Takie jajka odrzucasz! Sprawdź, czym jest czerwona plamka na żółtku
Rozbijasz skorupkę, a twoim oczom ukazuje się mała, czerwona plamka na żółtku. Wygląda niczym kropla krwi i zdecydowanie nie budzi pozytywnych skojarzeń. Prawdopodobnie zakładasz, że to zarodek i wyrzucasz jajko. Prawda jest zupełnie inna
Czym jest czerwona plamka na żółtku?
Plamka na żółtku to faktycznie krew, jednak nie ma nic wspólnego z zarodkiem, ponieważ pojawiać się może również w niezapłodnionym jaju. O czym zatem świadczy czerwona plamka?
Krew pojawia się zazwyczaj, gdy dojdzie do pęknięcia naczynia krwionośnego w jajowodzie czy jajniku. Takie jajka zazwyczaj trafiają się kurom na początku ich dojrzałości płciowej lub u jej schyłku.
Niekiedy pękanie naczyń krwionośnych skutkujące tą niewielką skazą w jajku ma związek także z niedoborami witaminy A i D w diecie kury lub jest uwarunkowaniem genetycznym, na które ani dieta, ani wiek zwierzęcia nie ma wpływu.
Na co jeszcze może wskazywać plamka na żółtku? Niekiedy świadczy o chorobie wątroby lub krwiobiegu kury, jednak nie sposób tego zweryfikować.
Jak kupić dobre jajka?
Czy jajka z plamką na żółtku można jeść?
Poza defektem estetycznym, jakim jest krwista plamka widoczna przy żółtku, jajko jest pełnowartościowe.
Nie trzeba z niego zrezygnować, zwłaszcza że nie przekłada się to na walory smakowe potrawy przygotowanej z takiego jajka.
Zobacz także: