Tarta szparagowa
- Ciasto:
- szklanka mąki
- pół kostki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
- Nadzienie:
- pęczek zielonych szparagów + kilka białych
- kubek śmietany 18%
- 3 jaja
- 100 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przesianą mąkę wymieszać z posiekanym masłem (łyżkę masła zostawić do wysmarowania formy), dodać wodę, sól i ugnieść kulę, rozwałkować. Wysmarowaną formę (średnica ok. 25 cm) wyłożyć ciastem, przykryć pergaminem, utwardzić za pomocą fasoli. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 185 stopni C. Ciasto powinno lekko się zarumienić.
Szparagi umyć, pokroić, gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Jajka wbić do śmietany, dodać ser, sól, pieprz, wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć równomiernie szparagi. Wszystko zalać śmietanową masą. Zapiekać przez 20-25 minut w temperaturze 185 stopni.
Przepis dodał użytkownik blacha
Podziel się opinią
Komentarze