Taumatyna - najsłodsze białko świata

W dżungli Afryki Zachodniej rośnie średniej wielkości roślina o sporych, błyszczących liściach. Nie różni się znacznie od innych roślin lasu deszczowego. Jej różowe kwiaty są niepozorne, a czerwone, podobne do orzechów owoce nie nadają się do jedzenia na surowo. Gdy więc w 1840 roku brytyjski lekarz wojskowy W. F. Daniella opisał tę roślinę, nie przypuszczał, że 130 lat później stanie się ona jednym z rewolucyjnych odkryć w świecie... kulinarnym.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Thaumatococcus daniellii, bo o niej mowa, zyskała sławę w latach 70. W tym czasie wielu naukowców badało tropikalne rośliny pod kątem ich prozdrowotnych właściwości. Pod lupę trafiły także owoce Thaumatococcusa, z których badacze wyizolowali pewne białko - taumatynę. Okazało się, że jest ono znacznie słodsze od stosowanych dotychczas w przemyśle substancji - około 2000-2500 razy słodsze od zwykłego cukru, czyli sacharozy!

Taumatyna to słodzik wyjątkowy nie tylko ze względu na naturalne pochodzenie i opinię bezpiecznego dla zdrowia. Jest również jedynym białkiem, które znajduje się w sprzedaży jako środek słodzący (chociaż z tropikalnych roślin wyizolowano też inne słodkie białka). Taumatynę stosuje się do podnoszenia walorów smakowych różnych produktów spożywczych, a także do maskowania goryczy lub oraz potęgowania niektórych smaków, na przykład cytrusów i mięty. Dlatego znajdziemy ją chociażby w gumach do żucia.

Ma też inne zalety. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i nie rozkłada się w wysokich temperaturach (wytrzymuje pasteryzację i proces UHT), dzięki czemu może być wykorzystywana w cukiernictwie. Jest niskokaloryczna. Zawiera jedynie 4 kcal w 1 gramie, a ze względu na małą ilość dodawaną do produktów żywnościowych nie ma żadnego znaczenia.

Taumatyny używa się przy produkcji wielu artykułów. W Polsce stosuje się ją od 1998 r. Napoje mleczne, owocowe, nawet smakowe wody mineralne są często słodzone właśnie tym białkiem (na etykietach często znajdziemy napis: bez cukru). Substancja ta nie pozostawia chemicznego posmaku, który zdarza się w przypadku stosowania syntetycznych słodzików. To niezwykłe białko znalazło też zastosowanie w farmacji. Dodawane do suplementów diety i leków maskuje ich gorzki smak, nie zmieniając właściwości leczniczych.

Jak rozpoznać, czy dany produkt zawiera taumatynę? Wystarczy dokładnie czytać etykiety. Najsłodsze białko świata ukrywa się pod symbolem E 957. Zawierający je lody czy napój z pewnością nie wpłynie negatywnie na naszą figurę, a słodzik nie ma też niekorzystnego wpływu na zdrowie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀