- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Tarty
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- Składniki na ciasto:
 - 25 dag mąki krupczatki
 - 20 dag mąki pszennej
 - 1 jajko
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 20 dag masła
 - 2 łyżki zimnej wody
 - Składniki na farsz:
 - 1 fenkuł (koper włoski)
 - 20 dag łososia wędzonego
 - 3 jajka
 - 20 dag żółtego sera morskiego
 - 1 szklanka śmietany 18%
 - sól, pieprz
 
Przepis
Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut. Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl