Taumatyna - najsłodsze białko świata

W dżungli Afryki Zachodniej rośnie średniej wielkości roślina o sporych, błyszczących liściach. Nie różni się znacznie od innych roślin lasu deszczowego. Jej różowe kwiaty są niepozorne, a czerwone, podobne do orzechów owoce nie nadają się do jedzenia na surowo. Gdy więc w 1840 roku brytyjski lekarz wojskowy W. F. Daniella opisał tę roślinę, nie przypuszczał, że 130 lat później stanie się ona jednym z rewolucyjnych odkryć w świecie... kulinarnym.

Taumatyna - najsłodsze białko świata
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
56

Thaumatococcus daniellii, bo o niej mowa, zyskała sławę w latach 70. W tym czasie wielu naukowców badało tropikalne rośliny pod kątem ich prozdrowotnych właściwości. Pod lupę trafiły także owoce Thaumatococcusa, z których badacze wyizolowali pewne białko - taumatynę. Okazało się, że jest ono znacznie słodsze od stosowanych dotychczas w przemyśle substancji - około 2000-2500 razy słodsze od zwykłego cukru, czyli sacharozy!

Taumatyna to słodzik wyjątkowy nie tylko ze względu na naturalne pochodzenie i opinię bezpiecznego dla zdrowia. Jest również jedynym białkiem, które znajduje się w sprzedaży jako środek słodzący (chociaż z tropikalnych roślin wyizolowano też inne słodkie białka). Taumatynę stosuje się do podnoszenia walorów smakowych różnych produktów spożywczych, a także do maskowania goryczy lub oraz potęgowania niektórych smaków, na przykład cytrusów i mięty. Dlatego znajdziemy ją chociażby w gumach do żucia.

Ma też inne zalety. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i nie rozkłada się w wysokich temperaturach (wytrzymuje pasteryzację i proces UHT), dzięki czemu może być wykorzystywana w cukiernictwie. Jest niskokaloryczna. Zawiera jedynie 4 kcal w 1 gramie, a ze względu na małą ilość dodawaną do produktów żywnościowych nie ma żadnego znaczenia.

Taumatyny używa się przy produkcji wielu artykułów. W Polsce stosuje się ją od 1998 r. Napoje mleczne, owocowe, nawet smakowe wody mineralne są często słodzone właśnie tym białkiem (na etykietach często znajdziemy napis: bez cukru). Substancja ta nie pozostawia chemicznego posmaku, który zdarza się w przypadku stosowania syntetycznych słodzików. To niezwykłe białko znalazło też zastosowanie w farmacji. Dodawane do suplementów diety i leków maskuje ich gorzki smak, nie zmieniając właściwości leczniczych.

Jak rozpoznać, czy dany produkt zawiera taumatynę? Wystarczy dokładnie czytać etykiety. Najsłodsze białko świata ukrywa się pod symbolem E 957. Zawierający je lody czy napój z pewnością nie wpłynie negatywnie na naszą figurę, a słodzik nie ma też niekorzystnego wpływu na zdrowie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok