Trwa ładowanie...
dp0lky0

Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim

Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciastka z mnóstwem letnich owoców. Bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Wyglądają niesamowicie kusząco i pięknie. Zdaniem Natalii Kudeli, autorki bloga "Mała Cukierenka", takie ciastka to kwintesencja lata - trudno nie zgodzić się z taką opinią.
Share
Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim
Źródło: www.malacukierenka.pl
dp0lky0

Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciastka z mnóstwem letnich owoców. Bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Wyglądają niesamowicie kusząco i pięknie. Zdaniem Natalii Kudeli, autorki bloga "Mała Cukierenka", takie ciastka to kwintesencja lata - trudno nie zgodzić się z taką opinią.

Składniki na 4 tartaletki o średnicy 12 cm:

3 prostokątne płaty ciasta francuskiego (z opakowania, w którym jest 6 porcji)
4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub truskawkowego
150 g serka mascarpone
150 g śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki galaretki poziomkowej lub truskawkowej (w proszku)
12 łyżek poziomek

dp0lky0

1. Ciasto francuskie rozmrozić.
2. Każdy prostokąt krótko zagnieść i wyciąć koło o średnicy 15-16cm. Pozbierać skrawki ciasta i wyciąć czwarty okrąg.
3. Ciasto przełożyć do form na tartaletki delikatnie posmarowanych masłem. Przykryć folią aluminiową i wsypać groch do pieczenia (aby ciasto było obciążone). Piec przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i obciążenie, wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
4. Poziomki lub inne owoce jagodowe umyć i osączyć.
5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
6. Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
7. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z serkiem.
8. Upieczone tartaletki posmarować cienko dżemem i wypełnić serkiem waniliowym. Na wierzchu poukładać owoce i delikatnie posmarować je tężejąca galaretką. Ciastka wstawić na około godziny do lodówki.

[

 (fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

dp0lky0

Sprawdź również: maślane ciasto z wiśniami.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Magda Gessler: "Poziomki to najbardziej erotyczne owoce"

Sernik krakowski z kratką

dp0lky0

Tych produktów lepiej nie trzymaj w lodówce

dp0lky0

Podziel się opinią

Share
dp0lky0
dp0lky0
Więcej tematów