Takie jajka odrzucasz! Sprawdź, czym jest czerwona plamka na żółtku

Rozbijasz skorupkę, a twoim oczom ukazuje się mała, czerwona plamka na żółtku. Wygląda niczym kropla krwi i zdecydowanie nie budzi pozytywnych skojarzeń. Prawdopodobnie zakładasz, że to zarodek i wyrzucasz jajko. Prawda jest zupełnie inna

Surowe jajka w opakowaniuNiekiedy po rozbiciu skorupki spotyka nas niemiła niespodzianka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czym jest czerwona plamka na żółtku?

Plamka na żółtku to faktycznie krew, jednak nie ma nic wspólnego z zarodkiem, ponieważ pojawiać się może również w niezapłodnionym jaju. O czym zatem świadczy czerwona plamka?

Krew pojawia się zazwyczaj, gdy dojdzie do pęknięcia naczynia krwionośnego w jajowodzie czy jajniku. Takie jajka zazwyczaj trafiają się kurom na początku ich dojrzałości płciowej lub u jej schyłku.

Niekiedy pękanie naczyń krwionośnych skutkujące tą niewielką skazą w jajku ma związek także z niedoborami witaminy A i D w diecie kury lub jest uwarunkowaniem genetycznym, na które ani dieta, ani wiek zwierzęcia nie ma wpływu.

Na co jeszcze może wskazywać plamka na żółtku? Niekiedy świadczy o chorobie wątroby lub krwiobiegu kury, jednak nie sposób tego zweryfikować.

Jak kupić dobre jajka?

Czy jajka z plamką na żółtku można jeść?

Poza defektem estetycznym, jakim jest krwista plamka widoczna przy żółtku, jajko jest pełnowartościowe.

Nie trzeba z niego zrezygnować, zwłaszcza że nie przekłada się to na walory smakowe potrawy przygotowanej z takiego jajka.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja