Tarta szparagowa

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • szklanka mąki
  • pół kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
    • Nadzienie:
  • pęczek zielonych szparagów + kilka białych
  • kubek śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Przesianą mąkę wymieszać z posiekanym masłem (łyżkę masła zostawić do wysmarowania formy), dodać wodę, sól i ugnieść kulę, rozwałkować. Wysmarowaną formę (średnica ok. 25 cm) wyłożyć ciastem, przykryć pergaminem, utwardzić za pomocą fasoli. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 185 stopni C. Ciasto powinno lekko się zarumienić.

Przepis

Szparagi umyć, pokroić, gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Jajka wbić do śmietany, dodać ser, sól, pieprz, wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć równomiernie szparagi. Wszystko zalać śmietanową masą. Zapiekać przez 20-25 minut w temperaturze 185 stopni.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟