Taumatyna - najsłodsze białko świata

W dżungli Afryki Zachodniej rośnie średniej wielkości roślina o sporych, błyszczących liściach. Nie różni się znacznie od innych roślin lasu deszczowego. Jej różowe kwiaty są niepozorne, a czerwone, podobne do orzechów owoce nie nadają się do jedzenia na surowo. Gdy więc w 1840 roku brytyjski lekarz wojskowy W. F. Daniella opisał tę roślinę, nie przypuszczał, że 130 lat później stanie się ona jednym z rewolucyjnych odkryć w świecie... kulinarnym.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Thaumatococcus daniellii, bo o niej mowa, zyskała sławę w latach 70. W tym czasie wielu naukowców badało tropikalne rośliny pod kątem ich prozdrowotnych właściwości. Pod lupę trafiły także owoce Thaumatococcusa, z których badacze wyizolowali pewne białko - taumatynę. Okazało się, że jest ono znacznie słodsze od stosowanych dotychczas w przemyśle substancji - około 2000-2500 razy słodsze od zwykłego cukru, czyli sacharozy!

Taumatyna to słodzik wyjątkowy nie tylko ze względu na naturalne pochodzenie i opinię bezpiecznego dla zdrowia. Jest również jedynym białkiem, które znajduje się w sprzedaży jako środek słodzący (chociaż z tropikalnych roślin wyizolowano też inne słodkie białka). Taumatynę stosuje się do podnoszenia walorów smakowych różnych produktów spożywczych, a także do maskowania goryczy lub oraz potęgowania niektórych smaków, na przykład cytrusów i mięty. Dlatego znajdziemy ją chociażby w gumach do żucia.

Ma też inne zalety. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i nie rozkłada się w wysokich temperaturach (wytrzymuje pasteryzację i proces UHT), dzięki czemu może być wykorzystywana w cukiernictwie. Jest niskokaloryczna. Zawiera jedynie 4 kcal w 1 gramie, a ze względu na małą ilość dodawaną do produktów żywnościowych nie ma żadnego znaczenia.

Taumatyny używa się przy produkcji wielu artykułów. W Polsce stosuje się ją od 1998 r. Napoje mleczne, owocowe, nawet smakowe wody mineralne są często słodzone właśnie tym białkiem (na etykietach często znajdziemy napis: bez cukru). Substancja ta nie pozostawia chemicznego posmaku, który zdarza się w przypadku stosowania syntetycznych słodzików. To niezwykłe białko znalazło też zastosowanie w farmacji. Dodawane do suplementów diety i leków maskuje ich gorzki smak, nie zmieniając właściwości leczniczych.

Jak rozpoznać, czy dany produkt zawiera taumatynę? Wystarczy dokładnie czytać etykiety. Najsłodsze białko świata ukrywa się pod symbolem E 957. Zawierający je lody czy napój z pewnością nie wpłynie negatywnie na naszą figurę, a słodzik nie ma też niekorzystnego wpływu na zdrowie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę