Tatarak, czyli polski imbir. Co warto o nim wiedzieć?

Jego aromatyczne kłącza można kandyzować lub suszyć. Ze względu na silny zapach i rozgrzewające właściwości określa się go mianem "polskiego imbiru". Występuje na podmokłych terenach, porasta brzegi stawów, jezior, sadzawek, rzek, o czym mowa? O tataraku. Jego kłącza zbiera się od wiosny do jesieni. Im młodsze, tym lepsze. Warto zaprosić tę roślinę do swojej kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tatarak od dawna jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Stosuje się go również do produkcji kosmetyków i perfum. Surowcem leczniczym są kłącza. Mają intensywny zapach i gorzki smak. Zawarte w nich olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne oraz witamina C odpowiadają za ich prozdrowotne właściwości.

Kłącza tataraku wspomagają trawienie, działają moczopędnie i napotnie, łagodzą bóle miesiączkowe oraz stany zapalne gardła. W nadmiernych ilościach mogą jednak wywołać problemy żołądkowe i halucynacje.

Obraz
© 123RF.COM

Kłącza tataraku zbiera się od wiosny do jesieni. Znajdziemy je ok. 20 cm pod wodą. Aby je wyciągnąć, wystarczy scyzoryk. Uwaga, tatarak łatwo pomylić z pałką wodną. Tatarak jest jednak niższy i ma zdecydowanie bardziej aromatyczne pędy. Kłącza należy dokładnie umyć, oczyścić i obrać. Tak przygotowanie nadają się do kandyzowania lub suszenia.

Jak przygotować tatarakowe cukierki? Potrzebujemy ok. 100 g oczyszczonych kłączy i 200 g cukru. Kłącza kroimy na niewielkie kawałki (ok. 0,5 cm), wrzucamy do garnuszka i gotujemy przez 35 minut. Zmieniamy wodę i gotujemy kolejne 35 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Ugotowany tatarak należy odsączyć na sicie, następnie rozłożyć na tacce, zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia smażymy go na suchej patelni przez ok. 40 minut, często mieszając. Kandyzowany tatarak możemy dodawać do deserów. Ma słodko-ostry smak, piękny różowy lub czerwonawy kolor (nieco delikatniejszy niż imbir) i pięknie pachnie.

Obraz
© 123RF.COM

Z kolei suszone i zmielone kłącza to doskonała przyprawa do kompotów, zup owocowych, deserów, ciasteczek i sosów. Oczyszczone pędy suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów, a potem mielimy lub ucieramy w moździerzu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ szybko wietrzeje.

Tatarak można wykorzystać także do przygotowania aromatycznej nalewki. Aby przygotować nalewkę ajerową, potrzebujemy 150 g suszonego kłącza tataraku. Kruszymy je i zalewamy litrem spirytusu (70 proc.). Szczelnie zamknięty słój przez miesiąc trzymamy w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka przeciwdziała niestrawności, wzmacnia apetyt, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Jest dobra na układ nerwowy. Aktywizuje także pracę mózgu. Należy ją pić trzy razy dziennie po 20 kropli na niewielką ilość przegotowanej wody.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru