Tatarak, czyli polski imbir. Co warto o nim wiedzieć?

Jego aromatyczne kłącza można kandyzować lub suszyć. Ze względu na silny zapach i rozgrzewające właściwości określa się go mianem "polskiego imbiru". Występuje na podmokłych terenach, porasta brzegi stawów, jezior, sadzawek, rzek, o czym mowa? O tataraku. Jego kłącza zbiera się od wiosny do jesieni. Im młodsze, tym lepsze. Warto zaprosić tę roślinę do swojej kuchni.

Tatarak, czyli polski imbir. Co warto o nim wiedzieć?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tatarak od dawna jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Stosuje się go również do produkcji kosmetyków i perfum. Surowcem leczniczym są kłącza. Mają intensywny zapach i gorzki smak. Zawarte w nich olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne oraz witamina C odpowiadają za ich prozdrowotne właściwości.

Kłącza tataraku wspomagają trawienie, działają moczopędnie i napotnie, łagodzą bóle miesiączkowe oraz stany zapalne gardła. W nadmiernych ilościach mogą jednak wywołać problemy żołądkowe i halucynacje.

Obraz
© 123RF.COM

Kłącza tataraku zbiera się od wiosny do jesieni. Znajdziemy je ok. 20 cm pod wodą. Aby je wyciągnąć, wystarczy scyzoryk. Uwaga, tatarak łatwo pomylić z pałką wodną. Tatarak jest jednak niższy i ma zdecydowanie bardziej aromatyczne pędy. Kłącza należy dokładnie umyć, oczyścić i obrać. Tak przygotowanie nadają się do kandyzowania lub suszenia.

Jak przygotować tatarakowe cukierki? Potrzebujemy ok. 100 g oczyszczonych kłączy i 200 g cukru. Kłącza kroimy na niewielkie kawałki (ok. 0,5 cm), wrzucamy do garnuszka i gotujemy przez 35 minut. Zmieniamy wodę i gotujemy kolejne 35 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Ugotowany tatarak należy odsączyć na sicie, następnie rozłożyć na tacce, zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia smażymy go na suchej patelni przez ok. 40 minut, często mieszając. Kandyzowany tatarak możemy dodawać do deserów. Ma słodko-ostry smak, piękny różowy lub czerwonawy kolor (nieco delikatniejszy niż imbir) i pięknie pachnie.

Obraz
© 123RF.COM

Z kolei suszone i zmielone kłącza to doskonała przyprawa do kompotów, zup owocowych, deserów, ciasteczek i sosów. Oczyszczone pędy suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów, a potem mielimy lub ucieramy w moździerzu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ szybko wietrzeje.

Tatarak można wykorzystać także do przygotowania aromatycznej nalewki. Aby przygotować nalewkę ajerową, potrzebujemy 150 g suszonego kłącza tataraku. Kruszymy je i zalewamy litrem spirytusu (70 proc.). Szczelnie zamknięty słój przez miesiąc trzymamy w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka przeciwdziała niestrawności, wzmacnia apetyt, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Jest dobra na układ nerwowy. Aktywizuje także pracę mózgu. Należy ją pić trzy razy dziennie po 20 kropli na niewielką ilość przegotowanej wody.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm