Takie jajka odrzucasz! Sprawdź, czym jest czerwona plamka na żółtku

Rozbijasz skorupkę, a twoim oczom ukazuje się mała, czerwona plamka na żółtku. Wygląda niczym kropla krwi i zdecydowanie nie budzi pozytywnych skojarzeń. Prawdopodobnie zakładasz, że to zarodek i wyrzucasz jajko. Prawda jest zupełnie inna

Surowe jajka w opakowaniuNiekiedy po rozbiciu skorupki spotyka nas niemiła niespodzianka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
SKOMENTUJ

Czym jest czerwona plamka na żółtku?

Plamka na żółtku to faktycznie krew, jednak nie ma nic wspólnego z zarodkiem, ponieważ pojawiać się może również w niezapłodnionym jaju. O czym zatem świadczy czerwona plamka?

Krew pojawia się zazwyczaj, gdy dojdzie do pęknięcia naczynia krwionośnego w jajowodzie czy jajniku. Takie jajka zazwyczaj trafiają się kurom na początku ich dojrzałości płciowej lub u jej schyłku.

Niekiedy pękanie naczyń krwionośnych skutkujące tą niewielką skazą w jajku ma związek także z niedoborami witaminy A i D w diecie kury lub jest uwarunkowaniem genetycznym, na które ani dieta, ani wiek zwierzęcia nie ma wpływu.

Na co jeszcze może wskazywać plamka na żółtku? Niekiedy świadczy o chorobie wątroby lub krwiobiegu kury, jednak nie sposób tego zweryfikować.

Jak kupić dobre jajka?

Czy jajka z plamką na żółtku można jeść?

Poza defektem estetycznym, jakim jest krwista plamka widoczna przy żółtku, jajko jest pełnowartościowe.

Nie trzeba z niego zrezygnować, zwłaszcza że nie przekłada się to na walory smakowe potrawy przygotowanej z takiego jajka.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały