Tarta z truskawkami - owocowy akcent w kuchni

Na straganach od kilku tygodni możemy kupić świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować dania. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, sznycle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami. Zobaczcie przepis.

Na straganach od kilku tygodni możemy kupić świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować dania. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, sznycle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami. Zobaczcie przepis.

Tarta z truskawkami
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
cukier wanilinowy
2 opakowania ciasta francuskiego

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do momentu, aż na dnie zacznie się pojawiać biały osad. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby troszkę przestygło. Do tak zaparzonej mąki dodajemy jajka dokładnie je wcierając, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem z niedużą ilością mleka, na brzegu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto parzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 40 minut.

Składniki do nadzienia:

2 kg truskawek polskich
1 l śmietanki 30 proc.
100 g cukru
syrop z kwiatów bzu

Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy pod koniec dodając cukier. Połowę truskawek kroimy w drobną kostkę i skrapiamy syropem z kwiatów bzu. Pozostałe przekrawamy na połówki, najlepiej z szypułkami. Na upieczony spód wykładamy puszystą śmietankę wymieszaną z pokrojonymi truskawkami, na wierzch wykładamy połówki truskawek.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie