Zamiast zaspokajać głód, wzmagają go. Te produkty wyklucz z diety jak najszybciej
Masz je w swojej kuchni
Co najmniej dwa z tych produktów masz w swojej kuchni, co najmniej jeden spożywasz raz w tygodniu. Mają karmić i zaspokajać głód, a tymczasem powodują duże wahania glukozy we krwi i oszukują mózg. O jakie produkty chodzi? Będziecie zaskoczeni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Makaron
Makaron z mąki pszennej ma wysoki indeks glikemiczny i powoduje szybki wyrzut insuliny do krwi, a następnie równie szybki spadek glukozy. W efekcie makaron zaspokaja głód tylko na chwilę, a przy tym sprzyja przybieraniu na wadze.
Ciastka
Podobnie jak makaron zawierają mąkę pszenną, a dodatkowo – cukier, który powoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi. Niestety zaspokajają głód tylko na chwilę i dlatego tak trudno poprzestać na jednym ciastku.
Czekolada mleczna
Należy do niechlubnego grona produktów, które mają zgubny wpływ na nasz organizm. Czekolada mleczna, biała czy czekolady nadziewane zawierają pokaźną ilość cukru, a także tłuszczu. Ta kombinacja wcale nie syci, za to sprzyja nabieraniu dodatkowych kilogramów.
Jogurty
W tej grupie produktów roi się od pułapek dietetycznych. O ile jogurt naturalny jest naszym sprzymierzeńcem w trosce o zdrowie i urodę, o tyle jogurty dosładzane, często z dopiskiem "light" są po prostu niezdrowe. W ich składzie zazwyczaj niewiele jest owoców, za to całe mnóstwo cukru lub sztucznych słodzików. Dodatkowo jogurty o smaku jabłek, wiśni i mango pobudzają enzymy trawienne i wzmagają łaknienie.
Kiszonki, cytryny, kawa i warzywa marynowane
Ta grupa produktów pozornie ma ze sobą niewiele wspólnego. W rzeczywistości produkty kwaśne oraz gorzkie również wzmagają wydzielanie enzymów trawiennych i zamiast zaspokajać głód, wzmagają go.
Płatki śniadaniowe oraz muesli
Zdrowe śniadanie? Bardzo chętnie – nie ma to, jak pełnoziarniste płatki lub mieszanka w stylu muesli. Niestety to tylko pozory zdrowia. W rzeczywistości w składzie wielu produktów śniadaniowych znajduje się cukier – niezależnie od tego, ile płatków zjemy na śniadanie, za chwilę dopadnie nas wilczy głód.
Chińszczyzna
Dania azjatyckie o chińskim czy tajskim rodowodzie, potocznie zwane "chińszczyzną" mogą wydawać się dobrym pomysłem na szybki obiad. To tylko pozory – azjatyckie dania, za sprawą wysokiej zawartości soli, sosu sojowego, glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku oszukują mózg, który nie dostaje sygnału o zaspokojeniu głodu. W rezultacie możemy zjeść dużo więcej.
Parówki
Jeśli uważnie nie przestudiujecie składu parówek, możecie być zaskoczeni. Kombinacja słodzików, soli i wzmacniaczy smaku sprawia, że tak trudno poprzestać na jednej parówce. Zazwyczaj idzie to w parze ze znikomą ilością mięsa w parówce i jej niskim walorze odżywczym.
Napoje słodzone i napoje typu "light"
Sztuczne słodziki lub cukier skutecznie pobudzają łaknienie. Picie tego typu napojów przed lub w trakcie posiłku sprawi, że trudno nam będzie powściągnąć apetyt.