Takie jajka odrzucasz! Sprawdź, czym jest czerwona plamka na żółtku

Rozbijasz skorupkę, a twoim oczom ukazuje się mała, czerwona plamka na żółtku. Wygląda niczym kropla krwi i zdecydowanie nie budzi pozytywnych skojarzeń. Prawdopodobnie zakładasz, że to zarodek i wyrzucasz jajko. Prawda jest zupełnie inna

Surowe jajka w opakowaniuNiekiedy po rozbiciu skorupki spotyka nas niemiła niespodzianka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czym jest czerwona plamka na żółtku?

Plamka na żółtku to faktycznie krew, jednak nie ma nic wspólnego z zarodkiem, ponieważ pojawiać się może również w niezapłodnionym jaju. O czym zatem świadczy czerwona plamka?

Krew pojawia się zazwyczaj, gdy dojdzie do pęknięcia naczynia krwionośnego w jajowodzie czy jajniku. Takie jajka zazwyczaj trafiają się kurom na początku ich dojrzałości płciowej lub u jej schyłku.

Niekiedy pękanie naczyń krwionośnych skutkujące tą niewielką skazą w jajku ma związek także z niedoborami witaminy A i D w diecie kury lub jest uwarunkowaniem genetycznym, na które ani dieta, ani wiek zwierzęcia nie ma wpływu.

Na co jeszcze może wskazywać plamka na żółtku? Niekiedy świadczy o chorobie wątroby lub krwiobiegu kury, jednak nie sposób tego zweryfikować.

Jak kupić dobre jajka?

Czy jajka z plamką na żółtku można jeść?

Poza defektem estetycznym, jakim jest krwista plamka widoczna przy żółtku, jajko jest pełnowartościowe.

Nie trzeba z niego zrezygnować, zwłaszcza że nie przekłada się to na walory smakowe potrawy przygotowanej z takiego jajka.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji