Trwa ładowanie...

Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim

Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciastka z mnóstwem letnich owoców. Bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Wyglądają niesamowicie kusząco i pięknie. Zdaniem Natalii Kudeli, autorki bloga "Mała Cukierenka", takie ciastka to kwintesencja lata - trudno nie zgodzić się z taką opinią.

Tartaletki z poziomkami na cieście francuskimŹródło: www.malacukierenka.pl
d21x3o7
d21x3o7

Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciastka z mnóstwem letnich owoców. Bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Wyglądają niesamowicie kusząco i pięknie. Zdaniem Natalii Kudeli, autorki bloga "Mała Cukierenka", takie ciastka to kwintesencja lata - trudno nie zgodzić się z taką opinią.

Składniki na 4 tartaletki o średnicy 12 cm:

3 prostokątne płaty ciasta francuskiego (z opakowania, w którym jest 6 porcji)
4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub truskawkowego
150 g serka mascarpone
150 g śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki galaretki poziomkowej lub truskawkowej (w proszku)
12 łyżek poziomek

  1. Ciasto francuskie rozmrozić.
  2. Każdy prostokąt krótko zagnieść i wyciąć koło o średnicy 15-16cm. Pozbierać skrawki ciasta i wyciąć czwarty okrąg.
  3. Ciasto przełożyć do form na tartaletki delikatnie posmarowanych masłem. Przykryć folią aluminiową i wsypać groch do pieczenia (aby ciasto było obciążone). Piec przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i obciążenie, wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Poziomki lub inne owoce jagodowe umyć i osączyć.
  5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  6. Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
  7. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z serkiem.
  8. Upieczone tartaletki posmarować cienko dżemem i wypełnić serkiem waniliowym. Na wierzchu poukładać owoce i delikatnie posmarować je tężejąca galaretką. Ciastka wstawić na około godziny do lodówki.

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d21x3o7

Sprawdź również: maślane ciasto z wiśniami.

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj