Tatarak, czyli polski imbir. Co warto o nim wiedzieć?

Jego aromatyczne kłącza można kandyzować lub suszyć. Ze względu na silny zapach i rozgrzewające właściwości określa się go mianem "polskiego imbiru". Występuje na podmokłych terenach, porasta brzegi stawów, jezior, sadzawek, rzek, o czym mowa? O tataraku. Jego kłącza zbiera się od wiosny do jesieni. Im młodsze, tym lepsze. Warto zaprosić tę roślinę do swojej kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tatarak od dawna jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Stosuje się go również do produkcji kosmetyków i perfum. Surowcem leczniczym są kłącza. Mają intensywny zapach i gorzki smak. Zawarte w nich olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne oraz witamina C odpowiadają za ich prozdrowotne właściwości.

Kłącza tataraku wspomagają trawienie, działają moczopędnie i napotnie, łagodzą bóle miesiączkowe oraz stany zapalne gardła. W nadmiernych ilościach mogą jednak wywołać problemy żołądkowe i halucynacje.

Obraz
© 123RF.COM

Kłącza tataraku zbiera się od wiosny do jesieni. Znajdziemy je ok. 20 cm pod wodą. Aby je wyciągnąć, wystarczy scyzoryk. Uwaga, tatarak łatwo pomylić z pałką wodną. Tatarak jest jednak niższy i ma zdecydowanie bardziej aromatyczne pędy. Kłącza należy dokładnie umyć, oczyścić i obrać. Tak przygotowanie nadają się do kandyzowania lub suszenia.

Jak przygotować tatarakowe cukierki? Potrzebujemy ok. 100 g oczyszczonych kłączy i 200 g cukru. Kłącza kroimy na niewielkie kawałki (ok. 0,5 cm), wrzucamy do garnuszka i gotujemy przez 35 minut. Zmieniamy wodę i gotujemy kolejne 35 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Ugotowany tatarak należy odsączyć na sicie, następnie rozłożyć na tacce, zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia smażymy go na suchej patelni przez ok. 40 minut, często mieszając. Kandyzowany tatarak możemy dodawać do deserów. Ma słodko-ostry smak, piękny różowy lub czerwonawy kolor (nieco delikatniejszy niż imbir) i pięknie pachnie.

Obraz
© 123RF.COM

Z kolei suszone i zmielone kłącza to doskonała przyprawa do kompotów, zup owocowych, deserów, ciasteczek i sosów. Oczyszczone pędy suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów, a potem mielimy lub ucieramy w moździerzu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ szybko wietrzeje.

Tatarak można wykorzystać także do przygotowania aromatycznej nalewki. Aby przygotować nalewkę ajerową, potrzebujemy 150 g suszonego kłącza tataraku. Kruszymy je i zalewamy litrem spirytusu (70 proc.). Szczelnie zamknięty słój przez miesiąc trzymamy w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka przeciwdziała niestrawności, wzmacnia apetyt, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Jest dobra na układ nerwowy. Aktywizuje także pracę mózgu. Należy ją pić trzy razy dziennie po 20 kropli na niewielką ilość przegotowanej wody.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟