Zamiast zaspokajać głód, wzmagają go. Te produkty wyklucz z diety jak najszybciej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 10Masz je w swojej kuchni

Obraz
© 123RF

Co najmniej dwa z tych produktów masz w swojej kuchni, co najmniej jeden spożywasz raz w tygodniu. Mają karmić i zaspokajać głód, a tymczasem powodują duże wahania glukozy we krwi i oszukują mózg. O jakie produkty chodzi? Będziecie zaskoczeni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 10Makaron

Obraz
© 123RF

Makaron z mąki pszennej ma wysoki indeks glikemiczny i powoduje szybki wyrzut insuliny do krwi, a następnie równie szybki spadek glukozy. W efekcie makaron zaspokaja głód tylko na chwilę, a przy tym sprzyja przybieraniu na wadze.

/ 10Ciastka

Obraz
© 123RF

Podobnie jak makaron zawierają mąkę pszenną, a dodatkowo – cukier, który powoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi. Niestety zaspokajają głód tylko na chwilę i dlatego tak trudno poprzestać na jednym ciastku.

/ 10Czekolada mleczna

Obraz
© 123RF

Należy do niechlubnego grona produktów, które mają zgubny wpływ na nasz organizm. Czekolada mleczna, biała czy czekolady nadziewane zawierają pokaźną ilość cukru, a także tłuszczu. Ta kombinacja wcale nie syci, za to sprzyja nabieraniu dodatkowych kilogramów.

/ 10Jogurty

Obraz
© 123RF

W tej grupie produktów roi się od pułapek dietetycznych. O ile jogurt naturalny jest naszym sprzymierzeńcem w trosce o zdrowie i urodę, o tyle jogurty dosładzane, często z dopiskiem "light" są po prostu niezdrowe. W ich składzie zazwyczaj niewiele jest owoców, za to całe mnóstwo cukru lub sztucznych słodzików. Dodatkowo jogurty o smaku jabłek, wiśni i mango pobudzają enzymy trawienne i wzmagają łaknienie.

/ 10Kiszonki, cytryny, kawa i warzywa marynowane

Obraz
© 123RF

Ta grupa produktów pozornie ma ze sobą niewiele wspólnego. W rzeczywistości produkty kwaśne oraz gorzkie również wzmagają wydzielanie enzymów trawiennych i zamiast zaspokajać głód, wzmagają go.

/ 10Płatki śniadaniowe oraz muesli

Obraz
© 123RF

Zdrowe śniadanie? Bardzo chętnie – nie ma to, jak pełnoziarniste płatki lub mieszanka w stylu muesli. Niestety to tylko pozory zdrowia. W rzeczywistości w składzie wielu produktów śniadaniowych znajduje się cukier – niezależnie od tego, ile płatków zjemy na śniadanie, za chwilę dopadnie nas wilczy głód.

/ 10Chińszczyzna

Obraz
© 123RF

Dania azjatyckie o chińskim czy tajskim rodowodzie, potocznie zwane "chińszczyzną" mogą wydawać się dobrym pomysłem na szybki obiad. To tylko pozory – azjatyckie dania, za sprawą wysokiej zawartości soli, sosu sojowego, glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku oszukują mózg, który nie dostaje sygnału o zaspokojeniu głodu. W rezultacie możemy zjeść dużo więcej.

/ 10Parówki

Obraz
© 123RF

Jeśli uważnie nie przestudiujecie składu parówek, możecie być zaskoczeni. Kombinacja słodzików, soli i wzmacniaczy smaku sprawia, że tak trudno poprzestać na jednej parówce. Zazwyczaj idzie to w parze ze znikomą ilością mięsa w parówce i jej niskim walorze odżywczym.

10 / 10Napoje słodzone i napoje typu "light"

Obraz
© 123RF

Sztuczne słodziki lub cukier skutecznie pobudzają łaknienie. Picie tego typu napojów przed lub w trakcie posiłku sprawi, że trudno nam będzie powściągnąć apetyt.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji