Trwa ładowanie...
d3wgnau
d3wgnau

Tarta szparagowa

Przepis
4.1
(17 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto:
  • szklanka mąki
  • pół kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
    • Nadzienie:
  • pęczek zielonych szparagów + kilka białych
  • kubek śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Przesianą mąkę wymieszać z posiekanym masłem (łyżkę masła zostawić do wysmarowania formy), dodać wodę, sól i ugnieść kulę, rozwałkować. Wysmarowaną formę (średnica ok. 25 cm) wyłożyć ciastem, przykryć pergaminem, utwardzić za pomocą fasoli. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 185 stopni C. Ciasto powinno lekko się zarumienić.

Szparagi umyć, pokroić, gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Jajka wbić do śmietany, dodać ser, sól, pieprz, wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć równomiernie szparagi. Wszystko zalać śmietanową masą. Zapiekać przez 20-25 minut w temperaturze 185 stopni.

Przepis dodał użytkownik blacha

Podziel się opinią

Share
d3wgnau

d3wgnau
d3wgnau
d3wgnau