Tarta z truskawkami - owocowy akcent w kuchni

Na straganach od kilku tygodni możemy kupić świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować dania. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, sznycle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami. Zobaczcie przepis.

Na straganach od kilku tygodni możemy kupić świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować dania. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, sznycle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami. Zobaczcie przepis.

Tarta z truskawkami
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
cukier wanilinowy
2 opakowania ciasta francuskiego

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do momentu, aż na dnie zacznie się pojawiać biały osad. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby troszkę przestygło. Do tak zaparzonej mąki dodajemy jajka dokładnie je wcierając, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem z niedużą ilością mleka, na brzegu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto parzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 40 minut.

Składniki do nadzienia:

2 kg truskawek polskich
1 l śmietanki 30 proc.
100 g cukru
syrop z kwiatów bzu

Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy pod koniec dodając cukier. Połowę truskawek kroimy w drobną kostkę i skrapiamy syropem z kwiatów bzu. Pozostałe przekrawamy na połówki, najlepiej z szypułkami. Na upieczony spód wykładamy puszystą śmietankę wymieszaną z pokrojonymi truskawkami, na wierzch wykładamy połówki truskawek.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce