Tarta z fenkułem i łososiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki krupczatki
- 20 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 dag masła
- 2 łyżki zimnej wody
- Składniki na farsz:
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 20 dag łososia wędzonego
- 3 jajka
- 20 dag żółtego sera morskiego
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz
Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut. Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.
Przepis dodał użytkownik Gastrosfera
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze