorych z przewlekłą biegunką, ciężką postacią celiakii, chorobą Andersona, czyli zaburzeniami resyntezy trójglicerydów w enterocytach, a także przy zaburzeniach odpływu chłonki – m.in. po operacjach kardiochirurgicznych. MCT stosuje się także w żywieniu wcześniaków; w tym przypadku powinny stanowić 40 proc. wszystkich tłuszczów.

*Najlepsze źródła *
Gdzie zatem szukać tłuszczów MCT? – Naturalnie występuje w oleju kokosowym, ziarnach palmowca i owocach cynamonowca. Ich źródłem na rynku spożywczym jest olej kokosowy, orzechy kokosa, mleko kokosowe oraz wiórki, a ich większe ilości znajdziemy w suplementach czy odżywkach – informuje Marietta Wyciechowska. Suplementy charakteryzują się maksymalnym stężeniem tych cennych kwasów, dlatego sięgają po nie zwłaszcza sportowcy i kulturyści. Warto wiedzieć, że tłuszcze MCT są również obecne w mleku karmiących matek, gdzie stanowią ok. 10 proc. całkowitego tłuszczu.

Jednak mimo wielu zalet MCT nie mogą być jedynym źródłem tłuszczów. – Dla naszego zdrowia niezbędne są nienasycone kwasy tłuszczowe. MCT do diety należy włączać powoli, zaczynając od małych dawek. Nie można ich również spożywać w nadmiernych ilościach; w przeciwnym razie wystąpią dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak mdłości, biegunka czy bóle brzucha – zwraca uwagę dietetyk.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości