Tanie i ekologiczne napoje gazowane. Wielki powrót saturatorów

Napoje gazowane to jedna z rzeczy, które nigdy się nie znudzą. Niezależnie od tego, czy jest to woda z bąbelkami, czy smakowy napój. Kocha je cały świat, dlatego co roku sprzedaż jest liczona w milionach puszek i butelek. Czy można uzyskać pożądany efekt i smak taniej i bez obciążania planety nadmiarem plastiku w postaci zużytych butelek? Okazuje się, że tak – wystarczy zainwestować w saturator.

Woda gazowana daje mocne orzeźwienieWoda gazowana daje mocne orzeźwienie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wiele osób słysząc słowo "saturator" ma przed oczami wózek do produkcji wody sodowej, który był częstym elementem krajobrazu w czasach słusznie minionych. Operatorzy takich wózków sprzedawali wodę gazowaną w czystej postaci lub z domieszką syropu, dzięki czemu zyskiwała ona często owocowy smak. Zazwyczaj sprzedawcy mieli syrop malinowy i cytrynowy. Funkcjonowały też saturatory samoobsługowe, które wydawały napoje po wrzuceniu monety lub żetonu. Później urządzenia zostały wyparte przez coraz łatwiejszy dostęp do napojów gazowanych w butelkach i puszkach, a teraz powracają w odmienionej i znacznie poręczniejszej formie.

Jak działa saturator domowy?

Sposób przygotowania gazowanego napoju z użyciem saturatora jest bardzo prosty. Woda jest nasycana gazem przez naboje wypełnione dwutlenkiem węgla. Najlepiej używać wody filtrowanej, ponieważ ta z kranu rzadko jest smaczna i nie zawsze należy do najzdrowszych. W zestawie z urządzeniem już na wstępie jest dołączona dedykowana butelka i oczywiście można kupić ich więcej, żeby każdy z domowników miał swoją. W sprzedaży są dwa rodzaje urządzeń. Pierwsze z nich to tzw. syfony, których można używać w dowolnym miejscu i napełnić nie tylko butelkę, ale również szklankę. Naboje zazwyczaj wystarczają na przygotowanie 1 l napoju, ale za to urządzenie nie wymaga podłączenia do prądu. Dalej mamy saturatory domowe, które są zasilane energią elektryczną i w ich przypadku trzeba korzystać z dedykowanych butelek.

Jak wybrać saturator?

Najlepiej postawić na urządzenia od uznanych producentów, dzięki czemu będziecie mieć pewność, że bez wysiłku uzupełnicie zapas nabojów z dwutlenkiem węgla lub dokupicie dodatkowe butelki. Ciekawostką jest fakt, że niektóre firmy współpracują z dużymi koncernami produkującymi popularne napoje gazowane, dzięki czemu możecie je przyrządzić sami – wystarczy kupić syrop o ulubionym smaku. To z kolei sprawi, że znacznie ograniczycie użycie plastiku, a także zaoszczędzicie sporo czasu, ponieważ nie trzeba będzie odwiedzać okolicznego sklepu spożywczego, kiedy tylko najdzie was ochota na słodki napój. Warto również zwrócić uwagę na materiał wykonania, wydajność nabojów, pojemność butelek i wyposażenie dodatkowe oferowane w zestawie startowym.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru