Tajemnice zupy rybnej

Przed laty zajadano się nią zarówno na królewskich dworach, jak i w wiejskich chatach. Dziś trafia na nasze stoły zazwyczaj tylko raz w roku - podczas wigilijnej wieczerzy. Jednak zupę rybną zdecydowanie warto częściej wprowadzać do jadłospisu, ponieważ jest nie tylko smaczną i zdrową potrawą, ale także - co istotne - łatwą do przyrządzania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Nie tylko od święta

Obraz
© 123RF.COM

Przed laty zajadano się nią zarówno na królewskich dworach, jak i w wiejskich chatach. Dziś trafia na nasze stoły zazwyczaj tylko raz w roku - podczas wigilijnej wieczerzy. Jednak zupę rybną zdecydowanie warto częściej wprowadzać do jadłospisu, ponieważ jest nie tylko smaczną i zdrową potrawą, ale także - co istotne - łatwą do przyrządzania.

/ 8Zapomniany przysmak odkrywany na nowo

Obraz
© 123RF.COM

Walory tego niezwykłego przysmaku mogli docenić uczestnicy Festiwalu Zupy Rybnej, który zorganizowano w podkieleckim Wilkowie i zgromadził prawdziwe tłumy smakoszy. Być może tego typu imprezy pozwolą upowszechnić tę bardzo popularną niegdyś potrawę.

Wzmianki na jej temat pojawiają się już w jednej z pierwszych polskich książek kucharskich - wydanym w 1682 r. zbiorze przepisów Stanisława Czarnieckiego, kucharza na dworze Lubomirskich w Wiśniczu, zatytułowanym "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw".

Nasi przodkowie zajadali się zupą rybną. Gościła na stołach chłopów i królów, np. ostatni polski władca Stanisław Poniatowski był wielkim miłośnikiem bulionu z węgorza i lina. Natomiast Jan III Sobieski kazał często przyrządzać sobie wywar z karpia.

/ 8Co kraj, to... zupa

Obraz
© 123RF.COM

To przysmak obecny w różnych kulturach kulinarnych. W rosyjskiej kuchni od wieków popularna jest ucha, zawiesisty wywar z różnych gatunków ryb słodkowodnych, przede wszystkim jazgarza, okonia, płoci, miętusa i siei, wzbogacony warzywami i przyprawami, podawany z dużymi kawałkami szczupaka czy karpia.

Tradycyjną węgierską potrawą jest halaszle. Jej bazą jest mięso ryb słodkowodnych (najlepiej karpia lub suma), gotowane z dużą ilością cebuli, papryki i pomidorów. Taką zupę można zjeść w wielu węgierskich restauracjach, a dumą każdego tamtejszego kucharza jest tak umiejętne sprawienie ryb, by w halaszle nie udało się znaleźć nawet jednej ości.

Francuskie wybrzeże Morza Śródziemnego, szczególnie okolice Marsylii, słynie natomiast z zupy zwanej bouillabaisse, rozsławionej przez znaną telewizyjną gwiazdę Julię Child. Do jej przygotowywania wykorzystuje się rozmaite ryby morskie, a także owoce morza: małże, langusty czy kraby, gotowane z czosnkiem, pomidorami, oliwą i szafranem.

Zupy rybne uwielbiają również mieszkańcy Azji. W Japonii jest to miso-shiru. W jej składzie znajdziemy rozmaite ryby morskie (np. tuńczyka) i pastę miso, uzyskiwaną ze sfermentowanych ziaren soi oraz różne składniki zależne od regionu kraju: wodorosty, tofu, grzyby shiitake, a nawet sake.

/ 8Jedzmy ryby!

Obraz
© 123RF.COM

Bez względu recepturę zupa rybna jest bardzo wartościowym przysmakiem, przede wszystkim ze względu na jej główny składnik. Mięso ryb to bogate źródło cennych składników, między innymi pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w stosunku zbliżonym do tego, jaki najbardziej odpowiada zapotrzebowaniu człowieka.

Ryby dostarczają również solidnej dawki mikroelementów, m.in. potasu (reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca, a także dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), jodu (reguluje pracę tarczycy), fosforu (stanowi budulec kości i zębów, uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową) czy selenu (stymuluje system odpornościowy i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników), a także witamin, zwłaszcza D.

Ryby, szczególnie morskie, to także skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wpływają korzystnie na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają stężenie "dobrego" cholesterolu, wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także działają antydepresyjnie.

/ 8Jak przyrządzić zupę rybną?

Obraz
© 123RF.COM

Nie istnieje jeden globalny przepis, a recepturę potrawy można do woli modyfikować, w zależności od dostępności składników. Swoich smakoszy ma wywar przyrządzany z ryb słodkowodnych, inni wolą bulion na bazie dorsza czy tuńczyka. Zdaniem znawców najlepszym rozwiązaniem jest zmieszanie kilku gatunków.

Na zupę nadają się nawet resztki, które pozostały po filetowaniu ryb: głowy, kręgosłupy czy płetwy. Jednak wcześniej należy pamiętać o usunięciu oczu i skrzeli, mogących nadać potrawie gorzkiego posmaku.

Ryby gotujemy w wodzie z dodatkiem warzyw: cebuli, marchewki, pora, korzenia pietruszki, selera, ewentualnie pasternaku. Doprawiamy pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Nie należy przesadzić z długim czasem obróbki termicznej, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Większe kawałki ryb można usmażyć oddzielnie i dodać je do potrawy przed podaniem.

Dobrym dodatkiem do zupy rybnej są grzanki czosnkowe czy zwykła pajda chleba, ale można ją także serwować z makaronem albo ziemniakami. Dobrym pomysłem jest podanie potrawy z pulpecikami ze zmielonego mięsa ryby (najlepiej karpia), połączonego z bułką tartą i posiekanym koperkiem.

/ 8Chińska zupa rybna

Obraz

*Składniki: *150 g filetu z soli, 1 litr buliony drobiowego, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, kawałek świeżego imbiru, 2 łodygi trawy cytrynowej (można użyć również suszonej), 1 pęczek świeżej kolendry, sok z dwóch cytryn, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy.

*Przygotowanie: *do gorącego bulionu dodaj duże kawałki trawy cytrynowej, połowę sosu sojowego, cukier, starte kłącze imbiru, łodygi kolendry, sok z cytryny i gotuj przez około 15 minut. Filety z soli zamarynuj w pozostałym sosie sojowym. Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie. Gotową rybę dodaj do zupy, zagotuj i podawaj posypaną posiekaną natką kolendry.

/ 8Zupa Halasze

Obraz

Składniki: 700 g ryby, 200 g cebuli, 2 łyżki ostrej papryki w proszku, łyżka chili w proszku, 2 pomidory, 2 czerwone papryki, 1 łyżka oliwy.

*Przygotowanie: *obierz cebulę, pokrój w grube krążki. Cebulę i oczyszczone ryby włóż do zimnej, posolonej wody. Gotuj 5 minut, nie mieszając. Umyj warzywa, pomidory pokrój w plasterki, papryki na połówki. Wyjmij nasionka i białe środki z papryk, połówki pokrój w cienkie paseczki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę i smaż 10 minut. Bulion rybny przecedź przez gęste sitko, dodaj podsmażoną paprykę i pomidory. Posól i popieprz, włóż ryby i gotuj razem jeszcze 10 minut. Przypraw ostrą papryką i chili, wymieszaj. Zupę podawaj bardzo gorącą.

/ 8Chowder z dorsza

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu